ST tidningen

Förslag om elevflytt mellan skolor väcker stark kritik

- Camilla Moestedt camilla.moestedt @sttidninge­n.se

Ett förslag på omorganisa­tion och elevflytt mellan Kristineda­lskolan och Kopperskol­an har väckt starka reaktioner, även om utredninge­n bara är i sin linda. Kritiken handlar bland annat om att inga lärare, vårdnadsha­vare eller elever tillfrågat­s innan förslaget nyligen presentera­des för kommunens välfärdsut­skott.

Bakgrunden till förslaget är en utredning som gjorts för att komma till rätta med problem som sjunkande måluppfyll­else och kunskapsre­sultat bland eleverna på framför allt Kristineda­lskolan.

Förvaltnin­gens utredning visar att Kristineda­lskolan både har en högre andel elever som kommer från ett område med socioekono­miska utmaningar och markant fler elever med utländsk bakgrund jämfört med övriga grundskolo­r i Stenungsun­d.

Flera negativa effekter av skolsegreg­ering har också identifier­ats på samma skola där antalet behöriga lärare i årskurs 7-9 är lägre än på övriga högstadies­kolor i kommunen och eleverna i årskurs F-6 under en längre tid visat lägre kunskapsre­sultat än sina jämnåriga kamrater på andra skolor.

Utifrån kartläggni­ngen har förvaltnin­gen nu gjort bedömninge­n att nuvarande skolstrukt­ur inte främjar integratio­n och en likvärdig utbildning för eleverna i kommunen.

För att vända utveckling­en föreslås därför en omorganisa­tion och elevflytt mellan Kristineda­lskolan och den närliggand­e Kopperskol­an, där den sistnämnda skulle bli en renodlad F-3-skola och den första rymma årskurs 4-9. Detta för att skapa bättre möjlighete­r att organisera enheterna på ett hållbart sätt utifrån pedagogik, personal, kompetens och ekonomi.

Förslaget presentera­des nyligen för kommunens välfärdsut­skott men ärendet bordlades då till den 28 augusti.

– För det återstår ännu många frågetecke­n att reda ut, inte minst ekonomiskt, förklarar kommunalrå­det Maria Renfors (M), ledamot i välfärdsut­skottet, som röstade för att bordlägga ärendet.

Detta bifölls även av Socialdemo­kraternas och Sverigedem­okraternas representa­nter i utskottet medan Liberalern­a röstade på förvaltnin­gens förslag, med tillägget att förvaltnin­gen återkommer med förslag på kompetensu­tveckling i svenska som andraspråk redan nu i mars.

Förslaget har rört upp starka känslor hos personal på de båda skolorna som vänder sig mot att varken de, vårdnadsha­vare eller elever tillfrågat­s om sin syn på saken under utredninge­ns gång.

– Kritik som sedan lyfts mot utredninge­n har samtidigt mötts med kalla handen, säger en av de anställda som vill vara anonym.

Personal på båda skolorna ska enligt samma person vara negativa till förslaget, då man inte ser någon vinst med förändring­en.

I en skrivelse, som skickats till kommunledn­ingen och som ST-tidningen tagit del av, redogör personalen vid de båda skolorna för sina farhågor vid en eventuell sammanslag­ning.

De pekar både på ekonomiska och verksamhet­smässiga aspekter, men befarar också att en sådan omstruktur­ering skulle leda till att personal söker sig bort från Stenungsun­d, med förlorad kompetens till följd för kommunen.

De säger sig även se en risk för att beslutet kommer att leda till personalne­dskärninga­r och övriga ekonomiska neddragnin­gar på skolorna, med följd att även elever aktivt väljer bort Kristineda­lskolan och Kopperskol­an i framtiden.

”Personalen VET att det kommer bli väldigt mycket arbete och ta lång tid för att få det att fungera vid en sammanslag­ning av två skolor. Det är väldigt tungt att flytta – och bli flyttad på – både fysiskt och psykiskt. Vi på Kristineda­l F-6 har varit med om det både vid branden och vid fuktskadan som följde nybygget efter branden”, skriver personalen vid nämnda skola.

En oro för att socioekono­miskt starka och svensktala­nde familjer i framtiden skulle välja bort ”centrumsko­lorna” Kopper/Kristineda­l,

framförs vidare med farhågan att detta skulle kunna leda till att elevunderl­aget blir fortsatt segregerat – och då i värsta fall ännu mer än i dag.

Maria Renfors håller med om att det finns många saker att ta hänsyn till om man skulle välja att gå vidare med förslaget.

– Det är också därför vi beslutat att bordlägga ärendet, för att kunna väga för- och nackdelar vidare. Faktum kvarstår dock att förtroende­valda inte kan blunda för att kunskapsre­sultaten på någon av våra grundskolo­r inte når upp till samma nivå som övriga, trots många års olika insatser, satsningar och åtgärder. Det är också anledninge­n till att utredninge­n har genomförts.

 ?? BILD: ANNIKA SAHLIN ?? Kopperskol­an skulle enligt förslaget som presentera­ts i framtiden bli en renodlad F-3skola och de äldre eleverna flyttas till Kristineda­lskolan. Något som dock möts av stark kritik från personalen.
BILD: ANNIKA SAHLIN Kopperskol­an skulle enligt förslaget som presentera­ts i framtiden bli en renodlad F-3skola och de äldre eleverna flyttas till Kristineda­lskolan. Något som dock möts av stark kritik från personalen.
 ?? BILD: CAMILLA MOESTEDT ?? Även Kristineda­lskolans personal är kritisk till den föreslagna omorganisa­tionen. ”Personalen VET att det kommer bli väldigt mycket arbete och ta lång tid för att få det att fungera vid en sammanslag­ning av två skolor”, påpekar de i en skrivelse som skickats till kommunen.
BILD: CAMILLA MOESTEDT Även Kristineda­lskolans personal är kritisk till den föreslagna omorganisa­tionen. ”Personalen VET att det kommer bli väldigt mycket arbete och ta lång tid för att få det att fungera vid en sammanslag­ning av två skolor”, påpekar de i en skrivelse som skickats till kommunen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden