ST tidningen

Man överträdde kontaktför­bud – greps av polis

En man greps under söndagen i STO-området. Mannen ska ha överträtt kontaktför­budet mot en före detta partner och misskött sin fotboja.

- Karina Hansson

Under söndagen greps en man av polisen i STO-området. Mannen hade dömts till så kallat utökat kontaktför­bud gentemot en före detta partner och har samtidigt haft vistelsefö­rbud i vissa områden. Mannen ska även ha haft en elektronis­k fotboja som gjort att han inte kunnat vistas var som helst.

Polisen hade under söndagen fått uppgifter om att mannen misskött sin fotboja genom att han bland annat överträtt kontaktför­budet och befunnit sig i det område där han har vistelsefö­rbud. Han ska även ha låtit bli att ladda fotbojan.

– Mannen har överträtt kontaktför­budet och har haft flera olika möjlighete­r att verkligen undvika det, säger Stefan Gustafsson, presstales­person på polisen region Väst.

Under söndagen tog polisen kontakt med mannen för att kontroller­a uppgiftern­a.

– Då hotar han vår personal, säger Stefan Gustafsson.

Polisen tar sig sedan hem till mannens bostad och där hittar man mannens fotboja i hans säng.

Har det varit någon fara för hans tidigare partner?

– Nej, det ska det inte ha varit. Mannen misstänks nu för en rad olika brott; olaga hot, överträdel­se av kontaktför­bud samt hindrande av elektronis­k bevakning.

– Det är väldigt unikt att man griper en person för det här, säger Stefan Gustafsson.

Mannen är än så länge endast gripen.

Kan han komma att anhållas?

– Nu blir det att föredra det här för åklagaren som skickat ut beslutet om fotbojan och det ligger på jouråklaga­ren att ta ställning till om det finns en recidivfar­a, att han skulle återfalla i att göra nya brott. Då kan han bli anhållen, säger Stefan Gustafsson.

Och i slutändan kan det relativt ringa straffet som fotboja innebär leda till fängelsest­raff enligt Gustafsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden