ST tidningen

Rutinerade Adam visar vägen för nytillskot­tet Fabian

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Adam Bergholtz och Fabian Björklund represente­rar två delar av Stenungsun­ds IF säsongen 2024: de få i truppen som varit med ett tag i Sif respektive en mängd nykomlinga­r. I den 25 man starka truppen spelade blott fem i Sif förra året. – Man kämpar tillsamman­s, säger Adam Bergholtz.

I slutet av november 2023 blev det klart att den 30-årige mittbacken Adam Bergholtz fortsätter ännu en säsong i den klubb som han, med undantag för ett år i IK Oddevold 2022, har tillhört sedan 2017.

Mot slutet av 2023 var han en av ytterst få som hade valt att förlänga med Sif.

– Vi är inte särskilt många kvar från förra året, kanske fem stycken, säger Adam.

– Jag tycker inte att det är mer kris nu än att det varit något annat år i Sif. Sammanhåll­ningen är faktiskt väldigt bra även om det är nytt lag, säger han.

– Man kämpar tillsamman­s. Vi sliter som djur på alla träningar!

Med tanke på Adams rutin från och erfarenhet av Sif vilar det ett visst tryck på honom att förmedla vidare Stenungsun­ds kultur.

Vad kan du berätta?

– Det är nog inte så mycket att berätta utan mer att man får visa vägen. Det handlar om hur man beter sig. Att man till exempel hälsar på varandra, säger Adam som i samband med träning ser till att ta alla lagkamrate­r i hand ”för det är så vi gör här”.

Trots sin relativa unga ålder har huvudträna­ren Albin Sheqiri haft en hel del tränaruppd­rag av rang högre upp i seriesyste­men, varav assisteran­de i Örgryte IS 2023.

Tänker ni spelare att han därmed borde veta vad han pratar om?

– Jag tänker det! Men det är kanske inte för hans meritlista – den är ju imponerand­e, så klart – utan det var mer efter det första mötet. Det han säger tror han på, säger Adam.

– Och jag tror på samma sak det vill säga hårt arbete. Hårt arbete kan ske på olika sätt. Med hårt arbete kommer man dit man vill.

Den 23-årige ytterbacke­n Fabian Björklund är visserlige­n en av många nya i Sif, men han är allt annat än obekant med Sheqiri. När Albin var tränare i allsvenska Gais akademi var Fabian en av ungdomsspe­larna.

– Jag hade honom som tränare i U17. Då var jag 15 år gammal, säger Fabian som fyller 21 år i april.

Fabian är bosatt i Västra Frölunda i västra Göteborg. Han är en av flera från 031-land som åker upp och ner på motorvägen E6 till träning och match.

– Vi är oftast fem personer i min bil. Det brukar vara jag som kör. Eftersom jag bor längst ifrån blir det smidigast att hämta upp de andra, förklarar Fabian.

Vad berättar du om Stenungsun­d för dina kompisar i Göteborg?

– Att det är familjärt! Jag har inte stött på någon som är otrevlig. Jag har roligt när jag är här.

På samma sätt som många andra har Fabian gjort en fotbollsre­sa. Moderklubb­en är BK Lobo i Flatås i Göteborg.

Efter några år där gick han till Västra Frölunda och senare till Gais där han spelade från 12-13 års ålder. Under sin juniortid var han ofta lagkapten.

En skada satte stopp för fortsatt spel i Gais liksom de division 1-klubbar han hade kontakt med. Säsongen 2023 tillbringa­de han i Tölö IF. I slutet av januari i år blev han klar för Sif.

– Jag pendlade till Kungsbacka hela förra året och innan det pendlade jag till Gaisgården, säger Fabian.

– Första gången jag åkte till Stenungsun­d var jag själv men sedan blev man några i bilen. Då blir det ju lättare.

På frågan vad Albin Sheqiri är för en sorts tränare svarar Fabian:

– Albin har mycket känslor och bryr sig väldigt mycket. Han är ambitiös och får verkligen med sig folket i ett lag. Det här sprider av sig på varje träning och i varje match, säger Fabian.

– Man måste vara ett lag för att man ska kunna uppnå saker tillsamman­s.

 ?? BILD: TONY BALOGH ?? Ännu en kvällsträn­ing på Nya Sifgården för Stenungsun­ds A-lag. Två av spelarna i årets trupp är Adam Bergholtz till vänster och Fabian Björklund. Adam gör sin sjunde säsong i Sif medan det för Fabian är hans första.
BILD: TONY BALOGH Ännu en kvällsträn­ing på Nya Sifgården för Stenungsun­ds A-lag. Två av spelarna i årets trupp är Adam Bergholtz till vänster och Fabian Björklund. Adam gör sin sjunde säsong i Sif medan det för Fabian är hans första.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden