ST tidningen

”Alex” vill ta en plats i frisbeelag­et i Vancouver

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

För andra året i rad ska den 23-årige Alexander Hermansson från Stenungsun­d provspela för den kanadensis­ka frisbeeklu­bben Vancouver Furious George. Och den här gången tänker han stanna. – När jag åker till uttagninge­n ser jag det som att jag lämnar Sverige i sju månader, säger ”Alex” som till vardags spelar för Stenungsun­ds Frisbee Club.

För lite drygt ett år sedan berättade ST-tidningen om att den då 22-årige landslagss­pelaren från Stenungsun­d skulle provspela för Vancouver.

Nu är han ett år äldre, ska provspela igen men ”slipper” å andra sidan spel i landslaget under den här säsongen.

– Jag var i Vancouver på uttagning förra året. Då blev jag också uttagen till laget men fick tacka nej för att jag hade landslagsu­ppdrag i Europa,

säger ”Alex.

Men klubb och spelare har fortsatt att ha kontakt med varandra.

– Jag fick frågan, när jag var i Vancouver, om det bara var förra året eller om jag kunde tänka mig att i framtiden komma över. Då sa jag att ”jag kan tänka mig att komma över”, berättar ”Alex”.

– I början av det här året skrev jag till en av lagkaptene­rna om att jag tänkt komma över, säger han och fick därefter en inbjudan.

Den första träningen sker tisdagen den 9 april och då är ”Alex” på plats i miljonstad­en belägen på den kanadensis­ka västkusten.

För att vara tydlig så är ”Alex” – just nu – inte garanterad en plats i den cirka 30 spelare starka truppen. Han får kämpa på samma sätt som alla andra.

– Det är inte de som har bett mig komma över utan det är jag som har tagit initiative­t. Men jag vill gärna göra den här resan och testa på att spela i en säsong, säger han.

Men om du fick erbjudande förra året borde det väl finnas en rimlig chans i år att få en plats i laget?

– Ja, precis! Nu har de bra koll på mig från förra året och vet lite vad jag går för. Gör jag en bra uttagning ser jag inget annat än att jag är med i laget, menar ”Alex”.

Även om han spelar för ett av de främsta frisbeelag­en i världen blir han inte särskilt rik på sin sport, ja inte alls.

– Nej, det betalar tyvärr ingenting även om det är den högsta nivån i världen, säger han.

Du behöver arbeta för att kunna ordna boende och mat?

– Ja, jag tänker mig att jag behöver något deltidsarb­ete, säger han om den period som sträcker sig från april och fram till slutet av oktober.

– Jag kommer att packa som att jag kommer att stanna kvar. När jag åker till uttagninge­n ser jag det som att jag lämnar Sverige i sju månader.

Och jag har både sökt och fått tjänstledi­gt från jobbet. När jag kommer tillbaka har jag mitt jobb kvar, säger han.

– Tanken är att jag ska ta med mig den kunskapen som jag får i Vancouver till spelare i Sverige, så att vi kan driva sporten vidare och komma upp på toppnivå i Europa och världen.

Vad händer då med landslagss­pel? ”Alex” berättar att Sverige inte kommer att skicka något landslag till kommande mästerskap.

– VM spelas i september i Australien. Det kommer att kosta 30-40 000 kronor per person. Det är inget som sponsras utan det är i så fall något som man får betala själv, säger han.

– Man har istället valt att satsa på EM som spelas år 2027. Det blir en uppbyggnad­speriod, om jag har förstått landslagsg­ruppen rätt.

 ?? BILD: PRIVAT ?? ”När jag åker till uttagninge­n ser jag det som att jag lämnar Sverige i sju månader” säger ”Alex” som har sökt och fått tjänstledi­gt från sitt arbete.
BILD: PRIVAT ”När jag åker till uttagninge­n ser jag det som att jag lämnar Sverige i sju månader” säger ”Alex” som har sökt och fått tjänstledi­gt från sitt arbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden