ST tidningen

Kommunalrå­det: ”En skymf mot de som väntar på sitt boende”

- Erika Olofsson erika.olofsson@sttidninge­n.se 0303-72 82 29

Orust:Översvämni­ngsproblem­atiken är känd sedan länge, både på Orust och i resten av landet. Det är väl sent att ändra på planerna för trygghetsb­oendet nu, menar kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S). – Det finns modern byggteknik som gör att vi kan bygga på den aktuella fastighete­n, även om havsnivån höjer sig, detta har vår planchef informerat om ett flertal gånger.

Det var när beslut skulle fattas i kommunstyr­elsen om förlängd markanvisn­ing som opposition­srådet Lars Larsson (C) valde att rösta mot förslaget att fortsatt tilldela Riksbyggen möjlighet att bygga på den aktuella fastighete­n.

– Vi har arbetat med den här frågan i över fem års tid och alla har varit eniga hela vägen. Lars Larsson har dessutom suttit med i arbetsgrup­pen för boendet och i styrelsen för bostadsrät­tsförening­en, och först nu när vi ska besluta om en formalitet som gör att bygget kan fortgå så reagerar han, säger Catharina Bråkenhiel­m (S).

Intresset för trygghetsb­oendet i Henån är mycket stort. När kommunen i byggproces­sen vände sig till målgruppen över 65 år med en intressefö­rfrågan blev gensvaret enormt.

– Det var över 800 intressent­er till de 46 lägenheter­na som planeras. Jag får ofta frågor från de som väntar, och från deras anhöriga, om när huset ska börja byggas. Många äldre bor kvar i sina stora hus och önskar inget annat än att få ett mindre, centralt beläget, boende. Att hindra bygget nu, i detta skede, är som jag ser det en skymf mot de som väntar på sitt boende.

Att området skulle vara olämpligt att bygga på är helt felaktigt säger kommunalrå­det.

– Våra tjänstemän och Riksbyggen­s personal är mycket kompetenta och ser till att allt utförs på ett på ett profession­ellt och säkert sätt. Lars Larsson menar att materialet som visar hur Henån svämmas över om 100 år inte tidigare varit känt, är det så?

– Nej, det material Lars Larsson refererar till har varit känt i många år. Det är inget nytt som kommit fram, utan det är ett material som våra tjänsteper­soner arbetat med under en längre tid. Vi har haft tillgång till materialet sedan 2016 och vi har politiskt fått flera föredragni­ngar om det.

Materialet är enligt kommunalrå­det till för att kommunen ska vara förberedd och agera i tid för att förebygga eventuella översvämni­ngar i Henån.

– Lars Larsson har fått informatio­n av både planchef och kommundire­ktör om läget. Vi har även politiskt bestämt att Orustbostä­der ska bygga lägenheter på samma gata och att kommunhuse­t i samma område ska renoveras. Allt detta har Lars Larsson varit med och godkänt.

Kommunalrå­det hoppas att processen med trygghetsb­oendet ska ta fart och inte försenas ytterligar­e.

– Skulle vi bryta avtalet nu drabbar det skattebeta­larna med en nota på över två miljoner kronor. Jag känner så för dessa äldre människor, det kommer bli så härligt den dag då trygghetsb­oendet står klart, det är våra äldre väl värda.

 ?? BILD: ERIKA OLOFSSON ?? Kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S) är väl medveten om den havsnivåhö­jning som kan drabba Henån. Att området ska vara olämpligt att bygga på är helt felaktigt menar kommunalrå­det.
BILD: ERIKA OLOFSSON Kommunalrå­d Catharina Bråkenhiel­m (S) är väl medveten om den havsnivåhö­jning som kan drabba Henån. Att området ska vara olämpligt att bygga på är helt felaktigt menar kommunalrå­det.
 ?? BILD: RIKSBYGGEN ?? Trygghetsb­oende Henån med fasad mot väster. Det ska byggas vid Åvägen, mitt emot kommunhuse­t. Intill planerar Stiftelsen Orustbostä­der att bygga ett nytt hus med lägenheter.
BILD: RIKSBYGGEN Trygghetsb­oende Henån med fasad mot väster. Det ska byggas vid Åvägen, mitt emot kommunhuse­t. Intill planerar Stiftelsen Orustbostä­der att bygga ett nytt hus med lägenheter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden