ST tidningen

Markus vaknade av branden i Långelanda

När Markus Malmgren vaknade av vad han trodde var blåsten, stod sommarstug­an bredvid hans hus redan i full brand. – Det haglade gnistor, så det är klart man blev rejält orolig, berättar han.

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Det var runt sex-tiden på måndagsmor­gonen som Markus Malmgren vaknade av vad han trodde var blåsten som slet i träden vid huset i Långelanda.

– Det har ju blåst ganska mycket på sista tiden, så det var inte förrän jag gått upp någon halvtimme senare och tittade ut genom fönstret som jag såg ett stort sken och förstod att det brann i grannfasti­gheten.

– Det brann riktigt ordentligt och haglade gnistor, så jag larmade fastighets­ägaren och ringde sedan räddningst­jänsten, berättar Markus Malmgren vidare.

När räddningst­jänsten anlände strax efter klockan 07 var sommarstug­an totalt övertänd och bortom räddning.

– Vi kunde inte göra så mycket mer än att låta den brinna ned och sedan stanna kvar här för eftersläck­ningsarbet­e och se till så att branden inte fick fäste igen och spred sig till intilligga­nde byggnader, berättar styrkeleda­ren Ingemar Rudén vid räddningst­jänsten, som vid halv tio-tiden på måndagsmor­gonen var kvar på plats men beräknade kunna lämna inom en halvtimme.

Markus Malmgren hade vid det laget också kunnat pusta ut.

– För det var ju förstås ganska otäckt eftersom det bara är kanske 20-30 meter till tomten bredvid.

– Innan jag visste säkert hur det skulle gå hade jag faktiskt packat en väska och ställt vid dörren i händelse av att jag skulle tvingas bli evakuerad, berättar han.

Nu slutade allt under omständigh­eterna lyckligt och ingen person kom till skada.

– Ingen person var på plats i sommarstug­an när elden startade och det är därför alldeles för tidigt att svara på vad som kan ha orsakat branden, berättar Ingemar Rudén.

Måndagsmor­gonen blev överlag en dramatisk start på veckan för räddningst­jänsten som strax efter klockan ett, natten mot måndag, först larmades till en villabrand i Skåpesund. Även i detta fall totalförst­ördes fastighete­n i lågorna.

 ?? BILD: CAMILLA MOESTEDT ?? Markus Malmgren, granne till sommarstug­an, vaknade under måndagsmor­gonen av branden och larmade då både fastighets­ägare och räddningst­jänst.
BILD: CAMILLA MOESTEDT Markus Malmgren, granne till sommarstug­an, vaknade under måndagsmor­gonen av branden och larmade då både fastighets­ägare och räddningst­jänst.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden