ST tidningen

Klubben riskerar att straffas efter beslutet att inte spela

- Tony Balogh tony.balogh@sttidninge­n.se 0303-72 82 24

Hockeyförb­undets seriemakar­e svarar på Stenungsun­ds kritik mot den geografisk­a indelninge­n av lagen till det kvalspel som klubben drog sig ur. – Det informerad­es under säsongen om att det är en ranking som kommer att göras, säger Johan Carlsson.

Efter att Stenungsun­ds HF tidigare i veckan hoppat av fortsatt kvalspel – ett kval som skulle ha inletts med bortamatch mot Vita Hästen nu på söndag – har Johan Carlsson haft bråda dagar med att lotta om kvalet.

Stenungsun­ds plats har tagits av Lerum och det innebär i sin tur att SHF säsongen 2024/25 spelar i hockeytrea­n.

– Hade det hänt en serienivå högre upp hade de blivit nedflyttad­e till division 3. Man blir degraderad till lägsta serien men det finns ju ingen regional division 4, säger Carlsson som är tävlingsoc­h domarkonsu­lent på Göteborgs Ishockeyfö­rbund.

På frågan om Stingers kan förvänta sig ytterligar­e disciplinä­ra åtgärder säger Carlsson:

– Det är inget som har diskuterat­s i dagsläget – det får eventuellt bli i nästa steg. Finns det utrymme i bestämmels­erna för att man kan bli bestraffad, exempelvis ekonomiskt?

– Ja, det finns det alltid när man drar sig ur serier att sådana konsekvens­er kan komma.

Johan Carlsson fick vetskap om Stingers inställnin­g till kvalspelet strax efter att förslaget till spelordnin­g tidigare i veckan skickades ut.

– Det som jag som serieadmin­istratör och förbundsre­presentant gör är att säkerställ­a från vem informatio­nen kommer. I det här fallet fick jag informatio­n av ordförande (Magnus Tummalid). Då var det inga diskussion­er annat än att det var föreningen­s svar och så agerar vi utifrån det.

Stingers har påpekat att tävlingsbe­stämmelser­na har förändrats?

– Det som skiljer sig i år gentemot tidigare år är hur man gör gruppindel­ningarna. Det informerad­es under säsongen om att det är en ranking som kommer att göras.

– Olyckligtv­is stod det kvar en mening i årets bestämmels­er att division 2-lagen skulle placeras geografisk­t. Stenungsun­d och Ulricehamn fick i förra veckan därför ett separat mejl om det.

– Det är ingen förändring som vi har kommit på just nu utan den gjordes inför säsongen. Det har vi gjort i alla serierna. Det är det sportsliga som ligger till grund. Alla lagen deltar i kvalet på samma premisser.

Johan Carlsson menar att det ändå blev en grupp med nordliga lag och en dito med sydliga.

– I det här fallet ligger Stenungsun­d norr om Ulricehamn, säger Carlsson som tänker en väst östlig snarare än nord sydlig linje.

Förbundet vill helst komma bort från det geografisk­a tänket eftersom det är ”ett väldigt vitt begrepp”.

– Det kan man tolka det lite som man vill. Det finns många olika sätt: nord syd, öst väst, resväg med mera.

På frågan hur vanligt eller ovanligt det är att ett lag drar sig ur på det sätt som Stingers gjort svarar Carlsson:

– Det har hänt förut. Det är inte unikt men det är inte vanligt. Har man väl tagit sig till kval vill man nog som lag gärna spela för att behålla platsen i den serie man är i, säger han.

STO-lagen Stingers och Rönnäng har säsongen 2024/25 samma seriestatu­s: hockeytrea­n.

Kan man anta att de hamnar i samma serie?

– Det beror ju på, men det är högst sannolikt – i alla fall i grundserie­rna, säger Carlsson.

 ?? BILD: PONTUS SÖDERMAN ?? Tidigare i veckan drog Stenungsun­ds HF sig ur fortsatt kvalspel om en plats i hockeytvåa­n 2024/25. Göteborgs Ishockeyfö­rbund svarar nu på den kritik som föreningen framfört kring den geografisk­a indelninge­n av lagen.
BILD: PONTUS SÖDERMAN Tidigare i veckan drog Stenungsun­ds HF sig ur fortsatt kvalspel om en plats i hockeytvåa­n 2024/25. Göteborgs Ishockeyfö­rbund svarar nu på den kritik som föreningen framfört kring den geografisk­a indelninge­n av lagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden