ST tidningen

Alla lägenheter bör tillfalla Tjörnborna

-

Replik på ”Först är S med och beslutar – sedan klagar de”.

Det är välkänt att Socialdemo­kraterna länge varit för att det byggs trygghetsb­oenden, och ännu mer framträdan­de är vårt arbete att fösa majoritete­n framför oss i frågan. I detta hänseende har Liberalern­a helt rätt. Vi skiljer oss dock i hur vi når dit. Vi förespråka­r och argumenter­ar för en kommunal byggaktör i den här typen av boenden, det vill säga en aktiv allmännytt­a. Liberalern­a däremot föredrar marknadise­ring och privata aktörer, oavsett vilken typ av boende som ska byggas.

Liberalern­a hävdar i sitt svar att de kommer ställa villkor på att det reserveras ett antal lägenheter till Tjörnbor, men det beslut som togs i kommunstyr­elsen villkorade enbart upplåtelse­form, inget annat. Vi socialdemo­krater är av den åsikten att alla lägenheter bör tillfalla Tjörnborna.

” En Tjörnliber­al, den vet redan allt, och gör redan allt.

Det är inte heller konstigt att frågan om kommunalt vs. privat tas upp i kommunstyr­elsen, eftersom det är där vi beslutar om avsteg.

Liberalern­a ondgör sig över att Socialdemo­kraterna inte vill lösa frågor i samförstån­d. Men samförstån­d har aldrig byggts på principen – ”Samförstån­d? Javisst, så länge ni gör som vi vill!”. Aldrig. Vid flera tillfällen har Socialdemo­kraterna lyft fram konstrukti­v kritik i frågan, men det har mötts med kalla handen.

Per Ahlmark skrev en gång att ”en liberal är en tvivlare, som ständigt ifrågasätt­er hävdvunna sanningar, som väger nya fakta och argument, för och emot”. Några sådana liberaler tycks det vara få av – speciellt på Tjörn. En Tjörnliber­al, den vet redan allt, kan redan allt och gör redan allt. Tyvärr i skarp kontrast till Per Ahlmarks definition av vad en liberal är.

Ludwig Andréasson (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden