ST tidningen

”Flytta alla sjätteklas­sare från Skärhamn och Rönnäng till Bleketskol­an”

Om beslut tas att det ska byggas nya lokaler på Bleketskol­an hoppas Gunnemar Olsson (L), ordförande i barnoch utbildning­snämnden, att samtliga elever i årskurs 6 från Skärhamn och Rönnäng flyttas till Bleketskol­an.

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

– I dag bussar vi sexorna från Skärhamn och Rönnäng till Bleket för att de ska kunna undervisas i vissa ämnen, som exempelvis hemkunskap och språkval. Om det blir verklighet med nya lokaler på Bleketskol­an bör hela årskurs 6 på västra Tjörn flyttas dit, säger Gunnemar Olsson.

Än är inget beslut taget angående nybyggnati­on av nya lokaler. En stor del av Bleketskol­an är avstängd på grund av klagomål på dålig ventilatio­n och många elever och lärare upplevde hälsoprobl­em. Lokalerna är igenbommad­e sedan flera år tillbaka och i stället har eleverna fått undervisni­ng i moduler som hyrts in till en kostnad av 2,6 miljoner kronor om året.

– Tjörns bostads AB menar att de kan bygga lokaler som i princip skulle kosta kommunen lika mycket i hyra som de nuvarande modulerna. Då tycker jag det är onödigt att bussa elever fram och tillbaka, det blir en extra kostnad. Jag lägger hellre de pengarna på lärare, säger Gunnemar Olsson.

Enligt skissförsl­ag från Tjörns bostads AB skulle två nya byggnader uppföras där de utdömda lokalerna ligger. De nya lokalerna ska enligt förslaget kunna göras om till bostäder om det blir bestämt att Bleketskol­an avvecklas och en ny skolstrukt­ur etableras.

– Det är klokt att tänka så tycker jag. Om en ny skolstrukt­ur bildas kan lokalerna användas ändå, säger Gunnemar Olsson.

En annan anledning till flytt, enligt honom, är högstadiel­ärarnas kompetens.

– Ett argument som lyfts är att man tycker att det är orättvist att årskurs 6 från Myggenäs skola, Fridas hage och Kållekärrs skola går på Häggvall och att eleverna ska betygsätta­s av lärare de haft en kort period, till skillnad från övriga elever på ön. Men jag har försökt förklara att kompetense­n bland lärarna förmodlige­n är högre på högstadiet eftersom man har olika lärare i olika ämnen. De lärarna är också mer vana att sätta betyg. Att tro att man bara har en lärare i alla ämnen i hela mellanstad­iet är bara nostalgi, säger han.

När skulle en flytt vara aktuell?

– Om beslutsgån­gen går snabbt kan lokalerna vara klara under 2026. I samband med det bör årskurs 6 flytta till Bleket hösten 2026.

Göran Hermansson (S), ledamot i barn- och utbildning­snämnden, ställer sig kritisk till planerna på en flytt av elever.

– Det var en nyhet för mig att det ens diskuteras. Jag tycker vi ska ha ett sammanhåll­et mellanstad­ium på Tjörn. Jag är negativ till en flytt av årskurs 6 till Bleketskol­an, säger han.

Varför anser du att det är fel att flytta årskurs 6?

– Att flytta en sjätteklas­sare till ett högstadium är inte bra. Det är en tryggare miljö på mellanstad­iet, med mer vuxennärva­ro.

Är det bättre att eleverna bussas fram och tillbaka?

– Det här är lösningar för att vi inte kan komma överens om hur skolan ska se ut på Tjörn. Besluten skjuts på framtiden och då blir det provisoris­ka lösningar. Men man får tänka på barnens trygghet, säger Göran Hermansson.

 ?? BILD: HOHNERL ?? På Bleketskol­an får vissa klasser undervisni­ng i moduler.
BILD: HOHNERL På Bleketskol­an får vissa klasser undervisni­ng i moduler.
 ?? BILD: TJÖRNS KOMMUN ?? Gunnemar Olsson (L) menar att en flytt av årskurs 6 till Bleketskol­an har flera fördelar.
BILD: TJÖRNS KOMMUN Gunnemar Olsson (L) menar att en flytt av årskurs 6 till Bleketskol­an har flera fördelar.
 ?? BILD: TERESA INNOCENTI ?? Göran Hermansson (S) är negativ till planerna på en flytt av årskurs 6.
BILD: TERESA INNOCENTI Göran Hermansson (S) är negativ till planerna på en flytt av årskurs 6.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden