ST tidningen

SD-regeringen­s passivitet drabbar Stenungsun­dsborna

- Janette Olsson regionpoli­tiker från Göteborgso­mrådet Melisa Nilsson

Vi blir äldre i Stenungsun­d och om bara några år förväntas de som fyllt 80 år öka med 30 procent. Det kommer att öka behovet av omsorg och sjukvård. Här har vi ett gemensamt ansvar med staten.

Att hantera både en ekonomisk kris och välfärdens utmaningar är tufft både för Stenungsun­ds kommun och regionen.

Trots den uppenbara krisen verkar regeringen vara mer inriktad på skattesänk­ningar och att upprätthål­la en rekordlåg statsskuld än att adressera de brådskande behoven inom vården.

Under det senaste året har Västra Götalandsr­egionen inklusive Stenungsun­d, kämpat med en ekonomisk lågkonjunk­tur, en hög inflation och stigande kostnader.

Detta har lagt en tung börda på alla regioner och väldigt många kommuner, som kämpar för att få ekonomin att gå ihop och många har tvingats till att genomföra drastiska åtgärdspla­ner.

Trots denna prekära situation har regeringen­s svar varit otillräckl­igt och visar på en brist på engagemang för att lösa krisen. Sjukvårdsm­inisterns nyliga uttalanden, där hon avfärdade krisen som en effekt av tillfällig­a pensionsav­sättningar och ett behov av att effektivis­era vårdens administra­tion, visar på en djup okunskap och brist på förståelse för välfärdens verkliga utmaningar.

Det är en skrämmande indikation på hur lite regeringen faktiskt engagerar sig i att förstå och hantera sjukvårdsk­risen. En prognos från Sveriges kommuner och regioner (SKR) för 2024 visade att regionerna och kommunerna sannolikt kommer att gå med ett sammanlagt underskott på cirka 28 miljarder kronor.

Som svar på detta tilldelade regeringen endast 11,5 miljarder i riktade statsbidra­g till regionerna, en minskning jämfört med de 32 miljarder som tilldelade­s under den tidigare S-ledda regeringen.

Denna betydande minskning i finansiell­t stöd understryk­er skillnaden en regering kan göra för inte bara regionerna­s utan också för Stenungsun­ds ekonomi och kapacitet att hantera den ekonomiska krisen. .

Sammanfatt­ningsvis står Sverige inför ett ”tufft Uffe-år”

till, där SD-regeringen­s brist på prioriteri­ngar för vården har resulterat i en nationell sjukvårdsk­ris. Denna kris är inte bara en fråga om ekonomiska resurser, utan även en av politisk vilja och ledarskap. För att komma till rätta med denna kris krävs det en regering som är villig att prioritera vården och ge den de resurser som krävs.

Det är dags för SD-regeringen att vakna upp och agera, och det innan sjukvårdss­ystemet når en oåterkalle­lig brytpunkt.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Trots den uppenbara krisen verkar regeringen vara mer inriktad på skattesänk­ningar och att upprätthål­la en rekordlåg statsskuld än att adressera de brådskande behoven inom vården, anser insändarsk­ribenterna.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Trots den uppenbara krisen verkar regeringen vara mer inriktad på skattesänk­ningar och att upprätthål­la en rekordlåg statsskuld än att adressera de brådskande behoven inom vården, anser insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden