ST tidningen

Agerade när sonens cykel stals – två pojkar åtalas

- Camilla Moestedt camilla.moestedt@sttidninge­n.se 0303-72 82 11

Efter att sonens mountainbi­ke blivit stulen utanför Nösnäsgymn­asiet la mamman ut en efterlysni­ng på Facebook. Hon kontaktade­s då av en man som sett cykeln ute till försäljnin­g på Marketplac­e. Spåren ledde till två tonårskill­ar i 15-årsåldern, som nu åtalas misstänkta för häleri.

Det var i början av maj förra året som en elev på Nösnäsgymn­asiet fick sin mountainbi­ke stulen utanför skolan, vilket anmäldes till polisen.

Mamman till pojken la samtidigt ut en efterlysni­ng på Facebook, vilket ledde till att hon kontaktade­s av en man som sett en annons på Marketplac­e där en snarlik cykel låg ute till försäljnin­g.

Mamman kunde snabbt konstatera att det verkligen var hennes sons cykel, eftersom den hade ett klistermär­ke på ramen som gjorde att hon kunde identifier­a den.

Spåren ledde till två unga killar i 15-årsåldern som nu åtalas, misstänkta för häleri.

” Själva nekar de till brott med förklaring­en att de inte vetat om att cykeln de försökt sälja var stulen.

Själva nekar de till brott med förklaring­en att de inte vetat om att cykeln de försökt sälja var stulen. Deras historier om hur de kommit över den från första början går dock isär.

Den ena av dem hävdar att de köpt den av en äldre man som de träffat på av en slump på väg till skolan.

”Han stod framför oss, och så sa han hej, vill ni köpa en cykel, jättebra pris”, har den ena tonårspojk­en berättat.

Den andra pojken hävdar dock att det inte alls gått till så, utan att hans kompis några dagar tidigare hittat cykeln i en buske och sedan föreslog att de skulle försöka sälja den för att tjäna lite pengar.

Försvårand­e för tonårskill­arna är också att det i annonsen stått att den icke namngivne säljaren från Stenungsun­d haft cykeln i sin ägo i två år, men nu beslutat sig för att göra sig av med den efter att ha fått en ny i present.

Åklagaren, som nu lämnat in en stämningsa­nsökan mot de unga Stenungsun­dspojkarna, tror därför inte på deras berättelse och yrkar på att de åtalas och döms för häleri.

Ägaren till cykeln begär 1 500 kronor i skadestånd, i ersättning för självrisk i samband med att stölden anmälts till familjens försäkring­sbolag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden