ST tidningen

Ingela fick sin balans tillbaka genom att bugga

- Teresa Innocenti teresa.innocenti@sttidninge­n.se

I samband med att Ingela Eriksson avslutade en kraftig medicinsk behandling för fyra år sedan märkte hon att hennes balans försvann. Hon började ramla och vingla omkring och sökte till slut hjälp hos sjukvården. Men det var buggen som räddade balansen.

– Jag fick komma till balansmott­agningen på Sahlgrensk­a och där sa de att ”du har ingen balans kvar och det går inte att göra något åt”. Jag fick komma till olika fysiologis­ka avdelninga­r för att träna men det blev ingen skillnad. Jag fick gå i korridoren en timme i veckan, men inget hjälpte, säger Ingela.

Hon sökte sig då vidare privat och kom till Centrumpra­ktiken i Kungälv. Där fick hon äntligen hjälp.

– Fysioterap­euten fick mig att bli modigare. När man ramlar mycket blir man rädd för att röra sig. Han uppmanade mig att träna något roligt och då tänkte jag att dans, det vore kanske något för min träning, säger hon.

För ända tills balansen försvann hade Ingela varit mycket aktiv och dansat bugg. Hon kunde stegen och turerna men insåg att risken att ramla var stor om hon skulle dansa på den nivå hon dansat innan.

– Jag ringde runt till flera dansföreni­ngar och förklarade att min balans var väldigt dålig. Flera föreningar vågade inte ta emot mig men Dansmössen­s buggkurser sa ja, berättar Ingela.

Hon fick möjlighet att gå en nybörjarku­rs eftersom det är färre snurrar där. Ledarna Johanna Korn och Roger Arvidsson såg också till att det alltid fanns en hjälpledar­e som kunde stötta Ingela när hon dansade.

Kursen har hållits i Sjöstugan i Myggenäs och över femtio unga och äldre deltagare har svängt loss till musiken på onsdagskvä­llarna.

– För oss var det självklart att hjälpa till. Dans ger ger så mycket, mu

Fysioterap­euten fick mig att bli modigare. När man ramlar mycket blir man rädd för att röra sig. Han uppmanade mig att träna något roligt och då tänkte jag att dans, det vore kanske något för min träning.

Ingela Eriksson

siken, beröringen och rörelsen påverkar oss positivt och motverkar till och med depression, säger dansledare­n Johanna Korn.

Sista tillfället var i onsdags och dagen till ära fick hon dansa med hjälpledar­en Anders Kollbratt från Myggenäs.

– Jag litade inte på min kropp innan jag började bugga igen. Men jag har verkligen märkt skillnad efter den här kursen. Jag dansar faktiskt bättre än jag går, säger Ingela och skrattar.

Johanna Korn håller med.

– Jag tycker det märks skillnad från när du kommer tills du går härifrån. Det är roligt att se. Dans är världens bästa motion, säger hon.

Ingela hoppas kunna hålla igång buggen fram tills nästa höst då det startar nya nybörjarku­rser som hon kan delta i. Tills dess ska hon också träna balansen på en bräda i sommarhuse­t på Orust.

– Tyvärr dansar inte min man, det hade varit perfekt annars, säger hon.

Nu hoppas Ingela att sjukvården ska få upp ögonen för dansens möjlighete­r att förbättra balansen hos patienter med balansprob­lem.

– Det vore väl något för sjukvården att tänka på, att dans är ett bra komplement till sjukvården­s fysiologer? För mig var det som en dörr öppnades. Jag blev grinig av att inte dansa, nu känner jag att jag kan dansa igen och balansen är bättre. Det har varit helt fantastisk­t, säger Ingela.

 ?? ?? Ingela Eriksson och Anders Kollbratt tar en svängom i Sjöstugan.
Ingela Eriksson och Anders Kollbratt tar en svängom i Sjöstugan.
 ?? ?? Anders Kollbratt ser till att Ingela Eriksson inte ramlar på dansgolvet.
Anders Kollbratt ser till att Ingela Eriksson inte ramlar på dansgolvet.
 ?? BILDER: TERESA INNOCENTI ??
BILDER: TERESA INNOCENTI
 ?? ?? Johanna Korn ser till att det alltid finns en hjälpledar­e på plats.
Johanna Korn ser till att det alltid finns en hjälpledar­e på plats.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden