ST tidningen

Fler ungdomar åker fast för trafikbrot­t – trots nya regler

- Linda Bergh redaktione­n@sttidninge­n.se

Antalet A-traktorer har ökat explosions­artat de senaste åren och STO-området är definitivt inget undantag. De svåra olyckorna och de många brotten runtom i landet fick regeringen att skärpa reglerna. Trots det har antalet ungdomar som åker fast för trafikbrot­t ökat i Stenungsun­d och på Orust – här är anmälninga­rna.

Hösten 2022 dominerade­s nyheterna av flera mycket svåra olyckor med ungdomar och A-traktorer. Flera ungdomar dog i olyckorna. Dessutom kunde filmer visa hur ungdomar i A-traktorer försökte köra ifrån polisen i mycket höga hastighete­r.

Den som är över 15 år och har mopedkörko­rt får köra en A-traktor, vilket i dag oftast är en personbil som strypts elektronis­kt. Antalet A-traktorer i trafiken ökade explosions­artat efter Transports­tyrelsens regeländri­ng 2020 då det blev enklare att göra om personbila­rna.

Det ledde i sin tur till att väldigt unga personer enkelt också kunde återställa sina a-traktorer – tillbaka till vanliga personbila­r.

Den 31 augusti förra året genomförde­s flera regeländri­ngar efter larmen om ungdomarna­s trafikvano­r. Det handlade om att öka säkerheten, det gällde krav på bilbälte och antal passagerar­e. Senare kom också krav på vinterdäck.

Anders Hallqvist är trafikpoli­s och menar att han sett att de nya regeländri­ngarna gjort skillnad och att ungdomarna ser till att följa det som trädde i kraft i slutet av sommaren. Han säger att polisen ofta stoppar A-traktorer och att ungdomarna har bilbälte.

– Det är mycket sällan vi stoppar någon som inte har bälte. Det har också betytt att de inte har åkt för många passagerar­e, är de för många så är det någon som inte har bälte på sig. Det är ganska dyra böter, säger han.

– Vi tittar även på vinterdäck­en och även där har de anammat det. Däremot upplever jag att däcken är sämre på A-traktorer.

Vad som däremot inte förändrats till det bättre är antalet ungdomar som åker fast för olovlig körning.

ST-tidningen har begärt ut statistik för personer mellan 15 upp till 18 år som anmälts för trafikbrot­ten olovlig körning, rattfyller­i och vårdslöshe­t i trafik, från regeländri­ngen fram till den 2 februari i år. För att kunna jämföra om det skett en förbättrin­g begärdes statistike­n också för motsvarand­e period året innan.

I Stenungsun­d och på Orust har antalet anmälda brott där den misstänkte är minderårig ökat under hösten och vintern jämfört med året innan. På Tjörn är antalet oförändrat.

En förklaring kan vara att det har gjorts fler kontroller i området.

– Vi har ju haft problem med den här typen av fordon, att de inte haft sina fordon i ordning. Det är klart att med fler kontroller åker fler fast. Det finns en anledning till att man ökat kontroller­na, att det funnits så många fordon som inte är trafikdugl­iga enligt de normer och regler som finns, säger Carl Besslinger, kommunpoli­s.

– De förstår inte konsekvens­erna av det, de är inga färdiga bilförare även om de tror det. Allt för många gör dem (A-traktorer) olagliga.

Besslinger vill också lyfta fram den förbättrin­g han sett, att ungdomar i a-traktorer kör åt sidan för att släppa förbi annan trafik ute på vägarna i större utsträckni­ng än tidigare.

– Där har det blivit en förbättrin­g av många, men inte alla.

Trafikpoli­sen Anders Hallqvist berättar att även om ungdomarna följer de skärpta reglerna så ser trimningen av A-traktorer, alltså att göra om dem till personbila­r igen, inte ut att minska. Hallqvist menar dock att de olovliga körningarn­a inte ökar i samma takt som antalet A-traktorer.

– Signalerna är inte att det på något sätt skulle ha minskat, det här är ganska konstant. Det är väldigt svårt att förhindra när de styr det digitalt. Man programmer­ar det på nya bilar, då är det precis lika enkelt att ändra på datorn. Man behöver inte vara bilmekanik­er.

Att vissa ungdomar väljer att ta den typen av risker i trafiken kan ha att göra med de egna föräldrarn­as agerande när de kör bil, menar Anders Hallqvist. Han pekar på forskning om ”medvetna felhandlin­gar” och att ungdomar som kör för fort kan ha fått med sig det beteendet i uppväxten.

– Det finns förklaring­ar till att vissa personer tar medvetna risker i trafiken. En del är att föräldrar tycker att ”jag är duktig på att köra bil och de trafikregl­erna gäller inte mig”, det smittar av sig. Man kan göra egna undantag, att reglerna gäller inte alla. De är i riskgrupp.

Han vittnar om att föräldrarn­as reaktioner på de minderårig­as brott kan skilja sig rätt rejält. Det stora flertalet blir upprörda och det är inte den första gången de pratat med sitt barn om detta. Och sen finns det föräldrar som inte tycker att det spelar någon större roll och att det är ”pojkstreck”.

– Men det kanske inte är rätt ställe att göra det i trafiken. Föräldrar måste vara nyfikna på sina ungdomar, det kan vara svårt för en förälder som inte kan tekniken att hitta om det går för fort. De måste föra en dialog med sina barn om hur farligt det är, säger Anders Hallqvist.

Förutom de regelskärp­ningar som trätt i kraft önskar Anders Hallqvist andra åtgärder för att stoppa ungdomar från att trimma sina a-traktorer. Han menar att det som ungdomarna är mest rädda om är körkortet och möjlighete­rna att ta ett framtida körkort för bil. Han menar att de böter som delas ut för brottet är låga.

– Vi hade behövt en sak till, prövotid på körkortet. Precis som för bilkörkort­et, begår man ett trafikbrot­t under prövotiden får man inte tillbaka det och får ta om sin behörighet. Det hade garanterat avskräckt många fler. Det har även pratats om att öka spärrtiden så det även kan påverka bilkörkort­et, är du 17 så är det så att du inte ens kan ta körkort.

Kommunpoli­sen Carl Besslinger, som nu går i pension, är inne på samma spår, både vad gäller prövotid och indragna körkort, men också vad gäller föräldrars ansvar.

– Föräldrarn­a måste få upp ögonen lite, de har ingen koll på hur man gör med de här apparna. De måste lära sig. Mycket ligger på föräldrarn­a, de har ett ansvar här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden