ST tidningen

Sepideh lever med ständigt hot om att utvisas

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

” Efter att Migrations­verket först krävt att Sepideh kunde uppvisa ett anställnin­gsintyg om att hon jobbat på en och samma arbetsplat­s i fyra månader ändrades nämligen plötsligt lagen till att hon inte fick arbeta alls.

Efter att ha byggt upp ett liv i Sverige med både familj och fast jobb lever snart 62-åriga Sepideh Aghili Mosari under ett ständigt närvarande hot att utvisas. Det under dödshot från både sin före detta man i Iran och den styrande regimen i landet, det senare på grund av att hon är kristen. Nu kämpar hennes nära och kära med alla medel för att Sepideh ska få stanna i Sverige.

Det är en rödgråten Sepideh som tillsamman­s med sin lillasyste­r Sima, svåger Peter Arvidsson och prästen Henrik Svensson tar emot i hemmet i Stenungsun­d.

– Jag förstår inte vad jag har gjort för fel. Jag har jobbat både dagar, kvällar och helger. Först som timvikarie i fyra-fem år, både i olika kök och som lokalvårda­re, barnvakt och inom förskolan och nu som fast heltidsans­tälld i Stenungsun­ds kommun sedan ett och ett halvt år tillbaka, berättar Sepdieh och börjar gråta igen.

– Varför kan jag inte få leva i Sverige bara för att jag inte har en man, fortsätter hon mellan tårarna.

För det var här problemen började för drygt åtta år sedan. Då efter att den persiska man Sepideh gift om sig med – bosatt här och svensk medborgare sedan många år tillbaka – plötsligt avled ett och ett halvt år efter att hon kommit till Sverige genom reglerad invandring.

– Sedan dess har Sepidehs ärende åkt fram och tillbaka till Migra

tionsverke­t som verkar ha väldigt mycket kraft och argument för att hon inte ska få uppehålla sig i Sverige, säger hennes svåger Peter Arvidsson uppgivet.

– Trots att hon inte har belastat samhället ekonomiskt utan tvärtom gjort allt för att kunna försörja sig själv genom att jobba.

Just det här med att Sepideh arbetat under tiden hennes asylärende pågått ska dock ha visat sig bli ytterligar­e ett hinder på vägen.

– Efter att Migrations­verket först krävt att Sepideh kunde uppvisa ett anställnin­gsintyg om att hon jobbat på en och samma arbetsplat­s i fyra månader ändrades nämligen plötsligt lagen till att hon inte fick arbeta alls. Samtidigt som Sepideh bara gjort precis det man först krävt och till och med skaffat sig i en tillsvidar­eanställni­ng, berättar Peter vidare.

Därför har Sepideh sedan fyra år tillbaka hotats av utvisning till ett land där hon inte har några anhöriga, eftersom både hennes dotter, två barnbarn, mamma och två systrar bor i Sverige. Ytterligar­e en syster bor i Australien och sonen i Storbritan­nien.

Det enda som väntar Sepideh i Iran är enligt henne själv, hennes syster och svåger det överhängan­de hotet om avrättning. Dels från den man hon tidigare var gift med, dels från den iranska regimen eftersom hon konvertera­t till kristendom vilket enligt landets regler är straffbart.

– Utvisas hon kommer hon därför med största sannolikhe­t att tas av Säkerhetsp­olisen på flygplatse­n direkt, säger Peter medan Sepideh bryter ihop igen och kramas om av sin syster och prästen Henrik som kommit att bli en nära vän till familjen

” Det enda som väntar Sepideh i Iran är enligt henne själv, hennes syster och svåger det överhängan­de hotet om avrättning.

efter att han själv döpt Sepideh och sedan följt hennes arbete som aktivt troende och gudstjänst­värd.

– Jag kan intyga att Sepideh verkligen är en djupt engagerad kristen och att hotet om hon utvisas därför bör tas på största allvar, säger han.

ST-tidningen kontaktade efter besöket hemma hos familjen i början av förra veckan Migrations­verket

för att få en kommentar med hjälp av en underteckn­ad fullmakt.

Efter fyra dagar ringde Migrations­verket tillbaka och meddelade att man hade ett glädjande besked. Utvisnings­beslutet gentemot Sepideh hade preskriber­ats eftersom tidsfriste­n för ärendet gått ut.

Det betyder dock inte att hotet om utvisning undanröjts utan att hennes ärende nu ska prövas på nytt efter att hon ombetts inkomma med en ny asylansöka­n.

– Men det är alltså ingen garanti att hon får stanna i Sverige, utan bara en formalitet om att hon nu kan få sitt fall prövat igen, förklarar advokaten Ferec Serce som företräder Sepideh Aghili Mosari och som även han betonar vikten av skydd, på grund av hennes kristna tro.

Den svåra ovissheten fortsätter därför för Sepideh. Detta eftersom det också lär dröja innan hon får besked om hon får stanna i Sverige eller inte.

– Handlingst­iden är just nu runt 170 dagar efter att ansökan lämnats in, berättar Vera Björk, presskommu­nikatör vid Migrations­verket.

Det betyder alltså ytterligar­e minst ett halvårs ovisshet om framtiden för Sepideh som utöver sig själv nu samtidigt oroar sig för hur det ska gå för hennes 84-åriga mamma om hon får avslag på sin ansökan.

– Hon är hjärtsjuk och bor också här i Stenungsun­d. Och så har jag ju min dotter och mina barnbarn i Göteborg, tänk om jag aldrig får se dem igen, säger Sepideh med ögonen på nytt fulla av tårar.

 ?? ?? Prästen Henrik Svensson, Sepidehs syster Sima Aghili Mosari och svågern Peter Arvidsson gör nu allt som står i deras makt för att få Sepideh att få stanna i Sverige.
Prästen Henrik Svensson, Sepidehs syster Sima Aghili Mosari och svågern Peter Arvidsson gör nu allt som står i deras makt för att få Sepideh att få stanna i Sverige.
 ?? ?? ”Jag förstår inte vad jag har gjort för fel. Jag har jobbat både dagar, kvällar och helger. Varför kan jag inte få leva i Sverige bara för att jag inte har en man?”, frågar sig Sepideh efter det många turerna fram och tillbaka i hennes asylärende.
”Jag förstår inte vad jag har gjort för fel. Jag har jobbat både dagar, kvällar och helger. Varför kan jag inte få leva i Sverige bara för att jag inte har en man?”, frågar sig Sepideh efter det många turerna fram och tillbaka i hennes asylärende.
 ?? BILDER: CAMILLA MOESTEDT ??
BILDER: CAMILLA MOESTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden