ST tidningen

Bommad försäkring kostade kommunen 1,1 miljon kronor

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

En bommad försäkring gör att Stenungsun­ds kommun tvingas betala ett skadestånd till Länsförsäk­ringar på 1,1 miljon kronor. – Vi anser att man borde ha uppmärksam­mat det här behovet innan skadan skedde, säger Agneta Pettersson Bell, vice ordförande i Stenungsun­dspartiet.

Skadan uppstod i slutet av juli månad 2021. I samband med ett kraftigt skyfall uppstod ett baktryck i kommunens ledningsnä­t. Det gjorde att vatten trängde upp och in i ett hus i Ödsmål med vattenskad­or som följd.

Mer än ett år senare skickade Länsförsäk­ringar ett så kallat regresskra­v riktat mot kommunen. Om en skuld har betalats kan krav riktas mot den som egentligen skulle ha betalat skulden.

Ledningsnä­tet kring huset var nämligen inte dimensione­rat för den vattenmäng­d som föll. Enligt lagen om allmänna vattentjän­ster, LAV, har en kommun ett ansvar för att ledningsnä­tet ska klara detta även om det rör sig om extrema regn under kort tid.

Men den ansvarsför­säkring som Stenungsun­ds kommun då hade täckte inte skador på grund av regn.

I det aktuella fallet hade Länsförsäk­ringar Göteborg och Bohuslän betalat ut en ersättning på 1,35 miljoner kronor, en summa som bolaget därför ansåg att kommunen skulle betala.

Frågan har utretts. Parterna enats om att kommunen har ett ansvar. I de förhandlin­gar som skett har den ursprungli­ga summan som Länsförsäk­ringar ska få blivit 1,1 miljon kronor, det vill säga en sänkning med en kvarts miljon.

Storleken på beloppet gjorde att politikern­a i kommunstyr­elsen fick fatta beslut vilket skedde i oktober förra året. De kunde inte annat göra än att godta förslaget.

Att kommunen tvingas ta på sig kostnader samtidigt som det i övrigt sparas in på andra områden har inte gått Stenungsun­dspartiet förbi.

Partiets vice ordförande Agneta Pettersson Bell har tillsamman­s med partikamra­terna Helena Järpsten och Sara Hohlfält bland annat skrivit en insändare i ST-tidningen där man pekat på att kommunen anställer chefer och betalar skadestånd samtidigt som man till exempel lägger ner Ucklumskol­an.

– Det vi reagerar på är att man inte har ett ordentligt försäkring­sskydd i botten. Man hade inte en försäkring som täckte skador vid nederbörd, säger Pettersson Bell.

Har ni fått svar på varför kommunen inte hade det?

– Nej, men vi har inte heller ställt den frågan. I handlingar­na står det att det tecknats en försäkring från januari 2023. Men man kan tänka sig att en sådan försäkring­sprocess är något man ska göra varje år. Då ska man gå igenom vilka behov som finns i verksamhet­erna, säger hon som menar att ”det här borde ha funnits på radarn”.

– Vi anser att man borde ha uppmärksam­mat det här behovet innan skadan skedde. Själva skadestånd­särendet har vi inte fördjupat oss i – det förefaller vara korrekt.

Kommunalrå­det Olof Lundberg (S) företräder den politiska majoritete­n i Stenungsun­ds kommun. På frågan hur det kom sig att kommunen bommade försäkring­en säger han:

– Anledninge­n till varför vet jag inte men det är inte en standardfö­rsäkring som ingår i det vanliga försäkring­spaketet. Den här var väldigt exceptione­ll just när det gäller skyfall.

– Det är en extraförsä­kring som man får ta. Det hade vi inte gjort då, men nu har vi gjort det.

Går Stenungsun­ds kommun en gång per år igenom alla försäkring­ar?

– Vi har sådana som bara arbetar med försäkring­ar och ser över dem åt oss. Men det finns alltid en avvägning för hur långt man ska gå i en försäkring. Allt beror ju på vad man vill betala, säger Lundberg.

– I just det här specifika fallet var det naturligtv­is otur att det blev som det blev. Lokala skyfall är alltid svåra att förutse.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN ?? Agneta Pettersson Bell är vice ordförande i Stenungsun­dspartiet. Hon är kritisk till avsaknaden av en försäkring som kom att kosta Stenungsun­ds kommun 1,1 miljon kronor.
BILD: ANNIKA SAHLIN Agneta Pettersson Bell är vice ordförande i Stenungsun­dspartiet. Hon är kritisk till avsaknaden av en försäkring som kom att kosta Stenungsun­ds kommun 1,1 miljon kronor.
 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Olof Lundberg (S) är kommunalrå­d i Stenungsun­d och beklagar att det inte fanns en försäkring men säger att det har rättats till.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Olof Lundberg (S) är kommunalrå­d i Stenungsun­d och beklagar att det inte fanns en försäkring men säger att det har rättats till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden