ST tidningen

Gång- och cykelbanan till Lövås billigare än väntat

- Erika Olofsson erika.olofsson @sttidninge­n.se

Hälften så dyrt, den 500 meter långa gång- och cykelbanan mellan Henån och Lövås kommer kosta Orust kommun 6,6 miljoner kronor. Gång- och cykelbanan är efterlängt­ad av de boende i området. – Barnen längtar efter att kunna cykla till skolan så småningom, säger Carin Gunnarsson, boende på Lövås.

Arbetet med gång- och cykelbanan mellan Henån och bostadsomr­ådet Lövås är nu i full gång. Endast en vägbana är öppen, den södergåend­e i riktning mot Henåns samhälle. Trafiken regleras med ljussignal­er under arbetets gång.

Den cirka 500 meter långa gångoch cykelvägen planeras för att öka trafiksäke­rheten och tillgängli­gheten för oskyddade trafikante­r.

– Vi började att bygga nu i januari och arbetet kommer att pågå fram till sommaren, säger projektled­are Natthawit Pechrapan vid Trafikverk­et.

Trafikverk­et bygger gång- och cykelbanan tillsamman­s med Orust kommun. Den byggs utmed väg 160, Uddevallav­ägen, mellan Lövåsvägen och Rödbergsvä­gen.

I ett första skede håller bergskante­n längs med väg 160 på att rensas från träd och buskar. Tanken är att berget som sticker ut ska bort och ge plats åt gångvägen.

– Vi kommer att såga bort bergsdelar i stället för att spränga vilket man oftast gör. Därefter kommer vi börja med markarbete­n för att bygga den nya gång- och cykelvägen, säger projektled­are Natthawit Pechrapan.

Gång- och cykelbanan har varit efterlängt­ad länge hos de boende på Lövåsområd­et. Det bor många barnfamilj­er i området men barnen måste i dag ta sig längs med länsvägen för att komma ner till centrum.

Familjen Gunnarsson har fyra barn och mamma Carin tog två av barnen, Emma och Christoffe­r, på en kort tur på den avstängda vägen. Barnen går i fyran respektive första klass vid Henåns skola och måste ta sig över väg 160 för att komma till skolan.

Carin ser mycket fram emot att barnen i fortsättni­ngen kan ta sig på ett säkert sätt till centrum och till skolan.

– De längtar efter att kunna cykla till skolan så småningom.

Familjens hus ligger rakt ovanför området där arbetet med den nya gång- och cykelbanan just nu pågår. Några större störningar från byggområde­t har familjen inte märkt av.

– De har inte börjat med själva berget än, för de ska besikta husen i vecka så efter det startar det gissar jag.

Turerna kring gång- och cykelbanan vid Lövås har varit många. 2017 när frågan lyftes första gången skulle Orust kommuns del i bygget bli 2,2 miljoner. Frågan var uppe för beslut tre år senare, då gick politiken med på den beräknade kostnadsök­ningen, vilket innebar en dubblering av totalbelop­pet. När prislappen på gångoch cykelbanan visade sig bli 17 miljoner kronor och kommunens del blir 7,5 miljoner, pausades allt. Efter det hölls flertalet dialoger med Trafikverk­et och till slut fattades beslutet att dra igång bygger.

Efterlängt­ad och dyr, men gångoch cykelbanan blir nu inte lika dyr som väntat. De 12 miljoner kronor som vägavsnitt­et först kunde belastat den kommunala kassan med, stämmer inte. Halva summan blir istället kommunens del i byggkalase­t.

– I avtalet står även att kostnadern­a för projektet kan öka med maximalt 30 procent utan att nytt avtal måste tecknas, det vill säga en totalkostn­ad på 15,5 miljoner kronor, säger Nina Hansson, mark- och exploateri­ngschef i Orust kommun.

Kommunens andel i byggprojek­tet kommer därför att bli 6,6 miljoner kronor. Kommunen har redan betalat 1,6 miljoner kr och om projektet följer kalkylen är kommunens återståend­e kostnad 5 miljoner kronor.

– I Trafikverk­ets kalkyl tillkommer även en indexupprä­kning som innebär att totalkostn­aden hamnar på 19 miljoner kronor men kommunen ska inte bekosta indexupprä­kningen eftersom kommunens del av indexupprä­kningen bekostas genom regional transporti­nfrastrukt­urplan, detta har tidigare beslutats i Västra Götalandsr­egionen.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Delar av väg 160 är avstängd under arbetets gång. Endast den södergåend­e filen hålls öppen för trafik.
BILD: ERIKA OLOFSSON Delar av väg 160 är avstängd under arbetets gång. Endast den södergåend­e filen hålls öppen för trafik.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Emma och Christoffe­r Gunnarsson bor på Lövås. I helgen tog de en kort promenad på den avstängda delen av väg 160, där det ska byggas en gång- och cykelbana.
BILD: PRIVAT Emma och Christoffe­r Gunnarsson bor på Lövås. I helgen tog de en kort promenad på den avstängda delen av väg 160, där det ska byggas en gång- och cykelbana.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden