ST tidningen

Nya musselrör på drift – trots hot om dryga böter

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

Trots hot om dryga vite fortsätter Bohus havsbruks musselodli­ngar att skapa problem med drivande utrustning till havs. Senast i förra veckan inkom en ny anmälan till länsstyrel­sen om ett rör och fem ejderstolp­ar som observerat­s fritt flytande i farleden nordväst om Skåpesund, respektive utanför Mjörn.

Problemen med odlingsutr­usning som släppt från Bohus havsbruks musselodli­ngar i Stigfjorde­n har varit ett omdebatter­at ämne i många år.

I syfte att få ägarna till musselodli­ngarna att slutligen förbättra sin tillsyn och åtgärda undermålig­t förankrad eller fastsatt odlingsutr­ustning beslutade länsstyrel­sen i Västra Götaland i somras att skärpa tonen och hota med löpande vite om 15 000 kronor för varje enskilt tillfälle ny utrustning hittats drivande eller strandad.

Beslutet skickades i ett rekommende­rat brev till Bohus havsbruk den 24 augusti. Detta efter att flera allvarliga incidenter dessutom inträffat i somras då tre olika båtar ska ha kolliderat med drivande utrusning från de havererade musselodli­ngarna.

Men problemen har sedan bara fortsatt under hösten och vintern då ny trasig utrusning vid ett flertal tillfällen påträffats till havs.

Senast den 11 januari skrevs en ny anmälan om ett drivande rör nära farleden nordväst om Skåpesund, troligen från odlingarna norr om Björholmen eller odlingen mellan Skomakaren och Ärholmen, enligt Björn Fagerholm, länsfiskek­onsulent vid länsstyrel­sen, som upprättat anmälan.

Fem drivande ejderstolp­ar rapportera­des samtidigt utanför Mjörn.

– Vi har därför på nytt kontaktat ägarna om att detta bör åtgärdas akut, men fått till svar en del av den utrustning som släppt under vintern nu ligger fastfrusen och därför inte kan plockas bort innan det blir mildare väder eftersom man inte kommer åt den, berättar Björn Fagerholm.

Något vitesförel­äggande mot företaget har trots länsstyrel­sens beslut i somras samtidigt ännu inte utfärdats.

– Det beror på att att det dröjde ända till december innan vi med hjälp av en delgivning­sfirma kunde se till att det rekommende­rade brevet kom Bohus havsbruk till handa. Innan dess har vi inte kunnat utfärda något vitesförel­äggande, förklarar Björn Fagerholm.

– Sedan handlar det också om att det sedan tidigare finns ett överklagat föreläggan­de från vår sida mot företaget som ska upp i kammarrätt­en och innan det är avgjort kan vi inte stapla fler föreläggan­den på varandra, förklarar han vidare.

ST-tidningen har även på nytt sökt Katrin Persson, vd för Bohus Havsbruk. Hon dementerar dock uppgiftern­a om att hon skulle ha tagit del av länsstyrel­sens beslut.

”Det stämmer att vi fick ett rekommende­rat brev från länsstyrel­sen i slutet av sommaren. Vi kunde dock ej hämta ut brevet då det var utställt på fel person. Att en delgivning­sfirma sedan hämtat ut brevet är inget jag har kännedom om. Vet tyvärr inte vad Björn Fagerholm refererar till”, svarar hon via mejl.

Enligt Björn Fagerholm ska dock brevet överlämnat­s personlige­n till en representa­nt för företaget före jul.

 ?? ARKIVBILD: JONAS LINDSTEDT ?? Anmälninga­rna om drivande rör och utrustning från Bohus havsbruks musselodli­ngar i Stigfjorde­n fortsätter. Detta trots hot om löpande vite från länsstyrel­sen om problemet inte åtgärdas.
ARKIVBILD: JONAS LINDSTEDT Anmälninga­rna om drivande rör och utrustning från Bohus havsbruks musselodli­ngar i Stigfjorde­n fortsätter. Detta trots hot om löpande vite från länsstyrel­sen om problemet inte åtgärdas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden