ST tidningen

Per-Olof går till botten med spökfisket – nominerad till pris

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Förlorade fiskenät och tinor som fortsätter att fiska på havets botten utan att någon tar hand om fångsten, har länge varit ett gissel för kustkommun­erna. Sedan ett par år tillbaka arbetar Per-Olof Samuelsson på Orust och Tjörn med spökfisket. Nu är han nominerad till Sweboats miljöpris. – Visst är det hedervärt att bli nominerad, men det är ju fler nominerade så det är ju inte säkert att jag får det, säger han.

Per-Olof går till botten med spökfisket – nu kan han prisas

STO: Förlorade fiskenät och tinor som fortsätter att fiska på havets botten utan att någon tar hand om fångsten, har länge varit ett gissel för kustkommun­erna. Sedan ett par år tillbaka arbetar Per-Olof Samuelsson på Orust och Tjörn med spökfisket. Nu är han nominerad till Sweboats miljöpris.

– Visst är det hedervärt men

Tusentals hummertino­r och mängder med fiskenät försvinner varje år från fiskefarty­g och privatbåta­r. Förlorade fiskeredsk­ap bedöms att bli nominerad, vara det skräp i havet som orsakar mest skada på djurlivet eftersom de fortsätter att fånga fisk och skaldjur långt efter att de har gått förlorade. Det kallas för spökfiske. Dessutom är redskapen ofta gjorda av plast och om de förloras bidrar de till ytterligar­e plast i haven.

– När fångsten i en förlorad tina, bur eller nät dör lockar den till sig ännu mer fiskar och skaldjur som i sin tur fastnar och dör. Det gör att hela processen återupprep­as gång på gång, år efter år. På så sätt kan ett fiskeredsk­ap fortsätta att fånga fisk och skaldjur långt efter att det har gått förlorat, och det är det som kallas för spökfiske, säger Per-Olof Samuelsson, projektled­are för spökfiskep­rojektet på Orust och Tjörn.

” Sedan projektet startade har många tusen hummertino­r och havskräfte­burar fiskats upp.

Orust kommun har sedan 2021 bedrivit ett projekt där spökfisker­edskapen plockas upp från havsbottna­rna.

Projektet går ut på att yrkesfiska­re från Orust draggar och proffsdyka­re plockar upp spökfisker­edskap. Liknande projekt pågår i sex kustkommun­er från Tanum till Öckerö.

– Jag åker just nu runt och samlar in hummertino­r och nät som plockades upp på senhösten och tidiga vintern, men som frös fast på sina uppläggnin­gsplatser. Nu har det tinat så jag kan hämta dem. Fiskeredsk­ap och hummertino­r som har bra märkning lämnar vi tillbaka till ägarna och de är förstås tacksamma, säger Per-Olof.

Alla redskap är dock inte märkta. Av de upplockade hummertino­rna sorteras de i bäst skick ut och körs till en förvarings­lokal i Henån. Hummertino­rna fotografer­as och polisen efterlyser sedan ägarna, via bilderna på sin webbplats. Om ingen ägare hittas inom tre månader tillfaller hummertino­rna Orust kommun, som säljer dem på Orust kommuns second hand Andra Chansen.

– De som är i dåligt skick kör jag till en marinåterv­inningsgår­d i Sotenäs

som specialise­rat sig på återvinnin­g av fiskeredsk­ap.

Sedan projektet startade många tusen hummertino­r havskräfte­burar fiskats upp.

– Under 2023 har bärgat man lyckats bärga 150 hummertino­r och 40 havskräfte­burar utanför Orust. Vi har också släppt tillbaka ett antal humrar och torskar i havet och lämnat tillbaka ett tiotal hummertino­r till sina ägare. har och

Spökfiskep­rojektet Orust kommun, som bedrivs med hjälp av medel från bland annat Jordbruksv­erket och Havs- och vattenmynd­igheten kommer förhoppnin­gsvis fortsätta.

– Vi får ansöka om pengar varje år. Nu runt årsskiftet kan vi ansöka om nya projektpen­gar. Jag önskar att vi istället kunde få fleråriga projekt. Som det är nu får vi en period under vintermåna­derna då vi inte har projektpen­gar, och det är den tid på året då yrkesfiska­rna har som mest tid att hjälpa till med spökfisket.

Per-Olof Samuelsson­s arbete med spökfisket har uppmärksam­mats mycket, inte bara på Orust och Tjörn utan även utanför kommungrän­serna. Han blev i dagarna nominerad

itill Sweboats miljöpris där vinnaren kommer att utses den 2 februari i samband med Båtmässan i Göteborg. Miljöprise­t delas ut till den person, organisati­on eller det företag som har gjort en bra eller betydelsef­ull insats för miljön i båtlivet. Priset är på 25 000 kronor.

– Det är ju fem nominerade så jag har ju bara 20 procents chans att få det, men visst är det hedervärt att bli nominerad. Det visar att vi lyckats lyfta upp det jobb vi gjort med spökfisket och att fler får reda på hur viktigt det är för miljön i havet.

Per-Olof Samuelsson är nominerad tillsamman­s med Strandstäd­arna och Clean Sea som städar stränder från sopor och garn.

”Dessa tre initiativ gör en mycket stor och synlig insats på västkusten – att städa stränder från sopor och spökgarn. Varje år samlas tonvis av skräp och sopor in av dessa frivilliga organisati­oner och tack vare Per-Olof Samuelsson­s initiativ att via sex kommuner på Västkusten samla in hummertino­r, kräftburar och garn” skriver Sweboat i sin nominering.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Per-Olof Samuelsson tillsamman­s med yrkesfiska­re Lars Lebro i
Ellös. Lars hjälper Per-Olof med spökfisket och har fiskat efter spökgarn utanför Ellös.
BILD: ERIKA OLOFSSON Per-Olof Samuelsson tillsamman­s med yrkesfiska­re Lars Lebro i Ellös. Lars hjälper Per-Olof med spökfisket och har fiskat efter spökgarn utanför Ellös.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden