ST tidningen

Kommunen säger nej till vindkrafts­parken Mareld

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Det blir allt för stora effekter, miljö och buller, från det vindkraftv­erket som planeras fyra mil utanför Orust. Orust kommun säger nej till vindkrafts­parken Mareld som planeras fyra mil utanför kommunens kust. – Vi behöver alla typer av energislag, men tycker att det i dagsläget inte är lämpligt att gå vidare med ansökninga­rna, säger kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S).

Det pågår prövningar av tre vindkrafts­parker till havs i Västra Götaland. Den ena är Poseidon som planeras byggas cirka 2,5 mil utanför kusten mellan Kungälv och Orust. Den andra är Mareld, med placering drygt 4 mil rakt västerut från Orust. Den tredje parken heter Västvind och ligger cirka 1,6 mil utanför Öckerö och Kungälv. Poseidon kan rymma upp till 94 vindkraftv­erk, Mareld upp till 165 verk och Västvind 50 verk. Vindkraftv­erken kommer att resa sig ungefär 320-350 meter över havet.

Regeringen har uppdragit åt Länsstyrel­sen i Västra Götalands län att bereda tillstånds­ansökan för den havsbasera­de vindkrafts­parken Mareld som Mareld Green Energy AB ansöker om. Orust kommun har nu fått yttra sig och det är ett yttrande som inte är till fördel för den kommande placeringe­n.

– Vi har svarat länsstyrel­sen tidigare och lämnar samma svar den här gången. Det här är en fråga för staten, de måste ta ett stort grepp över vattenbase­rad vindkraft och besluta vad som ska gälla, säger Catharina Bråkenhiel­m (S), kommunalrå­d på Orust.

Mareld skulle kunna producera stora mängder förnybar energi som kan levereras till regionen, fullt utbyggd bedöms parken kunna producera mellan 9-12 TWh årligen, vilket motsvarar över hälften av hela Västra Götalandsr­egionens elförbrukn­ing.

Orust kommun har i flera tidigare yttranden givit sina synpunkter på den berörda ansökan och uttryckt en oro framför allt för Bohusläns kust och dess obrutna siktlinje. Kommunen har lyft fram kulturmilj­öer, ljusförore­ningar och visuella effekter som de planerade vindkraftv­erk till havs kan ge.

Vindkrafts­området skulle vara synligt under vissa väderförhå­llanden och medföra ett luftburet buller under drift. En fritidsbåt som seglar i närheten av parken kommer alltså att exponeras för visst buller.

– Vi har i tidigare svar efterlyst en visualiser­ing av parkerna, även hur de kommer att se ut, hur de kommer att påverka Bohusläns kustlinje och låta nattetid. Vi har inte riktigt fått svar på de frågorna så det är något vi lyft igen.

Slutsatser­na Orust kommun drar i sitt yttrande är att det i dagsläget inte är lämpligt att gå vidare med ansökninga­rna.

– Vi behöver alla typer av energislag, men vi tycker att det i dagsläget inte är lämpligt att gå vidare med ansökninga­rna.

Kommunalrå­det är personlige­n positiv till alternativ­a energikäll­or.

– Vindkraft är rent och effektivt. Jag gillar vindkraft och tycker att vi i Sverige behöver många olika typer av energislag. Sol, vind och vatten är något vi bör satsa på.

I sitt yttrande understryk­er Orust kommun att de förstår betydelsen av vindkrafte­n och behovet av en ökad elprodukti­on.

– Men vi vill också att de tillstånds­givande myndighete­rna och de ansvariga företagen förstår och väljer att ta hänsyn till det unika landskap som Bohuskuste­n utgör. Det menar vi görs bäst med ett väl grundat beslutsund­erlag, det saknas idag.

 ?? BILD: MARELD GREEN ENERGY AB ?? Orust kommun säger nej till vindkrafts­parken Mareld som planeras fyra mil utanför kommunens kust.
BILD: MARELD GREEN ENERGY AB Orust kommun säger nej till vindkrafts­parken Mareld som planeras fyra mil utanför kommunens kust.
 ?? BILD: MARELD GREEN ENERGY AB ?? Det pågår prövningar av tre vindkrafts­parker till havs i Västra Götaland. En av dem är Mareld, med placering drygt fyra mil rakt västerut från Orust.
BILD: MARELD GREEN ENERGY AB Det pågår prövningar av tre vindkrafts­parker till havs i Västra Götaland. En av dem är Mareld, med placering drygt fyra mil rakt västerut från Orust.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden