ST tidningen

Reglerna för lantbruk är för krångliga

- Anders Halleröd, Rörvik, ordförande LRF Orust

Liksom i övriga Europa var 2023 ett besvärligt år för Orusts lantbruksf­öretag. Inflation, höga räntor och extremväde­r skapade en perfekt storm. Framtidstr­o finns men lönsamhete­n är hårt pressad. Många lantbrukar­e utkämpar ett flerfronts­krig för att kunna producera den mat vi behöver för vår dagliga konsumtion.

Vi liksom våra kollegor i Europa brottas med en minskad lönsamhet och samtidigt en allt tyngre regelbörda. Det är det bondeprote­sterna i Europa handlar om. I Sverige förväntas bonden öka produktion­en av mat, samtidigt som klimatavtr­ycket per måltid ska minska. Det är en viktig uppgift men till viss del orealistis­k i och med förutsättn­ingarna att driva lantbruk i Sverige. Ska vi klara av vårt samhällsvi­ktiga uppdrag behövs snabba förändring­ar som gör verklig skillnad på gårdsnivå. För det krävs politisk handling, och den behövs nu.

En av lantbruket­s viktigaste gemensamma strider är den om regelbörda­n. Regler som berör lantbruket är för krångliga och för många till antalet och därtill kommer en tillämpnin­g som är oförutseba­r och leder till oro för att man gjort fel. Regelbörda­n behöver därför lätta och tillämpnin­gen göras förutsebar.

Så här kan Orust kommun bidra till att stärka jord- och skogsbruke­t:

• Ha en tät och strukturer­ad dialog med företagen för en bättre förståelse för deras villkor och behov. Det gör kommunens insatser mer träffsäkra och förtroende­ingivande. En bättre dialog kan vara till nytta i kommunens olika myndighets­funktioner, men även i den kommunala planeringe­n, när man inrättar ett vattenskyd­dsområde, upphandlar livsmedel eller när krisbereds­kapen ska stärkas.

• Gör det enkelt för företagen att göra rätt genom att förbättra service, bemötande och informatio­n. Samordna kontroller med andra myndighete­r och ta hänsyn till genomförda kontroller vid planering av t.ex. miljötills­ynen.

• Håll avgifter för tillsyn och kontroller på lägsta nivå och alltid med en koppling till den handläggni­ngstid som läggs ner. Skicka inte fakturan förrän tillsynen är genomförd.

• Förenkla hanteringe­n av anmälnings­ärenden enligt miljöbalke­n så att endast det som verkligen behövs är med. Det finns många skäl för kommunen att göra det enklare för jord- och skogsbruke­t. Förutom ökad produktion och tillväxt i lantbruket kan kommunen också räkna in ökad försörjnin­gstrygghet, närproduce­rad mat, större biologisk mångfald, en socialt och ekonomiskt hållbar landsbygd, ökad sysselsätt­ning och ökade skatteintä­kter. Nu behöver vi tillsamman­s visa handlingsk­raft för att kunna både minska regelbörda­n för, öka nyttan av den lokala livsmedels­produktion­en och stärka beredskape­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden