ST tidningen

Rockstjärn­an vill starta festival i Rönnäng i sommar

- Torbjörn Arvidsson torbjorn.arvidsson@sttidninge­n.se

Den förre Hammerfall­basisten Magnus Rosén vill starta en musik- och kulturfest­ival i Rönnäng. Med premiär i slutet av augusti. – Visionen är att det ska bli en återkomman­de festival med 10 000 besökare, säger Rosén.

Magnus Rosén, som bor i Romelanda utanför Kungälv, har jobbat med musik under stora delar av sitt drygt 60-åriga liv.

Mest känd är han för att han var basist i hårdrocksb­andet Hammerfall (1997–2007), men han har också spelat i en rad andra band.

Sedan förra året är han basist i rockbandet Bai Bang från Helsingbor­g – ett band som startade på 1980-talet och som har turnerat både i Europa och i USA.

– Tanken är att Bai Bang ska uppträda på Rönnängsfe­stivalen tillsamman­s med lokala Tjörnband. Men det blir inte bara musik.

– Vi vill gärna att det ska bli en bred festival med plats för många kulturyttr­ingar, säger Magnus Rosén.

Kan du ge något exempel?

– Konst är ett exempel, men vi får se hur det blir i sommar. Första året kommer allting att bli i liten skala, en festival i miniatyr skulle man kunna säga. Visionen är att det ska bli en återkomman­de festival med 10 000 besökare om året, berättar Magnus Rosén.

Vilka är det som jobbar med festivalen?

– Niklas Gadd och jag kom med idén och sedan har vi även bjudit in fiskare från Rönnäng och Dyrön. Med i teamet finns också Håkan Waxegård, en av grundarna till Hultsfreds­festivalen.

Har ni fått med Tjörns kommun ”på tåget”?

– Ja, de är intressera­de och vi för en dialog med dem just nu. Det är inte så att vi fått klartecken från kommunen ännu, men vårt inledande möte med dem var positivt.

Det finns redan flera evenemang som lockar tusentals besökare till

Tjörn varje sommar, som Havets dag i Rönnäng och Sillens dag på Klädesholm­en.

Men Tjörn hade även en egen rockfestiv­al förra året – Kristiflax – med ett 20-tal band på plats.

Magnus Rosén säger att Rönnängsfe­stivalen inte ska bli någon konkurrent till dessa evenemang. Snarare ett komplement. – Preliminär­t har vi tänkt oss att välja en dag i slutet av augusti, en dag då det inte krockar med annat.

Rönnängsfe­stivalen kommer förmodlige­n att hållas någonstans på Stansviks industriom­råde.

 ?? ARKIVBILD: GLENN ÖFVERSTRÖM ?? Den förre Hammerfall-basisten Magnus Rosén jobbar med en musik- och kulturfest­ival som ska hållas i Rönnäng.
ARKIVBILD: GLENN ÖFVERSTRÖM Den förre Hammerfall-basisten Magnus Rosén jobbar med en musik- och kulturfest­ival som ska hållas i Rönnäng.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden