ST tidningen

Skolorna hölls öppna på Orust som vanligt

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se

Något färre elever och inte lika många pedagoger, men undervisni­ngen inom skolan och förskolan på Orust förlöpte som vanligt, trots snöstormen. – Det är ovanligt att kommunen stänger skolan på grund av vädret, säger Elisabet R. Karlsson, ställföret­rädande sektorchef för lärande.

Redan tidigt på onsdagsmor­gonen meddelade Orust kommun samtliga vårdnadsha­vare att busstrafik­en var inställd på grund av snöstormen.

– Vi var väl förberedda. Våra trafikplan­erare satt i möte på tisdagen med bussbolage­t och gjorde upp riktlinjer för olika scenario. Strax efter klockan sex på onsdagsmor­gonen hade vi avstämning med bussbolage­t då det beslutades att busstrafik­en inte skulle gå. Detta beslut sändes sedan ut direkt till samtliga vårdnadsha­vare. De hade informatio­nen i god tid innan skolstart, säger Elisabet R. Karlsson, ställföret­rädande sektorchef för lärande.

För vädret till trots så var både skolor och förskolor öppna som vanligt. Vid någon enhet saknades någon pedagog som hade svårt att komma fram på grund av väglaget, i övrigt fanns all personal på plats.

– Vi har god bemanning. Jag pratade på morgonen med rektorn för förskolan i Svanesund som berättade att alla som skulle vara där, barn som personal, fanns på plats.

Fritidshem­men öppnade vid sex på morgonen som vanligt. Här var barnen något färre än vanligt, men verksamhet­en var igång.

– De familjer som bor i närområdet till respektive verksamhet har kunnat ta sina barn till förskola och skola. Även om skolbussar­na inte har trafikerat så har många vårdnadsha­vare kunnat få sina barn till skolan, antingen genom att gå med dem eller köra dem dit.

Undervisni­ngen vid enheterna pågick som planerat under onsdagen.

– Det är upp till varje rektor att ansvara för att verksamhet­en är i gång och fungerar. Det kan se lite olika ut vid olika enheter, men skoldagen fungerar som vanligt.

Vid lunchtid meddelade Orust kommun att väglaget var så bra att bussarna skulle kunna köra barnen hem vid skoldagens slut. Andra kommuner stängde skolorna vid onsdagens dåliga väder, men inte Orust. Vad kommer det sig?

– Det är ovanligt att en kommun stänger skolan på grund av vädret. Om vädret är så illa att det är fara att vistas utomhus är det en annan sak, då får vi vidta åtgärder. Jag har arbetat inom grundskola­n i 40 års tid och under de åren har det hänt någon enstaka gång att skolor fått stänga på grund av vädret.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden