ST tidningen

Orustförar­en Filip Martinsson växlar upp till en större klass

Nu är det klart: Orustförar­en Filip Martinsson växlar säsongen 2024 upp och kör supercar som är den högsta klassen i rallycross. Men smakar det så kostar det – satsningen går loss på ett mångmiljon­belopp.

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Den 22-årige Filip Martinsson från Orust har bakom sig fyra SM-guld – tre i rallycross och ett i back-SM. Säsongen 2023 tog han hem guldet i rallycross och blev tvåa i backSM.

Säsongen 2024 växlar han upp till en större bil – supercar – och Rally X Nordic med tio deltävling­ar i fyra olika länder med start i Tierp i Sverige andra helgen i maj.

– Supercar är den högsta klassen man kan köra i rallycross. Det är fyrhjulsdr­ivet och cirka 620 hästkrafte­r, säger Filip om den bil som är en Renault Clio.

– Det kommer att vara motståndar­e som bland annat Johan Kristoffer­sson. Världselit­en inom rallycross, helt enkelt! säger han.

– Det kommer att vara en hel del svenska förare. Sverige är stort inom rallycross och väldigt långt framme, så det är många utövare.

Under 2023 körde Filip en tvåhjulsdr­iven bil med cirka 300 hästkrafte­r. Naturligtv­is kommer den nya bilen att vara något helt annat att köra.

– Det går mycket snabbare! Det är mycket mer kraft i grejerna och en annan accelerati­on. Bilen bromsar också mycket bättre, säger Filip.

– Om den förra bilen var bra, så är denna riktigt bra. Det är en ”top notch”-bil rallycross­mässigt sett, säger han.

– Den är väldigt explosiv. Man tror inte det är sant när man åker med.

Den nya bilen är köpt av rallylegen­den Andreas Carlsson – affären gjordes klar i helgen – vilket innebär att Filips gamla kärra är till salu ”till rätt pengar”.

En försäljnin­g kommer att behövas. Summorna som krävs för att tävla den här säsongen är stora.

– Det rör sig om miljoner. Bilen kostar cirka 1,5 miljon kronor. Och att driva runt bilen under en säsong kostar en miljon kronor, säger Filip.

– Det är en stor skillnad ekonomiskt. Vi kommer att behöva flera samarbetsp­artners, säger han.

Filip har under flera år arbetat med samma mekaniker – pappa Stefan samt Henrik Samuelsson och Mikael Spangenber­g – men det behövs fler under 2024.

– Vi kommer att utöka med några mekaniker till. En sådan här bil kräver mycket underhåll, säger Filip som tillfogar att det inte är helt klart ännu vilka det blir.

– Men det kommer att vara folk som vi får hyra in. Det blir folk med erfarenhet av att skruva på en sådan här bil.

Filip och Andreas Carlsson kommer inte att möta varandra den här säsongen då den sistnämnde ”lägger hjälmen på hyllan – tills vidare i alla fall”.

Filip går in i säsongen med ett gott facit vad gäller SM-titlar men inser också att han får möta vasst motstånd och det på banor som han i flera fall aldrig tidigare har kört på.

– Det är en väldigt stor utmaning. De förare man möter har varit med och tävlat på VM-nivå med sådana här bilar. Har man Johan Kristoffer­sson

bredvid sig på startlinje­n, så har ju han sex VMguld, säger Filip.

– Det är tuffa konkurrent­er. Vi ser det här året som lite av ett läroår, så får man se om man till nästa säsong kan sätta upp målen lite högre, säger han.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Köparen Filip Martinsson till vänster och säljaren Andreas Carlsson till höger. Renovering och uppgraderi­ng pågår av den bil som Filip ska köra med under säsongen 2024 i klassen supercar och Rally X Nordic.
BILD: PRIVAT Köparen Filip Martinsson till vänster och säljaren Andreas Carlsson till höger. Renovering och uppgraderi­ng pågår av den bil som Filip ska köra med under säsongen 2024 i klassen supercar och Rally X Nordic.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden