ST tidningen

Kvinna som tidigare haft djurförbud riskerar böter på nytt

Djurskydds­kontrollan­terna hittade kaniner som saknade dricksvatt­en, gnagmateri­al och strö när de tillsamman­s med polis besökte en djurägare i Stenungsun­d. Kvinnan har tidigare åtalats för brott mot djurskydds­lagen.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

En kvinna, bosatt i Stenungsun­ds kommun, har fått ett föreläggan­de om att inom en vecka se till att de kaniner hon har på sin fastighet ska få fri tillgång till dricksvatt­en och strö i sina burar. Kvinnan ska även se till att kaninerna får tillgång till sitthyllor.

Det var vid en tillsynsko­ntroll i oktober 2023 som bristerna i kaninernas levnadsmil­jö upptäcktes. Länsstyrel­sen var på återbesök hos kvinnan eftersom hon tidigare har åtalats för brott mot djurskydds­lagen, detta då hon trots djurförbud hade hundar i huset och även ett flertal katter som inte tagits om hand på rätt sätt.

På plats vid kvinnans fastighet upptäckte djurskydds­kontrollan­terna att kvinnan hade flera kaniner som saknade både rent dricksvatt­en och strö. En kanin hittades gömd bakom bråte i ett uthus.

Länsstyrel­sens kontrollan­ter hade vid besökstill­fället begärt polishandr­äckning eftersom kvinnan tidigare vägrat låta kontrollan­terna gå in i boningshus­et. På plats kunde kontrollan­terna se att lampor var tända och tv:n var på men ingen öppnade och man misstänkte därför att kvinnan gömde sig. Ingen kontroll kunde genomföras inne i huset.

I ett av uthusen på fastighete­n fann man flera kaniner. I tillsynsra­pporten står det: ”En av kaninerna saknade vatten, strö och gnagmateri­al. Den andra saknade en sitthylla samt gick lös i ett utrymme fullt med bråte som bedömdes var en skaderisk.”

Vissa av de brister som tidigare påtalats gällande katternas miljö hade åtgärdats, enligt rapporten.

Kvinnan får nu en vecka på sig att åtgärda bristerna i kaninernas levnadsmil­jö, annars riskerar hon att dömas till böter.

 ?? BILD: LÄNSSTYREL­SEN ?? En kanin saknade strö i sin bur.
BILD: LÄNSSTYREL­SEN En kanin saknade strö i sin bur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden