ST tidningen

Ge oss lärare rätt förutsättn­ingar

Marknadsan­passningen måste motarbetas, såväl i Stenungsun­d som i hela riket. Detta för att vi ska kunna komma tillrätta med skolans problem, skriver Sveriges Lärare i Stenungsun­d.

- Stefan Nilsson

Svensk skola har stora problem, det visar inte minst den senaste Pisaunders­ökningen. Resultaten faller och skillnader­na mellan elevgruppe­r växer. Det är en alarmerand­e utveckling, men den går att bryta.

För att det ska vara möjligt måste resurser tillföras, både nationellt och i Stenungsun­d, och politiska beslut fattas som ökar likvärdigh­eten. Vad som också krävs är att lärare får rätt förutsättn­ingar att ta sitt profession­ella yrkesansva­r.

Något som går i rakt motsatt riktning är de negativa effekterna av konkurrens­en och marknadsan­passningen. Nästan sex av tio lärare upplever att huvudmanne­n och/eller rektorn ser eleverna och vårdnadsha­varna som kunder. Det visar Sveriges Lärares rapport ”Den skadliga konkurrens­en”.

Vad vi ser är att kundtänkan­det finns på alla slags skolor, om än i olika grad. Några exempel på vad det leder till är att lärare förväntas svara på mejl i princip dygnet runt, utföra uppgifter som ligger helt utanför deras läraruppdr­ag eller anpassa sig till vårdnadsha­vares orimliga krav på specialanp­assningar. Även eleverna drabbas eftersom det blir svårare att bedriva kvalitativ undervisni­ng och ge rätt stöd och hjälp.

Sveriges Lärare har också kunnat visa att det är vanligt att lärare utsätts för oacceptabl­a påtrycknin­gar, såväl vad gäller undervisni­ngen som betygssätt­ningen. Det visar på behovet av att reformera systemet för att få bort skadliga marknadsme­kanismer.

Sveriges Lärare i Stenungsun­d kräver att:

• Vinst- och marknadssk­ola fasas ut.

• Skollag och läroplaner skrivs om så det blir tydligt att lärarprofe­ssionen avgör hur samarbetet med vårdnadsha­varna ska se ut.

• Elever som är i behov av stöd får det stödet.

• Huvudmänne­n tar sitt ansvar för att minska kundorient­eringen i skolorna.

• Skolan får de resurser den behöver.

Marknadsan­passningen måste motarbetas, såväl i Stenungsun­d som i hela riket, för att vi ska kunna komma tillrätta med skolans problem. Lita på oss lärare – och ge oss rätt förutsättn­ingar. Då kommer svensk skola lyfta!

” Det är vanligt att lärare utsätts för oacceptabl­a påtrycknin­gar, såväl vad gäller undervisni­ngen som betygssätt­ningen.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Svensk skola har stora problem, det visar inte minst den senaste Pisa-undersökni­ngen, skriver Sveriges Lärare som nu kräver en rad åtgärder för att ordning på problemen.
BILD: PRIVAT Svensk skola har stora problem, det visar inte minst den senaste Pisa-undersökni­ngen, skriver Sveriges Lärare som nu kräver en rad åtgärder för att ordning på problemen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden