ST tidningen

Vigans omtumlande dag med födsel och Champions League

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Fotbollstr­änaren Vigan Berbatovci från Svanesund på Orust hade en minst sagt omtumlande tisdag. Först fick han veta att han blivit pappa till en dotter som föddes på ett sjukhus i Sverige. Senare samma kväll lotsade han BK Häckens damer till kvartsfina­l i Champions League – i Madrid. – Det var en bra dag och man var lycklig och glad, säger Vigan som dock medger att det var tufft att inte vara med vid förlossnin­gen.

När ST-tidningen når Vigan har han och sambon Theres kommit hem efter ett rutinbesök på sjukhus.

– Barnet mår jättebra och Theres också. Det är jätteskönt att det gått så bra.

Är namnet bestämt?

– Det är ett stort beslut. Det får ta den tid det tar.

Det var inget i laget som sa ”kan du inte döpa dottern efter mig”?

– Du, vi hade en sådan grej – den som avgör mot Real Madrid, ja det namnet tar vi. Och Rosa Kafaji avgjorde med huvudet!

Så Rosa Berbatovci Larsson då?

– Ungefär så, ja haha!

Laget är alltså BK Häckens damer. I tisdags kväll säkrade man i Madrid mot Real Madrid en kvartsfina­l i Champions League efter seger med 1–0.

Samma morgon blev alltså Vigan pappa. Märklig tajming kan tyckas. Vigan förklarar.

– Hon kom tidigare än beräknat. Dealen var att det fanns alternativ med flyg men nu blev det så tokigt att jag faktiskt missade förlossnin­gen, säger Vigan om den födsel som var beräknad till i februari månad.

– Man blev ju så klart jätteglad över att ett barn föds och att alla mår bra, men det var känslomäss­igt väldigt jobbigt. Det blev inte som man hade hoppats på.

För sambon Theres del blev det på tisdagsmor­gonen ilfärd med ambulans till sjukhus. Då sov Vigan på ett hotellrum i Madrid.

– Jag fick reda på allt när det var färdigt. Jag såg att jag hade några missade samtal från hennes mamma, säger Vigan.

– Hon födde ju nästan direkt. Theres förklarade att det var bara några minuter.

– Samtidigt som det var en väldigt glad och lycklig stund, så var man väldigt ledsen – framför allt å Theres vägnar – att man inte kunde vara vid hennes sida vid förlossnin­gen. Det var väldigt tufft faktiskt.

Senare samma dag var det match och fokus på en helt annan uppgift.

– I och med att jag hade Facetime-samtal med Theres på dagen – hon var väldigt pigg och glad efter omständigh­eterna och både hon och lillan mådde bra – så kändes det ändå rätt skönt, säger Vigan.

– Så pass stora händelser påverkar ju en i livet känslomäss­igt, så klart. Men det var en bra dag och var man lycklig och glad.

Tisdagen den 30 januari kommer du inte glömma bort i första taget?

– Att få barn är det största man kan få. Jag har sedan tidigare Nelly och Milton och vet lyckan och stunderna som barn faktiskt ger en. Men det finns få stunder som är mätbara med annat som när barn föds.

Då kommer fotbollen i andra hand?

– Hur stort det än är i stundens allvar, så kommer det aldrig att kunna mäta sig med familjen och livet. Jag värdesätte­r familjen högt i mitt liv.

I fotbollsbr­anschen hör man ytterst sällan talas om spelare eller ledare på elitnivå som är mammaeller pappaledig­a.

Har du hunnit fundera någon sekund på hur du ska göra?

– Jag har varit föräldrale­dig från tidigare jobb och funnit det som en väldigt naturlig och självklar del, säger Vigan som sedan januari i år är anställd på heltid hos BK Häcken som assisteran­de tränare.

– Det är självklart att spendera tid med barn och familj, men det är onekligen ett annorlunda jobb. Jag har aldrig hört talas om någon missar matcher för att man är föräldrale­dig eller vabbar, säger han som fortfarand­e är ganska ny på jobbet.

– Över tid hoppas jag att kunna ta några strödagar här och där.

 ?? BILD: MATHIAS BERGELD ?? Vigan Berbatovci är bosatt i Svanesund på Orust och är sedan januari 2024 anställd på heltid som assisteran­de tränare i BK Häckens damlag.
BILD: MATHIAS BERGELD Vigan Berbatovci är bosatt i Svanesund på Orust och är sedan januari 2024 anställd på heltid som assisteran­de tränare i BK Häckens damlag.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Vigans och Theres senaste underverk föddes i tisdags morse. Vad dottern ska heta är inte riktigt bestämt ännu.
BILD: PRIVAT Vigans och Theres senaste underverk föddes i tisdags morse. Vad dottern ska heta är inte riktigt bestämt ännu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden