ST tidningen

Utveckling­en i skolan går åt fel håll – hur agerar politikern­a?

- Stefan Nilsson Ordförande för Sveriges Lärare i Stenungsun­d

Framtiden börjar i förskolan och skolan, och barns skolgång går inte i repris. Därför är läraryrket av helt avgörande betydelse för samhället, här i Stenungsun­d och i hela Sverige.

Tyvärr visar en färsk undersökni­ng från Sveriges Lärare att en av fem lärare ofta överväger att lämna yrket. Det har en tydlig koppling till att arbetsbela­stningen är för hög. Över åtta av tio lärare upplever nämligen att de har alldeles för mycket att göra, och bland de lärare som ofta överväger att byta bana tycker i stort sett alla att arbetsbela­stningen är för hög.

Siffrorna är alarmerand­e eftersom lärarbrist­en redan är allvarlig. I grundskola­n ligger den genomsnitt­liga lärarbehör­igheten på runt 70 procent, och i förskolan är det i snitt mindre än 40 procent av personalen som är legitimera­de förskollär­are. Lärarbrist­en får stora konsekvens­er för barns och elevers lärande och utveckling eftersom kvaliteten blir lidande.

I dagens läge, där skolan i Stenungsun­d dras runt med extremt knappa resurser, går utveckling­en åt fel håll. Barngruppe­r och klasser blir större, viktiga stödinsats­er uteblir, kollegorna blir färre och dokumentat­ionskraven ökar när de borde minska. Det råder stor obalans mellan krav och förutsättn­ingar, där lärare inte i tillräckli­g utsträckni­ng får använda sin tid och kompetens till det som gynnar barns och elevers lärande.

En lösning på lärarbrist­en kan därför verka avlägsen, men Sveriges Lärare står enade. Vi är stolta över vårt yrke eftersom vi vet hur viktigt det är. De kollektiva­vtalsförha­ndlingar som just nu pågår med vår motpart Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) måste resultera i ett avtal som leder till att fler vill bli, och fortsätta jobba som, lärare i alla skolformer. Alla kommuner måste också ta ett gemensamt ansvar för att göra verkstad av avtalet.

Politiker i Stenungsun­d – vad gör ni för att påverka SKR, där vår kommun är medlem? Hur agerar ni för att säkra trygga och attraktiva villkor för oss lärare?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden