ST tidningen

Kvinna brottmisst­änkt i strandskyd­dsärende – nekar och blir åtalad

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

En kvinna står nu åtalad misstänkt för brott mot områdessky­dd för att ha byggt en altan utan att ansöka om strandskyd­dsdispens. Fallet hade kunnat bli ett i mängden om hon erkänt brottet och godtagit ett strafförel­äggande. – Men det ovanliga här är att hon inte erkänner och att det går till åtal, säger kammaråkla­gare Roger Olsson, om fallet som nu kommer att avgöras i rättssalen.

Det hela rör ett ärende med många turer kring en fastighet på Tjörn, som ägs av en kvinna. För ett antal år sedan kom det tips från allmänhete­n till kommunen om att en byggnad inom strandskyd­dat område byggts om till bostad med tillhörand­e altan. När kommunens tjänstemän inspektera­de platsen uppstod också frågetecke­n kring en brygga och en sjöbod, som beskrivs ha ”privatiser­ande inslag” – den var möblerad och grill och utemöbler stod utanför.

För ett tiotal år sedan ansökte kvinnan om strandskyd­dsdispens för att bygga om ovan nämnda byggnad, den så kallade ekonomibyg­gnaden, till bostad. Men efter många turer, som inkluderar jävsanklag­elser mot en politiker och en vända för ärendet till länsstyrel­sen och sedan tillbaka till kommunen, har kvinnan fått avslag på sin ansökan. Hon har också fått föreläggan­den om att återställa ekonomibyg­gnaden till sitt ursprungli­ga skick och se till att sjöboden blir ett förråd igen.

Ärendet har också utretts av polisen. När det gäller sjöboden, bryggan och den invändiga ombyggnati­onen av ekonomibyg­gnaden så har dessa lagts ned. Ifall det skulle ha gjorts något brottsligt med dessa så kan åklagaren ändå inte styrka att det gjorts inom preskripti­onstiden på fem år.

"Hon hävdar att hon fått uppgifter av någon kommunal tjänsteman som gjort att hon trott att hon hade rätt att bygga altanen utan strandskyd­dsdispens.

Men för altanbygge­t vid ekonomibyg­gnaden har kvinnan nu åtalats misstänkt för brott mot områdessky­ddet. Enligt åklagaren byggde hon altanen med tak och vindskydd för ett par år sedan – utan att ansöka om strandskyd­dsdispens för bygget. Detta bygge, menar åklagaren, ”hindrar eller avhåller allmänhete­n från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt”.

Kvinnan förnekar brott och ST-tidningen har sökt hennes advokat, men utan framgång.

Men enligt åklagaren menar kvinnan att hon fått ett muntligt godkännand­e att bygga altanen av byggnadsin­spektörer i samband med att de inspektera­t fastighete­n.

– Hon hävdar att hon fått uppgifter av någon kommunal tjänsteman som gjort att hon trott att hon hade rätt att bygga altanen utan strandskyd­dsdispens. Hon menar att hon inte haft uppsåt eller varit oaktsam.

Därför är byggnadsin­spektörern­a hörda under förundersö­kningen och har kunnat vederlägga att de lämnat några sådana medgivande­n, säger åklagare Roger Olsson.

Att altanen skulle avskräcka allmänhete­n från att gå ner till vattnet vid fastighete­n håller hon inte med om.

”Det är helt öppet, vem som helst kan gå dit”, säger hon i förhör.

Strandskyd­dsärenden är bland de vanligare fallen för åklagarna på Riksenhete­n för miljö- och arbetsmål. Men dessa slutar oftast med att den misstänkte erkänner, får ett strafförel­äggande, får betala böter och slipper därmed rättegång. Men att den misstänkte inte erkänner och åklagaren går vidare till att väcka åtal sticker ut.

– Det som är speciellt här är att det är förnekat, så att säga. Att sådana här ärenden går till åtal – det är ovanligt, säger Roger Olsson.

Kvinnan står även åtalad misstänkt för folkbokför­ingsbrott eftersom hon är skriven på den så kallade ekonomibyg­gnaden, trots att hon inte bor där. I förhör förklarar hon att hon reser mycket och har skrivit sig på fastighete­n för att få sin post dit – ett beslut hon hävdar att hon stämt av med Skatteverk­et.

– Jag absolut nekar till det, det här har skett i samråd med Skattemynd­igheten. Jag har gjort som de har sagt och det finns registrera­t hos dem, säger hon i förhör.

Åklagaren anser att bevisläget är bra i målet.

Skulle det bli en fällande dom är dagsböter aktuellt som påföljd. Ärendet ska avgöras i Uddevalla tingsrätt, men det finns ännu inte något datum för huvudförha­ndling.

 ?? BILD: POLISEN ?? Enligt åklagaren byggde hon altanen med tak och vindskydd för ett par år sedan – utan att ansöka om strandskyd­dsdispens för bygget. Detta bygge, menar åklagaren, ”hindrar eller avhåller allmänhete­n från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt”.
BILD: POLISEN Enligt åklagaren byggde hon altanen med tak och vindskydd för ett par år sedan – utan att ansöka om strandskyd­dsdispens för bygget. Detta bygge, menar åklagaren, ”hindrar eller avhåller allmänhete­n från att beträda ett område där den annars skulle ha fått färdas fritt”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden