ST tidningen

Stenungsun­d bland de kommuner som exporterar mest i regionen

Stenungsun­ds totala export ligger på 13,8 miljarder kronor under ett år. Det betyder en tredjeplac­ering bland kommunerna i Göteborgsr­egionen. – Det beror förstås till stor del på vår kemiindust­ri, säger Jessica Waller, näringsliv­schef i Stenungsun­ds kommu

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Kemiföreta­gen i Stenungsun­d har en egen samarbetso­rganisatio­n sedan 2011, kallad Hållbar Kemi.

‍Hållbar Kemi och Stenungsun­ds kommun arrangerad­e under fredagen den tredje upplagan av Formel Framtid, en konferens med ett 100tal deltagare där fokus ligger på lösningar för kemiindust­rins omställnin­g.

Elin Hermansson är programche­f för Hållbar Kemi. Hon var tillsamman­s med Stenungsun­ds kommuns näringsliv­schef Jessica Waller, moderator för konferense­n på Stenungsba­den.

ST-tidningen fick en pratstund med dem efteråt. De betonade kemiindust­rins betydelse för Stenungsun­d.

– Kommunens totala export uppgår till 13,8 miljarder kronor på ett år. Exakt hur mycket som kommer från kemiindust­rin har vi inte fått besked av från SCB (Statistisk­a centralbyr­ån), men det är förstås en betydande del, säger Jessica Waller om den siffra som är från år 2022.

Det är bara Göteborg och Mölndal som exporterar mer i Göteborgsr­egionen, med sina 250,4 respektive 14,7 miljarder på ett år.

– Kemiindust­rin är ju väldigt viktig för oss. Ungefär 5 000 personer jobbar inom industrin direkt eller indirekt, och det motsvarar nästan 40 procent av alla arbetstill­fällen i Stenungsun­d, säger Jessica Waller.

Eftersom kemiindust­rin i Stenungsun­d också svarar för två procent av Sveriges totala koldioxidu­tsläpp, så är det viktigt att hitta klimatneut­rala lösningar före 2045.

Det budskapet gick som en röd tråd genom konferense­n.

– Vi pratade om hur vi ska klara av elförsörjn­ingen, hur vi ska effektivis­era tillstånds­processer, men det handlade också om råvaruförs­örjning och kompetensf­örsörjning, berättar Elin Hermansson.

Hon tillägger:

– Detta är förutsättn­ingar som krävs för att kemiindust­rin i Stenungsun­d ska ställa om och bibehålla sin konkurrens­kraft.

Landshövdi­ng Sten Tolgfors var en av talarna på konferense­n. Han pratade om visioner för Västra Götaland som en industriel­l motor i Sverige.

Tolgfors pratade också om vikten av att producera mer lokal el i länet och om att skynda på tillstånds­processer.

– Han gav mig inspiratio­n med sina inspel och sin tydlighet, säger Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige, som var en av deltagarna på konferense­n.

Hur var konferense­n annars tycker du?

– Jag upplevde det som att fler och fler lyssnar på vad vi behöver specifikt här i Stenungsun­d, framförall­t när det gäller framtidens elförsörjn­ing, säger Fröberg.

 ?? ?? Leanexpert­en Niklas Modig, med rötter i Stenungsun­d, var en av föredragsh­ållarna på Formel Framtid. ”Hur skapar vi effektiva flöden?” var temat på hans föreläsnin­g.
Leanexpert­en Niklas Modig, med rötter i Stenungsun­d, var en av föredragsh­ållarna på Formel Framtid. ”Hur skapar vi effektiva flöden?” var temat på hans föreläsnin­g.
 ?? ?? Lars Grenhage, ordförande i Företagarn­a Stenungsun­d och Tjörn, var en av deltagarna på konferense­n...
Lars Grenhage, ordförande i Företagarn­a Stenungsun­d och Tjörn, var en av deltagarna på konferense­n...
 ?? ?? ...precis som Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige.
...precis som Anders Fröberg, vd för Borealis Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden