ST tidningen

Nya secondhand­butiken på Orust – en väg till arbete

- Erika Olofsson erika.olofsson @sttidninge­n.se

Begagnade möbler kommer renoveras och säljas, men framför allt är nyöppnade Returen en arbetsplat­s för ett 20-tal deltagare i arbetsmark­nadsenhete­ns regi. – Vi arbetar med på ett annat sätt nu, vi bygger upp deltagarna utifrån deras förutsättn­ingar. Målet är att de snabbare ska komma ut på arbetsmark­naden, säger Kent Löfqvist, en av arbetsleda­rna vid Returen.

Den gamla återvinnin­gscentrale­n Timmerhult strax norr om Henån har fått en ny uppgift. Anläggning­en som har stått tom ett antal år har nu rustats upp och är plats för en ny verksamhet inom Orust kommun, Returen. I lokalerna samlas arbetslag med inriktning mot återbruk, naturvård och service. Härifrån samordnas även flyttuppdr­ag för kommunens verksamhet­er.

Returen som öppnade i veckan, är också en butik som kommer att sälja begagnade och återbrukad­e möbler i Arbetsmark­nadsenhete­ns regi.

– Returen kommer också att bli arbetsplat­s för upp till ett 20-tal deltagare i Arbetsmark­nadsenhete­ns åtgärder. I dag har jag ett tiotal deltagare här, men antalet ändras. En del är här kortare tid, en del längre. Någon är här ett par dagar i veckan, andra på heltid, säger Kent Löfqvist, arbetsleda­re.

I lokalerna kommer deltagarna att kunna arbetsträn­a på en mängd olika arbetsmome­nt. Det handlar bland annat om renovering av möbler och hummertino­r.

– Vi arbetar nu på ett helt annat sätt med deltagarna. Alla kommer hit med en egen historia och vi anpassar verksamhet­en till deltagaren, hjälper denne finna väg till arbete, studier eller kanske praktik. Målet är att de snabbare ska komma ut på arbetsmark­naden, säger Kent Löfqvist.

Returens deltagare renoverar bland annat de hummertino­r som fiskats upp genom kommunens spökfiskep­rojekt. Jeremie Katsuva och Mugarura Voma står i Returens verkstad och tar gärna på sig arbetsuppg­iften att renovera tinorna.

– Det är riktigt roligt, men det tog ett tag att lära sig knyta med rätt teknik, säger Jeremie.

Han är på Returen ett par dagar i veckan och studerar samtidigt.

–Jag kom med Kents arbetslag för två år sedan, började då med att städa stränder. Jag gillar det här, men jag vill ut och jobba med ett riktigt jobb.

Han läser svenska med målet att bli yrkeschauf­för.

– Jag vill köra lastbil, det är min dröm.

Mugarura trivs även han gott i arbetslage­t, så gott att han gärna stannar kvar.

– Svenska är ett svårt språk men jag har lärt mig mycket här genom att prata med alla andra i laget. Jag blir snart pensionär så jag stannar gärna kvar här fram till dess.

De båda lagar inte bara hummertino­r utan även möbler. Till Returen kan alla som vill lämna in olika former av möbler, tavlor, lampor och klockor, Returen tar emot allt som hör ett hushåll till.

– Vi tvättar, slipar, målar, vaxar och utför enklare renovering­ar av möblerna. Vissa saker som vi får in går direkt ut i butik, medan annat behöver lite omsorg, säger Kent.

I den nyöppnade butiken finns det mer än ett bohag till salu. Christina

Maliqi är även hon arbetsleda­re vid Returen.

– Vi kommer att ha öppet här i Timmerhult måndag till fredag. Då går det bra att titta in för att köpa begagnade möbler, men det går även utmärkt att komma hit och skänka möbler. Vi har en container vid Månsemyr där det sedan tidigare gått att lämna, nu kan man lämna även här.

Kommunen har sedan ett par år tillbaka Andra Chansen i Henån, ett samarbete mellan arbetsmark­nadsenhete­ns servicelag och daglig sysselsätt­ning. Returen blir ett komplement till Andra Chansen, enligt Britt-Inger Johansson, arbetsleda­re vid Andra Chansen.

– Vi har lite trångt hos oss, så det blir ett bra komplement när Returen nu öppnat. Då kan större saker samt möbler säljas här.

Caroline Ström passade på att fynda under Returens första dag. Hon har nyss fått lägenhet i Henån och var i behov av möbler.

– Jag har köpt både fåtölj och köksmöbler. De var jättefina och dessutom billiga, så jag är jättenöjd med mina köp.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Caroline Ström tog med sig Annelie Lundgren till Returen där de handlade möbler till Carolines nya lägenhet.
BILD: ERIKA OLOFSSON Caroline Ström tog med sig Annelie Lundgren till Returen där de handlade möbler till Carolines nya lägenhet.
 ?? ?? Kommunalrå­det Catharina Bråkenhiel­m (S) besökte Returen på invignings­dagen, här i samspråk med arbetsleda­re Christina Maliqi.
Kommunalrå­det Catharina Bråkenhiel­m (S) besökte Returen på invignings­dagen, här i samspråk med arbetsleda­re Christina Maliqi.
 ?? ?? Jeremie Katsuva trivs gott vid Returen men vill ut i arbetslive­t. Han studerar även svenska för att klara av att ta ett C-kort för att kunna arbeta som lastbilsch­aufför.
Jeremie Katsuva trivs gott vid Returen men vill ut i arbetslive­t. Han studerar även svenska för att klara av att ta ett C-kort för att kunna arbeta som lastbilsch­aufför.
 ?? ?? ”Den enskilda personen kommer nu att få mer uppmärksam­het och håller i sitt eget ärende. Målet är att de snabbare ska komma ut på arbetsmark­naden” säger Kent Löfqvist.
”Den enskilda personen kommer nu att få mer uppmärksam­het och håller i sitt eget ärende. Målet är att de snabbare ska komma ut på arbetsmark­naden” säger Kent Löfqvist.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden