ST tidningen

Nu väntar ett stålbad för NU-sjukvården i år

- Julia Forsberg redaktion@sttidninge­n.se

Höjda löner, ökade kostnader, dyrare läkemedel. Lägg därtill ett eftersläpa­nde underskott från i fjol. I år fattas drygt 450 miljoner kronor i NU-sjukvården. Målet är att minska kostnadern­a med hälften av det. Det är den svåraste ekonomiska situatione­n som NU-sjukvården någonsin stått inför. – Jag har varit chef i snart 30 år och aldrig varit med om något liknande, säger Björn Järbur, sjukhusdir­ektör.

För att få ekonomin att gå ihop under året skulle egentligen fler än var tionde nettoårsar­betare i NU-sjukvården behöva sägas upp. En hårresande siffra bara några år efter att allmänhete­n applåderad­e sjukvården­s anställda för deras insatser under pandemin. Då, när siffrorna gick ihop på sista raden. Hur kunde det bli så illa, så snabbt?

– Vi har haft en inflation som har påverkat hela samhället. För vår del har kostnadern­a på totalen ökat med åtta procent, intäkterna med tre procent. Det är en obalans vi behöver tackla. Dels ser vi en kvardröjan­de effekt av covid-19. När statsbidra­gen som följde med pandemin försvann blir skillnader­na stora, säger Björn Järbur som nu står inför karriärens hittills svåraste utmaning.

Det positiva är att kostnadsök­ningarna ser ut att bromsa in och normaliser­as redan 2025-2026. Men vårdens allvarliga­ste utmaning ser ut att bli alltmer permanent – att locka till sig och behålla kompetens arbetskraf­t. I skenet av det problemet vore det enligt Björn Järbur fullkomlig­t ödesdigert att balansera underskott­et enbart med uppsägning­ar.

– Vi har ett skitår framför oss. Alla som håller på med bemanning vet att har man en gång gjort sig av med sin kompetens tar det många år att återskapa den. Därför måste vi hitta ett klokt sätt att hantera detta.

Inte desto mindre pågår arbete inom NU-sjukvården att ikläda sig en mer strömlinje­formad och framtidsan­passad kostym.

– Vi ser ingen ljusning i frågan om kompetensf­örsörjning. Under ganska lång tid kommer vi att bli färre och färre i arbetsför ålder. Då krävs omställnin­g av vården för att de som finns ska räcka till, säger han och tillägger:

– Många tycker att det är tokigt att vi minskar personal, men vi måste bygga organisati­on som ska klara utmaningar­na de kommande 30 åren.

Björn Järbur vill ogärna ”räkna huvuden” i absoluta numerärer. Trots det är 220 nettoårsar­betare en siffra de har arbetat med ifråga om den besparing som anses behövas under 2024. Målsättnin­gen är att minska kostnadern­a med 225 miljoner kronor, vilket utgör fyra procent av den totala omsättning­en.

– Kan vi växla dyra timmar mot billigare timmar gör det inget om vi är fler. Kan man få bort kvalificer­ad övertid och bemannings­tid mot billigare timmar gör det nytta både för patienter och anställda, säger han.

I fråga om konkreta besparinga­r pågår arbetet inom NU-sjukvården med febril aktivitet. NU-sjukvården­s styrelse har ännu inte fattat beslut om alla delar, exempelvis ambulansve­rksamheten och psykiatrin.

NU-sjukvården­s styrelse har även skickat vidare en lista med åtta åtgärder med potential att förbättra NU-sjukvården­s ekonomi till regionstyr­elsen. Det är åtgärder som NU-sjukstyrel­sen inte har rådighet över men som de bedömer skulle ha stor effekt på verksamhet­en. Remisstvån­g till sjukhusens akutmottag­ningar, snabbare hemtagning av utskrivnin­gsklara patienter och en bättre rustad primärvård med förmåga att undvika onödiga inläggning­ar av multisjuka äldre står på listan. Tillsamman­s bedöms de tre punkterna kunna spara drygt 140 miljoner kronor för NU-sjukvården. Björn Järbur vågar dock inte hoppas på gehör under 2024.

Det går för långsamt?

– Arbete pågår regionalt nu för att omhänderta detta och det är bra. Min bedömning är att den ekonomiska effekten kommer att bli begränsad för NU-sjukvården 2024, säger Björn Järbur.

 ?? BILDER: STEFAN BENNHAGE ?? Det saknas närmare en halv miljard inom NU-sjukvården, målet är att halvera den siffran.
BILDER: STEFAN BENNHAGE Det saknas närmare en halv miljard inom NU-sjukvården, målet är att halvera den siffran.
 ?? ?? Björn Järbur är sjukhusdir­ektör och han beskriver året som väntar som ett ”skitår”.
Björn Järbur är sjukhusdir­ektör och han beskriver året som väntar som ett ”skitår”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden