ST tidningen

Banken i Kållekärr stängs – anställda till Skärhamn

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se 0303-72 82 16

Tomt på kunder och hög efterfråga­n på andra tjänster. Det är orsakerna till att Tjörns Sparbank väljer att flytta personalen i Kållekärr till Skärhamn. – Det är inte försvarbar­t att ha öppet när det är så få besök, säger vd Hans Tiderman.

Den 28 juni stänger Tjörns Sparbank kontoret i Kållekärr. Hela verksamhet­en ska flyttas till Skärhamn. Hans Tiderman, vd på banken, hoppas att flytten blir smidig för kunderna.

– Vi har beslutat att stänga kontoret eftersom vi under flera år har sett en kraftig minskning av personliga besök. I genomsnitt kanske det kommer 5-10 personer på en dag. Det är inte försvarbar­t att ha öppet när det är så få besök. Samtidigt ser vi en ökad efterfråga­n på bokade möten, digitala tjänster och samtal till vår telefonväx­el. Vi kommer därför flytta resurserna till Skärhamn, säger han.

Idag har kontoret i Kållekärr runt 2 500 kunder men bara ett femtiotal besöker aktivt kontoret regelbunde­t.

– Vi har sett att vår personal i kundtjänst­en under långa stunder inte haft något att göra. Däremot är trycket på vår telefonväx­el hög och vi får runt 60-70 samtal om dagen dit. Vi försöker lösa många ärenden på telefon. Genom att flytta personal kommer köerna i växeln minska.

Vad kommer hända med huset i Kållekärr?

– Vi äger fastighete­n och vi kommer flytta under ordnade former under hösten. Sen under början av 2025 hoppas vi hitta en köpare till huset, säger Hans Tiderman.

Eftersom kontoret i Kållekärr har bankfack kommer dessa att sägas upp.

– De som fortfarand­e vill ha ett bankfack kan få det antingen i Myggenäs eller Skärhamn.

Ni har fått kritik för att ni väljer att stänga?

– Jag har full förståelse för att det kan upplevas besvärligt. Men Skärhamn och Myggenäs ligger bara en mil bort så jag tycker ändå vi har bra täckning. Vi har ringt upp våra mest aktiva kunder och berättat om flytten och vi har även skickat brev. Vi försöker hitta lösningar för att det inte ska kännas för jobbigt. Stängninge­n påverkar fram för allt era äldre kunder?

– Ja, så är det. Samtidigt går det bussar till både Myggenäs och Skärhamn. Man kanske också kan få hjälp av anhöriga om det behövs. Blir det gravöl i Kållekärr?

– Nej, men vi tänkte bjuda in våra kunder till Skärhamn i maj så de får se våra lokaler eftersom vi har fått mer utrymme. Så vi tänkte ha lite öppningsfi­rande där, säger Hans Tiderman.

 ?? BILD: PRESSBILD ?? Hans Tiderman, VD Tjörns Sparbank, hoppas att flytten till Skärhamn inte upplevs som för jobbig för kunderna.
BILD: PRESSBILD Hans Tiderman, VD Tjörns Sparbank, hoppas att flytten till Skärhamn inte upplevs som för jobbig för kunderna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden