ST tidningen

Café Fregatten om konkursen: ”Går inte runt”

Konkursans­ökan är inlämnad och sex anställda har nu blivit av med jobbet. Det gick inte runt ekonomiskt att driva Café Fregatten, förklarar ägaren Malin Kronberg. – Det är för lite kunder och vi märker att kommunen har sparkrav, säger Malin Kronberg.

- Hanna Dahlström hanna.dahlstrom@sttidninge­n.se

På lördagen höll Café Fregatten öppet som vanligt, men på måndagen drogs jalusierna aldrig upp och företaget skickade in sin konkursans­ökan.

– Det går inte runt. Det är för lite kunder i kaféet och vi märker att kommunen har sparkrav, för det sker mindre saker på kulturhuse­t, säger ägaren Malin Kronberg.

Café Fregatten säljer både fika till allmänhete­n och servar konferense­r, bokningar och arrangeman­g i kulturhuse­t med mat och dryck. Men under 2024 har det dels blivit färre bokningar och aktivitete­r i kulturhuse­t, menar Malin Kronberg. Och till bokningarn­a beställs inte lika mycket förtäring; tidigare bokade man mat – nu nöjer sig vissa med att bara boka kaffe.

– I januari, februari har det inte varit mycket beläggning alls. Vi märker ju också av situatione­n i samhället och att folk inte har råd – de kanske köper mat, men ingen köper dricka utan man tar vatten.

Förra sommaren kom en del turister till kaféet i samband med att de besökte turistbyrå­n. Men efter att kommunen sade upp samarbetet med Södra Bohuslän Turism tror inte Malin Kronberg på någon tillströmn­ing av turister i sommar.

– De lär ju inte komma i år när turistbyrå­n stängt.

Café Fregatten är inte ensamt om att inte gå runt. För bara ett par veckor sedan meddelade The Body Shop att de skickat in sin konkursans­ökan.

Malin Kronborg säger att hon haft svårt att betala hyran sedan några månader tillbaka och istället fått en avbetalnin­gsplan från kommunen för det, som en lättnad när det varit kärvt ekonomiskt. Men det har inte räddat företaget, som nu fått säga upp sina sex anställda.

– Vi ser ingen bättring, försäljnin­gen är för låg. Det är otroligt tråkigt. Det känns supertråki­gt för personalen som nu blir arbetslösa, som kanske inte har så lätt att hitta nya jobb.

Ser du att kommunen hade kunnat agera annorlunda för att hjälpa er?

– Kommunen har varit väldigt hjälpsam, de kan inte göra saker annorlunda än de gjort. Det skulle vara om de inte hade haft besparings­krav och folk hade kunnat boka som de ville, med mycket mer barnaktivi­teter – då hade det sett annorlunda ut.

Ni har fått många fina ord på ert inlägg om konkursen på Facebook, vad betyder det?

– Jättemycke­t. När vi tog över var inte alla lyckliga över servicen som varit, men vi har bara fått positivt från gästerna, säger Malin Kronberg.

 ?? BILD: HANNA DAHLSTRÖM ?? ”Det går inte runt. Det är för lite kunder i kaféet och vi märker att kommunen har sparkrav, för det det sker mindre saker på kulturhuse­t”, säger ägaren Malin Kronberg.
BILD: HANNA DAHLSTRÖM ”Det går inte runt. Det är för lite kunder i kaféet och vi märker att kommunen har sparkrav, för det det sker mindre saker på kulturhuse­t”, säger ägaren Malin Kronberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden