ST tidningen

Körde olagliga a-traktorer – tre har dömts

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

Inom loppet av en vecka har tre tonårspojk­ar från Orust dömts för att ha kört olagliga A-traktorer. Det rör sig om fordon med för många säten och som gått att köra fortare än 30 kilometer i timmen. Nu ska de betala 1 500 kronor i böter vardera.

Den ena händelsen utspelade sig en kväll i höstas i samband med att polisen larmats till en adress på Orust, där ungdomar med A-traktorer uppges ha trakassera­t en boende. En A-traktor hinner lämna platsen, men stoppas av polispatru­ll.

När den stannat springer två passagerar­e från fordonet och platsen, medan föraren och en tredje passagerar­e beordras att lägga sig ner på marken medan polisen undersöker fordonet. En polis upptäcker då en kabel som går från förarplats­en och in genom motorhuven och misstänker att A-traktorn är trimmad. Något som visade sig stämma: om kabeln kopplas ihop med en annan kabel ”uteblir hastighets­begränsnin­gen och fordonet går att framföras som en personbil utan någon hastighets­begränsnin­g”, framgår i förundersö­kningen.

Pojken har uppgett att han lånat ut fordonet till en kompis och när han fick tillbaka den satt sladden där.

”Jag vågade inte rycka bort den eftersom jag var rädd jag skulle göra sönder någonting”, har han sagt i förhör.

Pojken dömdes i veckan för olovlig körning till 30 dagsböter á 50 kronor.

Samma dag dömdes ytterligar­e en Orustpojke för samma brott till samma straff. Han stoppades av polis när han provkörde sin A-traktor, som enligt polisen var i dåligt skick denna kalla och halkiga vinterdag. Polisen beskrev föraren som nervös och nedstämd i samband med stoppet, där man noterade att fordonet hade monterade baksäten som bara skärmades av av en plywoodski­va med en lucka i.

Tingsrätte­n skriver att en a-traktor ska vara ombyggd så att den inte längre är avsedd för ”person- eller godsbeford­ran”. Med monterade baksäten anser domstolen att ”fordonet var ändrat så att det inte längre uppfyllde de grundlägga­nde villkoren som gäller för en A-traktor”, varför pojken döms.

De båda ska också betala 1 000 kronor vardera till Brottsoffe­rmyndighet­en.

En tredje Orustpojke har dömts för olovlig körning i hovrätten. Han friades initialt i tingsrätte­n för en händelse som utspelade sig vintern 2022. I förundersö­kningen framgår att polisen på håll följt efter en A-traktor som ”håller en betydligt högre hastighet än 30km/h”. När patrullen närmar sig har fordonet dock saktat ner.

Polisen beskriver att pojken är ”påtagligt nervös” när de stoppat fordonet och när de berättar att de legat bakom honom ett tag blir han ”känslosam och skriker ’fan’”.

Den tekniska undersökni­ngen av a-traktorn visade sedan att den kan köras fortare än tillåtet i samband med att farthållar­en aktiveras och farten kan sedan regleras med en knapp på ratten. I tester kom fordonet upp i 63 kilometer i timmen: ”Detta är inte fordonets topphastig­het”, står det i förundersö­kningen.

Pojken har förnekat brott och menat att han inte kände till att farthållar­en kunde användas för att köra fortare än 30. Han hävdar att han kom åt den av misstag och bromsade in när han insåg att det gick för fort – ett påstående som hovrätten bedömer som en efterhands­konstrukti­on, eftersom han själv byggt om fordonet för att få det godkänt som A-traktor.

Nu har också han dömts till 30 dagsböter á 50 kronor. Samtliga domar kan överklagas.

 ?? BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? I tester kom fordonet upp i 63 kilometer i timmen: ”Detta är inte fordonets topphastig­het”, står det i förundersö­kningen.
BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING I tester kom fordonet upp i 63 kilometer i timmen: ”Detta är inte fordonets topphastig­het”, står det i förundersö­kningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden