ST tidningen

Experten varnar – isen kan vara för tunn

Det kalla vintervädr­et har varit perfekt för skridskoåk­ning på sjöar och hav. Men nu varnar skridskoex­perten Wilhelm van Riemsdijk från Tjörn för att isarna kan vara förrädiska.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Minusgrade­r och bra väderlek sen innan jul har gjort att sjö- och havsisarna i STO-området lagt sig och blivit perfekta för skridskoåk­ning. Det menar Wilhelm van Riemsdijk, ledare inom Friluftsfr­ämjandet Tjörn och aktiv skridskoåk­are.

– Snön som föll i söndags natt har förstört en del för oss nu men om den smälter eller regnar bort i veckan kan isarna bli fina igen, säger han.

Enligt honom finns det gott om bra isar att åka på i närområdet, och ännu fler runt Göteborg.

– Det finns sjöar med minst tio centimeter tjock is och även havsisarna har lagt sig. Man behöver vara vaksam, för speciellt havsisarna är lynniga, säger han.

Han vill inte rekommende­ra något speciellt ställe att åka på.

– Nej, isen är en färskvara och det gör att man inte kan säga var man kan åka. Man måste själv bedöma isen och inte lyssna på andra, man måste pika själv. Sen när man gjort en slinga kan man åka där, säger Wilhelm van Riemsdijk.

Varje år sker det olyckor när människor ger sig ut på isarna i tron att de är tillräckli­gt tjocka. I förra veckan gick Göteborgs stad ut med varningar om att inte ge sig ut på

Lilla och Stora Delsjön eftersom sjöarna används som råvattenma­gasin och ytan höjs och sänks hela tiden. Isen blir därför inte tillräckli­gt tjock.

Liknande kan hända längs kusterna menar Wilhelm van Riemsdijk.

– Isen bildas först inne i havsvikarn­a och den kan bli lite knagglig efter ett tag och inte så rolig att åka på. Sen fryser det på i omgångar och isen blir finare ju längre ut man kommer. Man vill åt den slätare kärnisen men där är det också farligare. Jag har åkt långfärdss­kridsko sen 1980-talet och har kanske åkt på havsisar några gånger. Jag håller mig till sjöarna, säger han.

Förutom den vanliga säkerhetsu­trustninge­n som ispiggar, livlina och ispik rekommende­ras även att man har på sig flytväst alternativ­t en ryggsäck med minst ett ombyte kläder istoppat i en vattentät påse, som då fungerar som flytkropp om man går igenom isen.

– Jag ser ofta barnfamilj­er med pulka ge sig ut på isen utan flytvästar. Det är galet, säger han.

Det ska eventuellt regna i veckan. Hur påverkar det isarna?

– Regnet kan vara bra, för då försvinner snön och det fryser på igen. Det blir en dubbel is som kan knaka lite obehagligt. Men eftersom isen under är mer än tio centimeter tjock är det ingen fara.

Vad är det allra viktigaste att tänka på ?

– Att aldrig ge sig ut själv på isen. Det är big no no. Ramlar du i en vak har du ingen chans att ta dig upp själv.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Wilhelm van Riemsdijk varnar för att isarna i STO-området kan vara förrädiska.
BILD: PRIVAT Wilhelm van Riemsdijk varnar för att isarna i STO-området kan vara förrädiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden