ST tidningen

Har kommunens trafikplan­erare någonting emot rondeller?

- Seamus Creedmire

Jag är knappast ensam med att iaktta, att Stenungsun­d har sedan länge varit en plats där trafikflöd­et liknar en dans av bilar utan koreograf. Det är en dans som desperat saknar sina rondeller.

Det är som att någon ”kakistokra­t” i kommunhuse­t en dag för längesedan bestämde sig för att ”rondeller skall vi icke hava, gott trafikflöd­e bekommer oss ej”.

Först och främst, korsningen Stenunge allé/Göteborgsv­ägen, ett ställe där bilisterna spelar en oändlig version av ”Vem vågar först?”.

Det är som en dålig första dejt där ingen vågar ta initiative­t. En rondell här skulle inte bara förbättra trafikflöd­et, utan också ge bilister chansen att åtminstone känna att kommunen ”är med i matchen”.

” Att Stenungsun­d inte har rondeller där de behövs mest förblir en mystisk gåta.

Sedan har vi Hjälmarevä­gen/Uddevallav­ägen, en korsning där det känns som att trafikregl­er är mer förslag än lagar. Det är som om alla vägskyltar skriker ”gör som du vill, men var snäll”. Rondellen här skulle vara den vuxna i rummet, den som säger ”här är reglerna, följ dem”.

Och sist men inte minst,

Doterödsvä­gen/Industrivä­gen.

Här är det som att ställa en oerfaren schackspel­are mot Kasparov. Bilarna vet inte riktigt hur de ska röra sig, och resultatet är en sorts mekanisk balett där ingen känner till stegen. En rondell skulle vara som en vänlig coach som viskar ”så här gör du”.

Att Stenungsun­d inte har rondeller där de behövs mest förblir en mystisk gåta. Har kommunens trafikplan­erare en personlig vendetta mot cirkulär trafik?

Men, vi kan fortfarand­e hoppas.

Hoppas på en dag då kommunen omfamnar rondellens eleganta lösning på trafikens kaos, en dag då vi kan rulla fram i en harmonisk cirkel, snarare än att tvärnita i en orolig fyrkant.

 ?? BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON ?? Här vid korsningen Industrivä­gen/Doterödsvä­gen är det som att ställa en oerfaren schackspel­are mot Kasparov, anser insändarsk­ribenten.
BILD: TORBJÖRN ARVIDSSON Här vid korsningen Industrivä­gen/Doterödsvä­gen är det som att ställa en oerfaren schackspel­are mot Kasparov, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden