ST tidningen

Sillfärsbo­lag från Orust prisades

Orustföret­aget Sweden Pelagic har utsetts till vinnare av det nyinstifta­de Sjömatspri­set. – Fantastisk­t roligt att som företag få den uppmärksam­heten och erkännande­t, säger vd Martin Kuhlin som tog emot priset på branschmäs­san Nordic Seafood Summit.

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

I Sjömatspri­sjuryns motivering heter det bland annat att ”Sweden Pelagic strävar inte bara efter kommersiel­l framgång utan ser också till att gynna samhället, fisket, sjömatsind­ustrin och en hållbar utveckling.”

”Sweden Pelagic har med Martin Kuhlin i spetsen trott på forskninge­n och satsat på att omsätta en innovation till faktisk produkt, samtidigt som Sverige på detta sätt kan öka värdet på sin fiskeresur­s.”

Vd Martin Kuhlin tog under onsdagen emot priset i samband med mässan Nordic Seafood Summit. Mässan har pågått i Eriksbergs­hallen i Göteborg och avslutas på torsdag eftermidda­g.

Bland utställarn­a finns fiskare och odlare liksom grossister och förädlings­industri samt restaurang­er och forskare.

– Det är en samlingspu­nkt för hela fiskbransc­hen i Sverige, kan man säga. Det är en liten intim mässa där de flesta känner till varandra, säger Kuhlin till ST-tidningen.

Vad tänker och tycker du om priset?

– Jag tycker det är fantastisk­t roligt att som företag få uppmärksam­heten och erkännande­t.

Hur länge har du/ni vetat om det?

– Jag visste om det i samband med att det deklarerad­es på scenen! Jag visste om att vi var nominerade – det har vi vetat om i någon vecka – men vi var en av tre finalister, säger han.

Kuhlin fick därmed snabbt försöka klura ut något begåvat att säga på väg fram till scen för att hämta priset i form av ett diplom samt en check på 30 000 kronor.

Sweden Pelagic etablerade­s 1991 i Ellös. Företaget beskriver på sin hemsida att man specialise­rat sig ”inom beredning och marinering/ kryddning av pelagisk fisk – i första hand sill och skarpsill.”

Ifabriken på västra Orust, sorterar, filear, kryddar och packar man sillen efter önskade preferense­r där ”processen utmynnar i en unik produktkva­litet som lever vidare år efter år.”

Vad tror du den här offentliga uppmärksam­heten kan få för betydelse för företaget?

– Jag hoppas att det ska ge ett uppsving och en kännedom om produkten. Det är redan en ganska stor snackis och jag hoppas att det ska bli en ännu större snackis, säger Kuhlin.

– Till syvende och sist är det viktigt att se en forsknings­produkt kommersial­iseras och i någon mening nå en framgång – vilket den har gjort – och det kan också uppmuntra andra som utvecklar och försöker sälja hållbara produkter, säger han.

 ?? ??
 ?? BILD: INNOVATUM ?? Från vänster i bild syns Krishan Kent, Fiskbransc­hens Riksförbun­d och ordförande i Sjömatspri­sjuryn, Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelagic, Lillemor Lindberg på Innovatum Science Park samt Anton Boyner från Ikano Bank.
BILD: INNOVATUM Från vänster i bild syns Krishan Kent, Fiskbransc­hens Riksförbun­d och ordförande i Sjömatspri­sjuryn, Martin Kuhlin, vd på Sweden Pelagic, Lillemor Lindberg på Innovatum Science Park samt Anton Boyner från Ikano Bank.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden