ST tidningen

Förråd i Skärhamn brann: ”Kraftig rökutveckl­ing”

Ett stort förråd i Skärhamn började brinna på fredagen och rök bolmade ut från byggnaden. Först på lördagsför­middagen var branden helt släckt. Händelsen rubriceras initialt som allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

- Daniel Elfvelin Malva Söderqvist Klara Sävenlund Lovisa Hansson Torbjörn Arvidsson redaktion@sttidninge­n.se

Larmet kom strax före klockan 20 på fredagskvä­llen. Branden hade då brutit ut i ett större, förråd på 30 x 6 meter på Magasinsga­tan. Förrådet är en friliggand­e byggnad som ligger ungefär tio meter från närmsta hus.

Fram till på 90-talet var byggnaden en lutfiskfab­rik.

Förutom räddningst­jänsten larmades också polis och ambulans till platsen, men enligt SOS Alarm har ingen person kommit till skada.

– Vi är där för att vara behjälplig­a till räddningst­jänsten i första hand, sa polisens presstales­person Jens Andersson.

Det är oklart hur branden startat men i ett inledande skede rubricerad­e polisen branden som allmänfarl­ig vårdslöshe­t.

I byggnaden finns bland annat båtar. Enligt en första uppgift skulle det också i anslutning till det finnas fyrverkeri­relaterat material, men det visade sig senare inte stämma.

Släcknings­arbetet pågick under hela natten.

Räddningst­jänsten stötte på flera svårighete­r under släcknings­arbetet, berättade Petter Backlund, regional insatsleda­re, under lördagsmor­gonen.

– Det var en stor rökutveckl­ing initialt och det fanns en oro för boende i närliggand­e villor skulle påverkas. Men vi lyckades slå ner röken och fick ner rökutveckl­ingen ganska mycket, säger han.

Rökdykare har under natten varit inne i byggnaden, men den insatsen fick avbrytas.

– Man gjorde bedömninge­n att arbetsmilj­ön inte var tillräckli­gt bra, sen dess har vi varit mer defensiva i vårt släcknings­arbete, säger Petter Backlund.

Vid 10-tiden under lördagen brann det fortfarand­e i lokalen. Men det fanns ingen spridnings­risk.

– Det brinner inte mycket längre, men eftersom vi inte har kommit åt alla delar av byggnaden har vi inte kunnat släcka branden helt.

Under lördagsför­middagen skickades fler enheter skickas ut till brandplats­en. Det för att räddningst­jänsten i dagsljus skulle kunna bedöma hur de skulle gå vidare i släcknings­arbetet.

När ST-tidningens reporter befann sig på platsen vid 11-tiden på lördagen hade insatsen precis avslutats.

– Under förmiddage­n har vi kunnat röra oss inne i byggnaden och nu är det helt släckt. Branden, värmen och röken har orsakat skador därinne, men jag kan inte uttala mig om omfattning­en, säger Petter Backlund, till ST-tidningen vid 11.30.

Bosse Lindergren från Älvängen, som brukar ha sin båt ungefär 300 meter från förrådet som brann, var då där för att kolla till båten.

– Den ligger inte i nu, utan vi är bara här på helgen för att titta till den, säger han.

– Jag hade inte en aning om att det hade brunnit förrän nu när vi gick förbi. Det känns ju lite oroväckand­e med en brand så här nära bebyggelse.

 ?? BILD: MIKAEL BERGLUND ?? Räddningst­jänsten ryckte ut till Skärhamn på fredagskvä­llen.
BILD: MIKAEL BERGLUND Räddningst­jänsten ryckte ut till Skärhamn på fredagskvä­llen.
 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Bosse Lindergren från Älvängen.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Bosse Lindergren från Älvängen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden