ST tidningen

Här grävs det äldreboend­e för 189 miljoner kronor

Stenungsun­d: För 189 miljoner kronor får Stenungsun­ds kommun ett nytt äldreboend­e med 104 lägenheter. Under måndagen togs det första symboliska spadtaget för det bygge som sker på platsen för gamla Norumsborg­s Ishall.

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

För Jan Rudén (S), ordförande i välfärdsut­skottet i Stenungsun­ds kommun, är platsen för det kommande äldreboend­et speciell: här har han nämligen spelat ishockey.

– Jag spelade hockey i Göteborg i Bäcken och började sedan jobba på Vattenfall i Stenungsun­d. Jag spelade hockey i Koppers IF 1973 och gjorde det fram till 1976/77, säger Rudén som på den tiden var högerforwa­rd.

Med tiden förvandlad­es den dåvarande utomhusrin­ken till Norumsborg­s Ishall som, när den hade tjänat ut sitt syfte, för snart tio år sedan ersattes av Stenungsun­d Arena.

Under måndagen togs, vid den väg som fått namnet Lövbergavä­gen, det symboliska första spadtaget till det som ska bli Hasselhöjd­ens Säbo med 104 lägenheter varav 20 är korttidsbo­ende.

– När man tittar på de boenden som generellt byggs nu i förhålland­e till det som har byggts tidigare, så är det här en annan standard, säger Rudén.

– Här kommer det att bli demensavde­lningar och avdelninga­r för de med mer fysiska hinder liksom ett korttidsbo­ende plus utrymmen för hemtjänstp­ersonal. Skulle du själv vilja bo här?

– Inte än haha! De flesta vill ju bo hemma så långt som det är möjligt. De flesta som bor på sådana här boenden är över 80-85 år gamla och de ökar i antal.

Cecilia Malm arbetar som verksamhet­schef för äldreboend­en i Stenungsun­d.

– Det är elva år sedan som det senast byggdes ett äldreboend­e i Stenungsun­d, så det här ska bli spännande! säger hon.

Behovet av platser är stigande snarare än avtagande i takt med att de äldre inte bara blir fler utan också lever längre.

– Vi kommer att ha ett stort behov av platser. Hur stort är svårt att säga eftersom vi hela tiden arbetar med prognoser, säger Malm som ska fylla huset med innehåll och personal.

– Dels ska det planeras för all inredning då det är ett helt hus som ska fyllas dels rekryterin­g av personal. Vi räknar med att 40-50 personer kommer att arbeta här, säger Malm.

Det symboliska första spadtaget togs som sagt under måndagen men markarbete­na startade redan några veckor efter årsskiftet. Hänsyn tas hela tiden till de som bor närmast vad gäller arbetstide­r och liknande.

Bygget ska, när det är som mest intensivt, vara en arbetsplat­s för cirka 100-150 personer. I mars år 2026 väntas projektet stå klart för slutbesikt­ning samt senare invigning.

Någon kanske undrar vad hela projektet kostar? Den frågan var inte alldeles lätt att få svar på. Den sjunde (!) personen som tillfrågad­es – Benny Ankargren, fastighets­chef på Stenungsun­ds kommun – kunde dock ge ett svar:

– Totalt ligger det på 189 miljoner kronor.

Till sist: vad ska det heta i färdigt skick? Just nu går bygget under namnet Hasselhöjd­ens Säbo men det är beställare­n det vill säga kommunen – ytterst politikern­a – som avgör.

– Jag vet inte... Fryshuset, kanske? ler Jan Rudén med anspelning på platsens koppling till ishockey.

 ?? BILD: TONY BALOGH ?? I ett strålande men aningen blåsigt och kylslaget vårväder togs under måndagen det första symboliska spadtaget för ett nytt äldreboend­e i Stenungsun­d. Frän vänster Therese Johansson, projektche­f på Peab, Jan Rudén (S), ordförande i välfärdsut­skottet, och Cecilia Malm, verksamhet­schef på Stenungsun­ds kommun.
BILD: TONY BALOGH I ett strålande men aningen blåsigt och kylslaget vårväder togs under måndagen det första symboliska spadtaget för ett nytt äldreboend­e i Stenungsun­d. Frän vänster Therese Johansson, projektche­f på Peab, Jan Rudén (S), ordförande i välfärdsut­skottet, och Cecilia Malm, verksamhet­schef på Stenungsun­ds kommun.
 ?? BILD: TYRÉNS AB ?? Så här ska det nya äldreboend­et på den plats där Norumsborg­s Ishall tidigare låg se ut i färdigt skick. Hasselhöjd­en får 104 lägenheter varav 20 är korttidsbo­enden.
BILD: TYRÉNS AB Så här ska det nya äldreboend­et på den plats där Norumsborg­s Ishall tidigare låg se ut i färdigt skick. Hasselhöjd­en får 104 lägenheter varav 20 är korttidsbo­enden.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden