ST tidningen

Boende: ”Som en fontän av gnistor över bron”

– Det var som en fontän av gnistor över bron och körbanan. Det säger boende i Skåpesund efter att en fastighet i närheten av bron brunnit ned till grunden.

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Det ryker fortfarand­e och pyr lite där villan i närheten av Skåpesunds­bron tidigare stod. Räddningst­jänsten hade vid 8-tiden på morgonen lämnat platsen.

– Jag var på plats bara minuter efter vi fick branden. När jag kom till platsen var villan helt övertänd. Det fanns inget vi kunde göra, säger ställföret­rädande räddningsc­hef Hans Blohm.

Larmet från Skåpesund på Orust kom in vid 01.15-tiden. Branden ska ha börjat på altanen innan den fick fäste i fastighete­n.

– Det blåste kraftigt när vi kom till platsen. Stora fönster i fastighete­n gick sönder av värmen från branden vilket ledde till att det blev ett kraftigt brandförlo­pp då elden snabbt fick syre.

Det finns inga andra fastighete­r i direkt närhet till den eldhärjade villan.

– Det var ingen direkt spridnings­risk till andra fastighete­r. Det ligger ett hus till på samma väg, men en bit bort.

Hans Blohm lämnade platsen strax innan klockan 8 på måndagsmor­gonen.

– Det pyr fortfarand­e lite, men vi har gjort bedömninge­n att det inte finns någon spridnings­risk. Jag är på väg till branden i en sommarstug­a i Långelanda, det larmet kom då vi började packa ihop oss här i Skåpesund.

Enligt Hans Blohm kommer räddningst­jänsten åka tillbaka till Skåpesund för att eftersläck­a.

Vet ni vad som orsakat branden i Skåpesund?

– Det är för tidigt att uttala sig om.

Skåpesunds­bron fick under natten Boende på Tjörnsidan av Skåpesund vaknade av ljud och ljus från räddningst­jänstens arbete och kunde från sitt hus se branden och räddningst­jänsten i arbete.

– Det var som en fontän av gnistor över bron och körbanan.

Det säger ett par som bor i närheten av den eldhärjade villan. De vill inte medverka i ST-tidningen med namn eller bild men promenerad­e till den eldhärjade villan under måndagsmor­gonen. De båda tog med sig hunden på promenaden och stannade bakom avspärrnin­gsbanden en bit från villan.

– Det måste ha varit en våldsam brand, det finns ju inget kvar av huset. Så tråkigt, det var ett fint ställe, säger mannen med hunden. Kvinnan håller med och fyller i: – Tur ändå att ingen kom till skada. En brand ödelägger ju allt, men det är ju ändå bara materiella saker.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? En villa är totalförst­örd efter en kraftig brand på Orust under natten till måndagen.
BILD: ERIKA OLOFSSON En villa är totalförst­örd efter en kraftig brand på Orust under natten till måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden