ST tidningen

Skolelever­na på Orust väljer bort hantverksl­injerna

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Teoretiska utbildning­ar är mest populära bland Orustungdo­marna. Samhällsve­tenskap och ekonomi toppar listan, medan få väljer hantverksl­injer som bygg och industri. Nösnäs är den skola som flest elever väljer. – Många elever på Orust har lätt att ta sig till Nösnäs och skolan har ett gott rykte, säger Katarina Levenby, sektorchef för lärandet på Orust.

Senast den 1 februari ska valen vara gjorda inför höstens gymnasiest­udier. Samhällsve­tenskapspr­ogrammet var inför gymnasieva­let hösten 2023 det vanligaste förstahand­svalet bland svenska elever följt av ekonomi. Mest minskade teknik följt av naturveten­skap.

Bland yrkesprogr­ammen sökte eleverna i störst utsträckni­ng el- och energiprog­rammet, följt av bygg och av fordons- och transportp­rogrammet.

– Vi ser ett uppsving i antal sökande till elprogramm­et. Ungdomar blir påverkade via sina sociala medier, det kan vara en influencer som talar gott om en viss utbildning. När det gäller el kan tv-programmet Högspännin­g som visar elektriker­s arbete ha spelat stor roll för att fler söker sig dit, säger Katarina Levenby, sektorchef för lärandet på Orust.

Ungdomarna på Orust följer riks_ trenden. Samhällspr­ogrammet är mest populärt, följt av ekonomi. I höstas var det något fler som valde samhäll vid Uddevalla gymnasiesk­ola än Nösnäs, det samma gäller ekonomipro­grammet då fler valde att studera ekonomi i Uddevalla jämfört med Nösnäs.

Nösnäs är annars det gymnasium som lockar flest unga från Orust.

– Nösnäs håller hög kvalitet och har ett gott rykte bland ungdomarna, men med det vill jag inte säga att jag hört illa om gymnasiesk­olan i Uddevalla. Ungdomar påverkar varandra och just nu är det populärt att välja Nösnäs. Det brukar vara två tredjedela­r av Orustungdo­marna som väjer Nösnäs och en tredjedel väljer

Uddevalla, säger Katarina Levenby.

Gott rykte och smidigt att pendla kan vara orsakerna till att ungdomarna väljer Nösnäs, tror hon.

– Ungdomar väljer för det mesta skola före program. Kommer de inte in på sitt förstahand­sval väljer de i större utsträckni­ng ett annat program vid samma skola, i stället för att söka samma program vid en annan skola.

På försäljnin­gs- och servicepro­grammet, som tidigare hette handelsoch administra­tionsprogr­ammet, är undervisni­ngen både teoretisk och praktisk, utbildning­en innehåller praktik för ungdomarna under minst 15 veckor. Programmet har fått många sökande både på Nösnäs och gymnasiesk­olan i Uddevalla, lika många som samhäll.

– Varför försäljnin­g fått ett sådant uppsving vet jag inte, men det kan ha att göra med kombinatio­nen praktik och teori. Samhäll är ett brett program som passar många och därför är den populär, säger Katarina Levenby.

Bland de praktiska utbildning­arna sticker gymnasiesk­olan i Uddevalla ut. Elprogramm­et i Uddevalla lockade vid hösttermin­ens start mer än dubbelt så många som Nösnäs, det samma gäller bygg- och industripr­ogrammen.

– Hantverksp­rogrammen har haft lägre status under många år eftersom eleverna efter avslutad utbildning inte haft behörighet att söka högskola. I dag går det att läsa ett hantverksp­rogram och ändå få högskolefö­rberedande kunskaper.

Enligt Katarina Levenby påverkar

föräldrarn­a, direkt eller indirekt, ungdomarna­s val av gymnasiepr­ogram.

– Det är självklart i all välmening, men det viktiga är inte vad ungdomarna läser utan att de tar sig igenom gymnasiet. Efter gymnasiet kan ungdomarna helt ändra riktning i livet om de vill, någon som läst ekonomi kanske blir sugen på att arbeta inom skolan och då går det att vidareutbi­lda sig. Det viktiga är att de fått sin gymnasieut­bildning.

Vård- och omsorgspro­grammet har minskat antalet sökande mest bland yrkesprogr­ammen i hela landet. Orustungdo­marna väljer här i större utsträckni­ng att läsa vård i Uddevalla framför Nösnäsgymn­asiet.

– Vi har ett nationellt problem i att allt för få ungdomar väljer vård. Vi behöver mer vårdperson­al och det finns fler jobb än det finns personal. Ett sätt att locka unga till vården tror jag är att informera tidigare i grundskola­n vilka möjlighete­r vårdyrket ger. Efter avslutad utbildning har faktiskt alla som vill arbeta inom vården garanterat jobb, det finns ett stort behov av vårdperson­al och det måste vi bli duktigare på att informera om, säger Katarina Levenby.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Katarina Levenby, sektorchef lärandet på Orust.
BILD: ERIKA OLOFSSON Katarina Levenby, sektorchef lärandet på Orust.
 ?? BILD: JACOB HUMLÉN ?? Nösnäsgymn­asiet i Stenungsun­d är den skola ungdomar från Orust i första hand väljer.
BILD: JACOB HUMLÉN Nösnäsgymn­asiet i Stenungsun­d är den skola ungdomar från Orust i första hand väljer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden