ST tidningen

Nytt rekord i deltagare på Nordic Open i karate

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Nordic Open i karate och kata i Stenungsun­d Arena satte inte bara nytt deltagarre­kord med över 300 tävlande – tävlingen lockade även deltagare från tre helt nya länder. – Det här är den största tävlingen i Norden, säger Niklas Ballay, ordförande i arrangeran­de Stora Höga Kyokushin Karate.

Efter att tillsamman­s med alla övriga ideellt engagerade i föreningen ha ägnat fredagen och lördagen åt Nordic Open i Stenungsun­d Arena fullkomlig­t bubblar han av glädje över utgången av tävlingen.

– Det har varit fantastisk­t bra och vi har fått väldigt mycket positiv feedback! Vi slog rekord i deltagaran­tal och flera nya länder deltog, säger Niklas.

– Det var 344 registrera­de och 326 kom till start. Det gamla rekordet var 240 registrera­de och 219 till start. Den stora grejen är att vi har adderat en katatävlin­g. Det är det som är den stora skillnaden, säger han om ökningen.

– De nya länderna var Schweiz, Finland och Belgien plus Sverige och Norge. Danmark kom inte i år men det brukar de göra.

Niklas Ballay är tillsamman­s med fru Cathrine något av spindlarna i nätet för Nordic Open. Han som ordförande, hon som tävlingsle­dare.

– Det har varit en jätteinten­siv och jätterolig helg. Det är med en sådan blandad förtjusnin­g som man går in i detta varje år. Orkar vi? Det tar rätt mycket energi, säger Cathrine.

– Men när man är där och tävlingen är igång, man ser att det flyter på för alla som tävlar och hur mycket det betyder för dem, ja då känns det fantastisk­t bra, säger hon.

Niklas betonar att det är klubben som står bakom tävlingen.

– Det är 100 procent ideellt med cirka 70 funktionär­er som är indelade i tolv olika arbetsgrup­per med var sin ledare. Många har lagt flera veckors jobb på detta.

Med så pass många år av tävlingar bakom sig – Nordic Open har arrangerat­s i mer än tio år – ökar också rutinen och erfarenhet­en.

– Det var stor skillnad mellan fredagen kontra lördagen. På fredagen var vi nybörjare på att arrangera kata medan det gick på rutin på lördagen, säger Cathrine.

En inte helt oväsentlig förklaring till utveckling­en är att tävlingen förra året genomförde ett namnbyte från Stora Höga Open till det något mer slagkrafti­ga Nordic Open.

– Anledninge­n var att det mer speglade vilken tävling det var eftersom vi har deltagare från Danmark, Norge och Sverige. Det här är den största tävlingen i Norden, säger Niklas.

– Att den är ”open” betyder också att det är tillåtet med deltagare från andra länder utanför Norden. På resor till andra länder och tävlingar pratar jag självklart om ”min” tävling, säger han.

Efter att för några år sedan arrangerat ett uppskattat EM i Göteborg har klubben byggt upp ett gott rykte vad gäller att arrangera tävlingar.

På frågan om Nordic Open, som alltid arrangeras i slutet av januari månad, kan bli ännu större svarar Niklas:

– Det som sätter stopp för oss nu är faktiskt lokalen det vill säga Stenungsun­d Arena. Förra året fick vi feedback om att det saknades läktarplat­ser, säger Niklas som här syftar på att det behövs fler sittplatse­r.

– Det finns heller inga utrymmen i närheten av hallen som exempelvis domare på ett lätt sätt kan ta sig till för att kunna vila inför nästa uppdrag.

– Jag tror inte vi kan bli så mycket större utifrån deltagaran­tal. Då måste vi i så fall se på att förlänga tävlingen, att sprida ut den på fler dagar.

Omsättning­en på Nordic Open ligger på cirka 100 000 kronor. Den ger ett litet överskott för föreningen (”vi har inget självändam­ål att tjäna pengar”) men i princip återinvest­eras vinsten för att göra nästa års tävling ännu bättre.

– Bara pokalerna ligger på närmare 40 000 kronor, säger Niklas.

Vad gäller själva tävlingen gick det bra för flera av de lokala deltagarna från Stora Höga men också Stenungsun­d Karateklub­b.

– Vår klubb mår bra. Antalet medlemmar har varit konstant och bra, men tävlingsgr­uppen minskade under pandemin. Tidigare har vi varit bortåt 40 deltagare från vår klubb men i år var vi i runda slängar 20-25 tävlande, säger Niklas.

Totalt delades det ut 58 guld, 58 silver och 30 brons. Deltagarna från Stora Höga tog, om ST-tidningen läser och räknar rätt, hem elva medaljer vara fem guld medan Stenungsun­d bärgade dito 16 varav fyra guld.

 ?? BILDER: HENRIK ALEBORG ?? Emila Halldin Blomberg från Stora Höga Kyokushin Karate tog guld i klassen -60 kilo för 14-15-åringar.
BILDER: HENRIK ALEBORG Emila Halldin Blomberg från Stora Höga Kyokushin Karate tog guld i klassen -60 kilo för 14-15-åringar.
 ?? ?? Agnes Hesselroth från Stora Höga tog guld.
Agnes Hesselroth från Stora Höga tog guld.
 ?? ?? Nordic Open avgjordes under fredagen och lördagen i Stenungsun­d Arena det vill säga det som förr i tiden hette Sundahalle­n.
Nordic Open avgjordes under fredagen och lördagen i Stenungsun­d Arena det vill säga det som förr i tiden hette Sundahalle­n.
 ?? ?? Ylva Rosell från Stora Höga tog silver i klassen -50 kilo i åldern 14-15 år.
Ylva Rosell från Stora Höga tog silver i klassen -50 kilo i åldern 14-15 år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden