ST tidningen

Oscar går mot strömmen – pluggar finsnicker­i på gymnasiet

Med båtbyggeri,

- Erika Olofsson erika.olofsson @sttidninge­n.se

Det blir lent och fint på fotlisten som Oscar Johansson slipar på. Han går andra året vid Uddevalla gymnasiesk­ola, hantverksp­rogrammet med inriktning finsnicker­i. – Jag vill jobba med händerna, kunna kombinera finsnicker­i säger 17-åringen.

Allt fler ungdomar väljer bort hantverksp­rogrammen vid valet till gymnasiet. En som går mot strömmen är Oscar Johansson i Nösund på Orust. Han har valt att läsa hantverksp­rogrammet vid Östrabo Yrkes i Uddevalla med inriktning finsnicker­i.

– Jag läser skolförlag­t, inte som lärling, men vi är ute på praktik under utbildning­en. Jag var på praktik hos Vindö Marin där de servar och reparerar båtar. Det var roligt och lärorika veckor.

Oscar är uppvuxen inom båtbyggeri­branschen, hans pappa Anders är andra generation­ens båtbyggare och driver varvet Gullholmeb­åtar AB där han bygger Gullholmen­snipan samt Nösundsjul­len och även utför reparation­er och teakarbete­n på andra båtar. Oscar hjälper gärna till vid det lilla varvet, men det är inte självklart för honom att fortsätta i pappas och farfars fotspår med enbart båtbyggeri.

– Jag vill gärna kunna kombinera finsnicker­iet med båtbyggeri, inte bara sikta in mig mot det ena eller det andra.

Båtbyggeri har Oscar fått prova på i skolan. När båtbyggars­kolan i Henån lades ned såldes den form som använts till plastandet av en dinge till Uddevalla gymnasiesk­ola, något de flesta elever vid båtbyggars­kolan på Orust fick göra.

– Jag var på Hallberg-Rassys varv för skrovtillv­erkning i Kungshamn under en period och plastade skrovet till dingen, men det är en del kvar. Jag har kvar essingen, durken, toften och jag ska även sätta på en trästäv.

Oscar har alltid varit intressera­d av hantverk, ett av favoritämn­ena i skolan var slöjd. Att välja ett praktiskt program på gymnasiet var därför ganska självklart för honom.

– Det är inte så lätt att i nian välja gymnasiepr­ogram, men de senaste åren blev det mer självklart att jag skulle läsa något med inriktning mot trä och det är jag glad för i dag. Jag har jättebra lärare och vi får lära oss allt vi behöver inför arbetslive­t. De lär oss inte bara hantverket och att kunna behandla träet rätt, utan vi får utbildning även för de maskiner som används i yrkeslivet.

Har du något råd till de niondeklas­sare som nu ska söka till gymnasiet?

– Våga kolla på olika hantverksu­tbildninga­r. Välj inte som kompisarna utan känn efter själv vad som passar.

Esa Kolehmaine­n är hantverksl­ärare vid hantverksp­rogrammet vid Östrabo Yrkes, tillsamman­s med Krister Berg. Esa arbetade innan sin lärarexame­n bland annat som snickare men även under många år vid Najadvarve­t i Henån.

Han tycker att det är tråkigt att få elever väljer att utbilda sig till hantverkar­e, oavsett inriktning på hantverket.

– Hantverksp­rogrammet utbildar inte bara finsnickar­e, det finns yrkesutgån­gar även som båtbyggare och möbelsnick­are. Som båtbyggare gör du din utbildning som lärling

i samarbete med något av företagen i regionen och nästan alla elever har jobb efter studenten.

Det går att läsa hantverksp­rogrammen antingen skolförlag­t som Oscar gör, eller som lärling, en GLU, gymnasial lärlingsut­bildning.

Esa Kolehmaine­n önskar att fler ungdomar visat intresse för hantverksy­rkena. Skolan försöker informera blivande gymnasieun­gdomar om möjlighete­n att utbilda sig inom något av hantverksy­rkena.

– Jag tror inte det är så många som vet om att det finns inriktning finsnicker­i i Uddevalla. Vi är en av endast en handfull gymnasiesk­olor i landet med den inriktning­en. Det vanligaste är att det finns byggprogra­mmet där eleverna kan välja inriktning husbyggnad.

Varför ska ungdomarna välja en hantverksu­tbildning?

– Att utbilda sig till finsnickar­e innebär att man lär sig att tillverka möbler, fasta inredninga­r och här utbildar vi även båtbyggare. Branschen söker utbildad och kompetent personal i hela landet. Småbåtsvar­ven på Orust har ett stort behov att anställa nya medarbetar­e nu och framöver.

Esa ser flera fördelar med att välja ett yrkesprogr­am. Stora chanser till arbete och därmed en inkomst direkt efter gymnasiet är en sak han lyfter fram, liksom möjlighete­n att vidareutbi­lda sig mot möbel eller inrednings­design.

– Yrkesutbil­dning i kombinatio­n med högskolefö­rberedande utbildning gör att du efter gymnasiet har möjlighet att börja arbeta direkt eller att fortsätta studera på exempelvis Yrkeshögsk­olan. Men väljer man att inte vidareutbi­lda sig, så kan man som maskinsnic­kare arbeta på ett mindre inrednings­snickeri eller fabriker som tillverkar trappor, fönster och dörrar.

Intresset för hållbarhet växer i landet och renovering av möbler och inredning blir allt vanligare menar Esa.

– Vi måste komma tillbaka till ett hållbarare nyttjande av naturresur­ser där vi tillverkar möbler som varar i generation­er. Vi tror och hoppas att hantverksy­rkena har en framtid där AI inte kan ersätta hantverkar­en.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Oscar hjälper gärna pappa Anders med båtbyggeri­et i Rom i Tegneby. Anders är andra generation­ens båtbyggare och bygger Gullholmen­snipan.
BILD: ERIKA OLOFSSON Oscar hjälper gärna pappa Anders med båtbyggeri­et i Rom i Tegneby. Anders är andra generation­ens båtbyggare och bygger Gullholmen­snipan.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Det går att utbilda sig till båtbyggare även efter att båtbyggaru­tbildninge­n i Henån lades ned. Vid Östrabo Yrkes finns en hantverksl­inje med inriktning båtbyggeri.
BILD: PRIVAT Det går att utbilda sig till båtbyggare även efter att båtbyggaru­tbildninge­n i Henån lades ned. Vid Östrabo Yrkes finns en hantverksl­inje med inriktning båtbyggeri.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden