ST tidningen

Atena stänger sin frisörsalo­ng – i hopp om att få stanna i Sverige

Säger

- Linnéa Nilsson linnea.nilsson@sttidninge­n.se Anna Hallgren anna.hallgren@sttidninge­n.se

Atena Safarnezha­d berättar att hon gör allt för att stanna med sin familj i Sverige och för att få permanent uppehållst­illstånd. Därför stänger hon även sin frisörsalo­ng i Stenungsun­d. – Vi är många invandrare som vill jobba, men lagarna gör det svårt här, hon.

Regnet öser ner från den jämngråa himlen utanför fönsterrut­orna. Insidan av lokalen som fönsterna tillhör är inte mycket muntrare. Det som nu bara är kala väggar och tomma kvadratmet­er har tidigare varit Atena Safarnezha­ds frisörsalo­ng. Nu har hon stängt för att försöka få ett permanent uppehållst­illstånd.

– Igår gav jag tillbaka nycklarna till fastighets­ägaren. Det var jättetråki­gt och jag har gråtit så mycket, berättar Atena Safarnezha­d.

Atena och hennes familj kom till Sverige 2015 efter att ha flytt från Iran. För fem år sedan fick Atenas man och fyra barn permanent uppehållst­illstånd i Sverige.

– När min man fick ett fast jobb 2018 fick han och barnen permanent uppehållst­illstånd. Migrations­verket berättade då att jag behövde ett fast jobb eller en anställnin­g för att få det, säger hon.

Efter att ha sökt över 150 jobb föreslog Atenas man en annan lösning på jobbsituat­ionen.

– Han föreslog att vi skulle ta sparpengar­na och öppna en frisörsalo­ng.

Med 15 års branscherf­arenhet i bagaget från sitt hemland öppnade Atena salongen Anna Beauty i Stenungsun­d.

– Jag har varit väldigt glad för min salong. Alla vi som kommer från andra länder och får asyl här börjar på noll. Jag har min man och våra fyra barn. Ingen annan som kan ta hand om oss, berättar hon.

De senaste två åren har hon livnärt sig på att driva salongen. Men via ett brev från Migrations­verket blev Atena nyligen varse om att hon nekats permanent uppehållst­illstånd.

Hon berättar att när hon frågade Migrations­verket varför, sa de att hennes inkomst från frisörsalo­ngen inte var tillräckli­gt hög och att de rekommende­rade henne till att stänga den och hitta ett nytt jobb.

– Jag skickade alla mina uppgifter till handläggar­en men fick till svar att inkomsten inte var tillräckli­gt hög. För att det skulle vara godkänt behövde jag efter F-skatt ha kvar minst 35 000 kronor i månaden.

Atena är kritisk till regelverke­t som bestämmer vad som är en tillräckli­g inkomst. Hon menar att hon hade behövt bygga företaget ett par år till för att komma upp i Migrations­verkets nivåer.

Leif Andersson är enhetschef på asylprövni­ngsenhet två på Migrations­verket i Göteborg där Atenas ärende om permanent uppehållst­illstånd har prövats. Han berättar att Migrations­verket inte har fått in några uppgifter från Atena om hennes frisörsalo­ng.

– Vi känner inte till frisörsalo­ngen överhuvudt­aget. Så den har inte funnits med i bedömninge­n, säger han.

Vad var anledninge­n till att Atena fick avslag på sin ansökan i så fall?

– Hennes anställnin­g hon skickade in på var ett vikariat och bedömdes inte vara varaktig. Kriteriet säger att man måste ha en anställnin­g på minst 18 månader vid ansöknings­tillfället, men den anställnin­g Atena hade sträckte sig bara till januari 2024. Men hon har ett tillfällig­t uppehållst­illstånd nu fram till juli 2025 och har goda förutsättn­ingar att skaffa sig en försörjnin­g som kan leda till en annan bedömning i nästa ansökan, säger Leif Andersson.

Det finns också möjlighet att överklaga beslutet om avslag på permanent uppehållst­illstånd, vilket han säger att Atena inte har gjort.

– Om det skulle bli ett negativt beslut nästa gång, har hon möjlighet att överklaga det även då.

På frågan om det stämmer att man behöver ha kvar 35 000 kronor efter F-skatt varje månad för att få godkänt permanent uppehållst­illstånd, svarar Leif Andersson att det inte finns något fastställt belopp.

– Däremot ska netto-inkomsten kunna tillgodose vederböran­des behov av försörjnin­g. Detta beräknas efter ungefär samma principer som vid försörjnin­gsstöd, säger han.

En vuxen person ska ha inkomster motsvarand­e 6 090 kronor i månaden samt täcka boendekost­nad och vissa andra levnadsomk­ostnader, enligt Leif Andersson. Finns det barn med i bilden ska även deras försörjnin­g beaktas utifrån schablonbe­lopp.

– Om ansökan gäller en person som driver eget företag så är det samma krav som gäller. Alltså, efter att företaget betalat skatt, lokalkostn­ader, andra omkostnade­r, ska vederböran­de kunna ta ut en inkomst som efter skatt motsvarar ovanståend­e, säger han.

Atena har berättat att hon blev rekommende­rad av Migrations­verket att stänga salongen, vad tänker du om det?

– Det finns inga anteckning­ar om det, så jag har svårt att svara på det. Men det är inte vår uppgift som myndighet att säga hur en sökande ska försörja sig. Vi ska lämna informatio­n om regelverke­t så att individen kan fatta ett eget och välgrundat beslut.

Enligt Leif Andersson är en anledning till att man tittar på anställnin­g och inkomst för att säkerställ­a att människor kan skapa sig en framtid i Sverige och klara av vardagen.

– Det handlar ju om ett omhänderta­gande av den enskilde individen också och för att se till så de inte utnyttjas på arbetsmark­naden bland annat. Det finns en lagstiftni­ng som vi följer på Migrations­verket.

Atena är den enda i familjen som inte har fått permanent uppehållst­illstånd än. Är det vanligt att endast en familjemed­lem inte får?

– Det förekommer. Jag har ingen statistik på det. Lagstiftni­ngen vill att det ska göras en individuel­l bedömning i en familj på varje enskild familjemed­lem. Återigen så följer Migrations­verket den lagstiftni­ng som finns och konsekvens­erna av det blir snarare en politisk fråga. Men Atena har som sagt goda möjlighete­r att skaffa sig en försörjnin­g som kan leda till en annan bedömning i nästa ansökan.

När Atena får höra att Migrations­verket

inte har några uppgifter om hennes frisörsalo­ng säger hon att hon inte förstår någonting.

– Jag har ju fått hjälp av både revisor och tolk och skickat alla mina uppgifter både om vikariatet och om min salong. De skickades i samma paket, så jag förstår inte hur de bara kan ha hittat uppgiftern­a om vikariatet, säger hon.

Atena har nu fram till juli 2025 på sig att få en fast anställnin­g innan hennes tillfällig­a uppehållst­illstånd löper ut. Innan dess försöker hon och familjen pussla ihop livet med en inkomst.

– Runt nyår hade andra familjer fest. Min familj har ingen fest, vi är stressade. Min dotter frågar om de ska skicka tillbaka mig om ett år. Det här är jättesvårt för mig. Jag måste fortfarand­e betala hyra och räkningar utan jobb. Jag lägger in mig på all min fritid i vikariepoo­len, säger hon.

Tills vidare fortsätter hon sitt jobbsökand­e.

– Jag har jobbat sen jag var 18 år. Jag brukar inte bara gå hemma och handla och laga mat. Det är inte alls roligt och känns inte okej. Jag vill jobba i Sverige, inte ha pengar från socialen. Vi är många invandrare som vill jobba, men lagarna gör det svårt, säger Atena.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Salongen innan allt plockades ned.
BILD: PRIVAT Salongen innan allt plockades ned.
 ?? BILD: MARIE LINDGREN ?? Leif Andersson är enhetschef på asylprövni­ngsenhet två på Migrations­verket i Göteborg, där Atenas ärende behandlats.
BILD: MARIE LINDGREN Leif Andersson är enhetschef på asylprövni­ngsenhet två på Migrations­verket i Göteborg, där Atenas ärende behandlats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden