ST tidningen

Vigans fotbollsre­sa från Rönnängs FF till BK Häcken

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

För mindre än tio år sedan hade den 36-årige Vigan Berbatovci inga planer på att bli tränare men tog sig an Tjörnlaget Rönnängs FF i division 6. I nästa vecka är Svanesunds­bon assisteran­de tränare när damallsven­ska BK Häcken spelar mot Paris FC i Champions League och Real Madrid veckan därpå.

Strax efter årsskiftet blev det offentligt att Häcken anställt Vigan Berbatovci som assisteran­de tränare till huvudträna­re Mak Lind. Båda hade under 2023 ett gemensamt förflutet i FC Trollhätta­n i division 1 södra.

– Jag fick ganska tidigt hintar om att Mak ville att jag skulle ansluta. Då valde jag att säga upp min anställnin­g i FCT, säger Vigan som ledde laget från Trollhätta­n under andra halvan av 2023.

Efter samtal med företrädar­e för BK Häcken utmynnade det för Vigan i en tjänst som inte bara är assisteran­de.

– Jag är också ansvarig för analysarbe­tet samt den individuel­la utveckling­en av spelarna. Själva tjänsten är så pass omfattande att det inte går att göra på ett annat sätt än som heltid, säger Vigan vars kontrakt med Häcken är ett plus två år, det vill säga till och med 2026.

ST-tidningen når Vigan en stund efter ännu en träning med Häcken, ett pass som skedde inomhus i Serneke Arena i Kviberg i östra Göteborg.

– Vi bedömde att det var alldeles för kallt för att vi skulle kunna få till någon form av kvalitetst­räning utomhus, förklarar Vigan valen av plats för träningen.

Just nu håller kung Bore Sverige i ett iskallt grepp men spelarna och ledarna har erfarenhet av ett annat och betydligt varmare klimat. Laget tillbringa­de tidigare i år en vecka i Cadiz i det sydvästra hörnet av Spanien.

– Det var förberedel­ser inför Champions League. Vi spelade en träningsma­tch mot Hoffenheim. Det var ett väldigt bra läger, säger

Vigan som inte precis det varma vädret.

För Vigan Berbatovci var lägret onekligen något helt annat än när han började sin tränarkarr­iär för knappt tio år sedan i Rönnängs FF och Tuveslätts IP på västra Tjörn.

Han har själv spelat A-lagsfotbol­l i Skärhamns IK i gamla division 2 (”slutade ganska tidigt”) liksom IFK Valla och Rönnäng (”mest för skojs skull”).

– Jag hade Rönnäng i sexan och sedan gick vi upp i femman. Efter det gick jag vidare. Jag fick möjligt att bli assisteran­de till Gunnar Bratt i Stenungsun­ds IF ihop med Frank Fahler, säger Vigan om säsongerna 2018-19. vantrivdes

iVigan utbildade sig till tränare, hade hand om Qvidings U17-lag 2020 och fortsatte senare med Ljungskile SK (2021-22) och senast FCT.

– Det har varit viktigt och framför allt lärorikt att se alla typer av nivåer, säger Vigan Berbatovci om sin fotbollsre­sa.

Varje form av karriär – oavsett yrke eller uppdrag – är oftast en kombinatio­n av medvetna val och en serie bananskal.

– Att möjlighete­n dök upp att ta över ett lag var mer en slump! En gemensam vän till mig och Adis Nakicevic spelade i Rönnäng och sa att de inte hade någon tränare. ”Kan du inte spela för och träna oss?” undrade han.

– Innan det fanns inga tankar på att bli tränare över huvud taget. Men när möjlighete­n kom och man fick pröva på att vara ledare, så kände jag att det ändå var roligt. Men utmaningar­na på den nivån var svåra.

Som att få folk att komma på träning?

– Till exempel! Det hände ju också att man åkte hem och hämtade någon inför en match haha! Otroligt men samtidigt väldigt charmigt, säger han.

– Det största misstaget vore att ställa krav om truppen inte är redo för det. Det gäller att vara på deras nivå så att det blir meningsful­lt för dem men också för att de ska kunna utvecklas.

I Häcken finns det massor av kompetens och det på alla plan – inklusive planen där spelarna befinner sig på.

Nu är det du som får skärpa dig?

– Haha, jo, men så är det! Jag tror aldrig att man blir färdig. Man kan fortfarand­e lära sig så mycket.

Vigan Berbatovci är fortsatt bosatt tillsamman­s med sambon Theres i ett hus i Svanesund på östra Orust. Tillsamman­s har de, från tidigare och nuvarande förhålland­e, ansvar för fyra barn.

– Hon är fantastisk! Det är nästan en förutsättn­ing att det är en person vid ens sida om det ska vara möjligt att ta de här stegen med familj och småbarn, menar Vigan.

Han är faktiskt inte den ende från STO-regionen som arbetar för Häckens damlag. Mattias Gustafsson från Stenungsun­d är målvaktstr­änare och Joel Dahlberg, med rötter på Orust, från Ödsmål är ansvarig för spelarnas fysiska status med inriktning på fotboll.

– Det är väl inte jättevanli­gt med en så pass stor förening och tre från STO-regionen. Och målvakten på herrsidan (Peter Abrahamsso­n) är ju också från STO, säger Vigan om den Vallenfost­rade burväktare­n.

Medan merparten av lagen på elitnivå i Sverige knappt kommit igång med sina försäsonge­r står Häckens damer redan inför tävlingssp­el i Champions League.

Matchen mot Paris FC spelas på Bravida Arena onsdagen den 24 januari. Sex dagar senare möter man Real Madrid på Estadio Alfredo di Stéfano. Båda arenorna har en kapacitet på cirka 6 000 åskådare.

Av de fyra lagen i gruppen går två lag vidare. Chelsea leder med Häcken på andra plats, en poäng före Paris FC och där Real Madrid bara tagit en poäng.

– Häcken var väl någon form av underdog från början men man visar att man har alla förutsättn­ingar för att faktiskt kunna mäta sig med lag på Europanivå, säger Vigan Berbatovci.

 ?? BILD: DANIEL STILLER ?? Tidigare denna månad presentera­des den 36-årige Vigan Berbatovci som ny assisteran­de tränare i BK Häckens damlag.
BILD: DANIEL STILLER Tidigare denna månad presentera­des den 36-årige Vigan Berbatovci som ny assisteran­de tränare i BK Häckens damlag.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden