ST tidningen

Huset brann ned – nu åtalas ägaren för bedrägeri

Mannen misstänks ha lämnat in falska fakturor för att försöka lura till sig över en miljon kronor från sitt försäkring­sbolag. Nu åtalas han för försök till grovt bedrägeri.

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se

2019 brann en fastighet i Stenungsun­dsområdet ned till grunden. Ägaren till huset, som var ensam hemma då det började brinna på natten, larmade själv räddningst­jänsten. Men det har trots teknisk undersökni­ng inte gått att fastställa vad som orsakade branden.

Oklarheter­na tätnade sedan när husägaren kontaktade sitt försäkring­sbolag för att begära ersättning för förlorad egendom. Försäkring­sbolaget reagerade nämligen på det höga beloppet för möbler, vitvaror och köksinredn­ing som mannen påstod sig ha köpt från en och samma firma med bas i Sydeuropa. Totalt handlade det om varor för 102 018 euro, motsvarand­e miljon svenska kronor penningvär­de.

För att styrka köpen bifogade husägaren två fakturor från februari 2019. Efter att försäkring­sbolaget rotat mer i ärendet framkom dock bland annat att ett flertal gods på fakturalis­tan var av fabrikat som inte ens har återförsäl­jare i det aktuella landet. drygt 1,1 i dagens

Då vare sig husägaren eller hans hustru enligt försäkring­sbolaget på ett trovärdigt sätt kunnat redogöra för köpen, betalning eller leverans fattade bolaget därför misstanke om att fakturorna var falska. Detta också för att ingen ägare bakom det påstådda företaget gått att finna.

Försäkring­sbolaget valde därför att polisanmäl­a mannen för försök till grovt bedrägeri.

Nu har åtal väckts vid Uddevalla tingsrätt och enligt kammaråkla­gare Rebecca Budell för en fällande dom.

– Vittnesför­hör styrker att den person som uppgetts som ägare till bolaget i Sydeuropa egentligen är någon helt annan. Ingen verksamhet ska heller bedrivas på den adress som uppgetts.

– Sedan kommer jag även åberopa inhämtade fotografie­r från målsägaren för att bevisa att det inte funnits lösöre i huset motsvarand­e vad fakturorna visar innan branden. talar mycket

Mannen som fängelse.

– Men här kommer troligtvis även att vägas in att det gått en längre tid sedan brottet begicks, vilket kan vara förmildran­de när domstolen ska väga in vilket straff som ska utdömas, förklarar Rebecca Budell.

Mannen nekar till brott.

åtalas

riskerar

nu

 ?? BILD: POLISEN ?? Mannens hus brann ned. Nu åtalas han för försök till grovt bedrägeri.
BILD: POLISEN Mannens hus brann ned. Nu åtalas han för försök till grovt bedrägeri.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden