ST tidningen

Dömd förövare anmäler flicka för förtal

- Love Schiller redaktione­n@sttidninge­n.se

En man i 20-årsåldern dömdes till fängelse i sex månader för att ha sexuellt utnyttjat en flicka från Bohuslän. Flickan ansåg att hon hade blivit våldtagen och valde att hänga ut mannen med namn och bild på Tiktok när han släpptes på fri fot. Nu åtalas hon för grovt förtal – och hennes förövare kräver 10 000 kronor i skadestånd.

Brottet ägde rum i mannens bostad i Stenungsun­ds kommun i december 2022. Det är klarlagt att mannen i 20-årsåldern hämtade upp flickan i sin bil och att de senare hade sex, men sedan går berättelse­rna isär.

Mannen, som förnekat brott, åtalades senare misstänkt för våldtäkt mot barn. Men i slutet av april ifjol dömdes han istället för sexuellt utnyttjand­e av barn till fängelse i sex månader och att betala 50 000 kronor i skadestånd till flickan. Han släpptes på fri fot förra våren.

Någon gång från att mannen släpptes och den 18 augusti ifjol ska

"Enligt åklagaren bör brottet bedömas som grovt.

flickan ha publicerat ett klipp på Tiktok innehållan­de foton på hennes förövare och en text med hans namn. Hon skrev ”släppt efter 4 månader för gott uppförande..typ helt mållös”, ”våldtäkt” och ”nej betyder nej”.

I slutet av februari åtalades hon i Uddevalla tingsrätt misstänkt för grovt förtal.

Enligt åklagaren bör brottet bedömas som grovt eftersom det är fråga om en allvarlig förtalsupp­gift, att uppgiften fått stor spridning och att gärningen var ägnad att medföra allvarlig skada. Förhörsled­aren: Vad säger folk till dig om filmen?

– Dom säger att det är tråkigt och att det inte är bra att man skriver så ( .... ) jag är ju dömd men det är ju inte för våldtäkt så det är ju falska anklagelse­r, säger han.

Mannen yrkar på 10 000 kronor i skadestånd.

 ?? ARKIVBILD: GORM KALLESTAD ?? Flickan blev sexuellt utnyttjad och valde att hänga ut förövaren på Tiktok. Nu åtalas hon för grovt förtal.
ARKIVBILD: GORM KALLESTAD Flickan blev sexuellt utnyttjad och valde att hänga ut förövaren på Tiktok. Nu åtalas hon för grovt förtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden