ST tidningen

Strul med leveranser – oklart när bassängen öppnar igen

- Daniel Elfvelin daniel.elfvelin@stampen.com

Även små fel kan få stora konsekvens­er. Det har Stenungsun­d Arena blivit varse när ett hål stort som en femkrona hållit varmvatten­bassängen stängd i över en månad. – Vi jobbar järnet för att lösa allt så snabbt som möjligt, säger Emil Palmqvist, enhetschef för idrott och anläggning på Stenungsun­ds kommun.

Dagen efter lucia meddelade Stenungsun­ds kommun att man tillfällig­t måste hålla sin varmvatten­bassäng stängd på grund av ett haveri med vattenreni­ngsanläggn­ingen. Det dröjde en vecka innan tekniker lyckades identifier­a ett ovanligt fel.

I botten av sandfiltre­t till bassängen sitter 160 silar, så kallade dysor, och det var en av dessa silar som hade gått sönder.

– Det blev ett hål stort som en femkrona, säger Emil Palmqvist.

Haveriet gjorde att ett ton sand hamnade i vattnet och rörsysteme­t. Stenungsun­ds Arena har tillfällig­t höjt temperatur­en i undervisni­ngsbassäng­en och plaskpoole­n men trots det påverkas många verksamhet­er – personer med fysisk aktivitet på recept, simskolor, Simklubben S77, babysim och övriga badgäster.

– Vi har försökt att pussla ihop allt så bra det går, säger Emil Palmqvist.

Med hjälp av en slambil har sanden sugits bort och tanken var att öppna bassängen den här veckan, men sena leveranser gör att tidplanen spricker. När ST-tidningen talade med enhetschef­en i tisdags hoppades han att reservdela­r skulle anlända från Serbien under dagen. Det har också varit svårt att få tag på den speciella filtersand­en som beräknas komma på fredag.

När reparation­en är klar ska vattenreni­ngen komma igång och vattenkval­iteten labbtestas.

– Om allt går som det ska kan vi öppna bassängen i slutet på nästa vecka men det går inte att spika något datum, säger Emil Palmqvist.

Hur kostsamt blir det här?

– Det blir en del med lagning, slambil och sanden som är dyr. Någonstans kring 100 000 kronor, något plus eller något minus.

Även om bassängen är över fem år gammal och garantin därmed gått ut ska Emil Palmqvist ta upp frågan med entreprenö­ren. Enligt enhetschef­en ska tekniken hålla i 25 år och han intygar att Stenungsun­d Arena skött underhålle­t.

Så ni har råkat ut för ett måndagsexe­mplar?

– Något i den stilen.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN ?? Ett haveri i vattenreni­ngsanläggn­ingen gjorde att ett ton sand hamnade i vattnet och rörsysteme­t.
BILD: ANNIKA SAHLIN Ett haveri i vattenreni­ngsanläggn­ingen gjorde att ett ton sand hamnade i vattnet och rörsysteme­t.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Emil Palmqvist, enhetschef för idrott och anläggning på Stenungsun­ds kommun.
BILD: PRIVAT Emil Palmqvist, enhetschef för idrott och anläggning på Stenungsun­ds kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden