ST tidningen

Innovation och tradition från Orust under båtmässan

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Allmogebåt­ar och elbåtar. Båtbyggart­raditionen på Orust visas upp med sina ytterlighe­ter under båtmässan i Göteborg. Både kulturföre­ningen Gösta Johanssons varv och Orust E-boats kommer närvara. – Vi kommer visa en helt ny propeller, en delfinfena, under mässan, säger Arne Lindqvist, ägare av Orust E-boats.

Orust har en lång tradition inom båtbyggeri. Varven har under åren varit många och hantverksk­unskapen stor. Än i dag byggs båtar på Orust av högsta kvalitet, framförall­t segelbåtar men även träbåtar.

Orust E-boats har fört vidare båtbyggart­raditionen men valt en annan väg. Företaget

satsar helt på eldrivna motorbåtar och har utvecklat elbåten Strana. Orust E-boats har sin produktion i Henån. Skroven som är i plats gjuts i Kungshamn men all montering, från motor till sittkuddar, görs i företagets lokaler i Lundens industriom­råde i Henån.

– Vi har byggt 17 båtar sedan starten. Våra kunder finns främst i Norden men vi har även sålt till Spanien och Nederlände­rna, säger Arne Lindström, vd och grundare av företaget.

Orust E-boats grundades 2016 och har sedan dess jobbat med att utveckla elbåtar.

Det handlar om flera olika spår av utveckling. Utöver att hitta en motor som är så energieffe­ktiv som möjligt för varje specifik båtmodell, handlar det även till exempel om att bygga skrov med minsta möjliga motstånd. Företaget har tagit fram en app som ger båtägaren möjlighet att kontroller­a det mesta via sin mobiltelef­on.

– Du ser lätt energiförb­rukning och räckvidd. När båten ligger i hamn styr du enkelt laddningen direkt från din telefon. Appen ger dig möjlighet att dela båten med din familj, och vänner. Genom några enkla steg ger du motparten tillgång båt.

Strana 23 kommer att visas upp på båtmässan, den är utrustad med en fena istället för med en propeller.

– Delfinfena­n är inget skämt, den fungerar jättebra. En propeller har inte lika bra verkningsg­rad som en fena. Se bara på delfiner och valar som simmar enorma sträckor med minimal energiförb­rukning. Vi borde lära oss av naturen.

Varför ökar efterfråga­n på elbåtar?

– Det blir ju en betydligt behagligar­e upplevelse, allt fler förstår att de kan njuta av hav och natur utan störanatt boka din

de motorljud och avgaser med elbåten Strana 23.

Orust E-boats står för det innovativa och nya båtbyggart­ankarna från ön. Det traditione­lla båtbyggeri­et kommer kulturföre­ningen Gösta Johanssons varv att visa upp. Föreningen håller till i gröna varvet i Kungsviken, ett varv som är bevarat som ett museum från en tid då varje båt byggdes i trä och för hand av skickliga hantverkar­e.

– Vi kommer att visa upp en utställnin­g kring klinkbyggd­a båtar. På den klinkbyggd­a båten överlappar plankorna varandra. Detta ger en mycket flexibel, lätt och stark båt. Till skillnad från kravelbygg­e, där fartygssid­an är slät, byggs först skrovet på den klinkbyggd­a båten, varefter spanten sätts i, säger Ingemar Talje, ordförande i kulturföre­ningen.

Unesco har beslutat att lägga till klinkbyggn­adsteknike­n till sin lista över det immateriel­la kulturarve­t. Båtbyggnad­stekniken har funnits i de nordiska länderna i nästan 2 000 år och användes redan på vikingatid­en.

Kulturföre­ningen arbetar med att informera om båtbyggart­raditionen på Orust och vill även värna om hantverket. Byggnadern­a står kvar och förvaltas sedan 2005 av kulturföre­ningen som ett museum. Föreningen sköter också fiskebåten Polstjerna­n, som byggdes av Gösta Johanssons far Julius Johansson.

Kungsviken har varit ett centrum för båtbyggeri­et på Orust och utgör en av kulturmilj­öerna i Orusts kulturmilj­övårdsprog­ram. Gösta Johanssons varv är den enda kvarvarand­e varvsmiljö­n nere vid vattnet idag, och har bibehållit­s i stort sett oförändrad. Gösta Johansson bedrev verksamhet­en fram till 1974.

– Vi vill visa upp det traditione­lla båtbyggeri­et och då framförall­t klinkbåtar­na. Vi har med oss en utställnin­g till båtmässan som visar upp traditione­llt båtbygge, säger Ingemar Talje.

Föreningen är aktiv och planerar under året kurser, föreläsnin­gar och har ett antal studiebesö­k från olika grupper att vänta. Just nu huserar skonaren Westkust vid varvsområd­et. Båten ligger vid bryggan utanför och inredning, master och annat renoveras inne i varvslokal­en.

– Vi ska ha en kurs för ungdomar senare i vår där de får bygga en egen optimistjo­lle. Sedan planerar vi att renovera skjulet och slipen samt sågen, så det händer mycket i år. Men först är det båtmässan som vi planerar för.

 ?? ?? Orust E-boats kommer visa upp sin Strana 23 vid båtmässan i Göteborg som öppnar den 2 februari
Orust E-boats kommer visa upp sin Strana 23 vid båtmässan i Göteborg som öppnar den 2 februari
 ?? BILDER: ERIKA OLOFSSON ??
BILDER: ERIKA OLOFSSON
 ?? ?? Ingmar Talje är ordförande i kulturföre­ningen Gösta Johanssons Varv som verkar i det gröna varvet i Kungsviken.
Ingmar Talje är ordförande i kulturföre­ningen Gösta Johanssons Varv som verkar i det gröna varvet i Kungsviken.
 ?? ?? Gösta Johansson slutade bygga båtar 1974 i det gröna varvet i Kungsviken. I dag är allt bevarat som den dagen Gösta stängde dörren och gick, det är en tidskapsel från en svunnen epok.
Gösta Johansson slutade bygga båtar 1974 i det gröna varvet i Kungsviken. I dag är allt bevarat som den dagen Gösta stängde dörren och gick, det är en tidskapsel från en svunnen epok.
 ?? ?? Arne Lindström är vd och grundare av Orust E-boats. Båtarna byggs i Henån och han kommer att ha med en modell, en Strana 23, till båtmässan.
Arne Lindström är vd och grundare av Orust E-boats. Båtarna byggs i Henån och han kommer att ha med en modell, en Strana 23, till båtmässan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden