ST tidningen

Här är de bästa vårdcentra­lerna i området – enligt patientern­a

- Tony Balogh tony.balogh @sttidninge­n.se

Från ingenstans till inte bara första plats i STO-regionen – Stora Höga Läkarhus & Rehab är dessutom bäst i hela Västra Götalandsr­egionen och faktiskt topp 20 i Sverige. Allt enligt de senaste siffrorna från den nationella patientenk­äten som rankar vårdcentra­ler i Sverige. – Det är klart att man är stolt, säger Mikael Spetz, läkare på och ägare till Stora Höga Läkarhus.

De 215 vårdcentra­lerna i Västra Götalandsr­egionen jämförs i den nationella patientenk­äten med varandra med hjälp av olika parametrar. Dessa kan så klart ha olika tyngd, men helhetsint­rycket är att betrakta som den främsta. I den förra mätningen var Stora Höga Läkarhus inte med. Vårdcentra­len hade knappt kommit igång med sin verksamhet och var därmed för liten för att kunna räknas.

– Helhetsint­rycket är det som vi i personalen pratar om, att man som patient har förtroende för den här enheten, säger Mikael Spetz.

– Det är klart att det är roligt att vara etta i Västra Götaland vad gäller helhetsint­ryck. Det är klart att man är stolt, men det bär inte iväg för oss, säger han och hyllar personalen:

– Precis alla är otroligt viktiga! Mikael Spetz arbetade tidigare i Backa Läkarhus med verksamhet i bland annat Stenungsun­d. Företaget blev uppköpt av Capio.

I det läget valde Spetz, som personlige­n är besjälad av att arbeta i verksamhet­er i något mindre skala, att bli sin egen entreprenö­r med vårdcentra­ler i Älvängen och Skepplanda. Stora Höga Läkarhus & Rehab öppnade i oktober 2022. En kollega till honom äger tio procent av verksamhet­en i bolaget och Mikael Spetz resten.

– Jag fokuserar på mitt läkaryrke men jag är de facto också ägare och vd, säger Spetz som varit verksam som läkare sedan år 2000.

För en vecka sedan bjöds det på tårta hos personalen då vårdcentra­len hade uppnått 3 000 listade patienter. Den absoluta merparten kommer så klart från närområdet som Stora Höga, men också från Stenungsun­d.

– Vi har haft en snabb pålistning. Vi vill bli en naturlig del i ett samhälle och här i Stora Höga. Vi anställer personal efter det som efterfråga­s, säger Spetz.

– För mig har det familjära och att patientern­a känner igen personalen ett extra värde. Att patientern­a är så nöjda här är för att de blir sedda. Och de känner igen till exempel Emelie i kassan och Anna på labb.

På Stora Höga Läkarhus arbetar ett 30-tal personer. Utöver att vara en vårdcentra­l driver man en rehabenhet plus UPH – det senare är vård för psykisk ohälsa bland barn och unga.

– Vi har öppet på torsdagskv­ällar men också fem timmar på söndagar. Det är ett frivilligt åtagande – det är inget som vårdcentra­ler måste ha – men vi vill ha den servicen, förklarar Mikael Spetz.

– Att ha öppet på söndagar har tillkommit sedan starten. Vi tycker att behovet finns.

Att det finns till exempel rehab i samma hus betraktar man på Stora Höga Läkarhus som ”en självklarh­et”.

– Jag tycker det är fantastisk­t bra att vi kan erbjuda rehabverks­amhet i direkt anslutning till vårdcentra­len.

” Om vi skulle röra oss i någon riktning i någon av parametrar­na flera år i rad, ja då tycker jag att det har ett värde. Att vi skulle vara ”bättre” än någon annan vårdcentra­l ... jag tycker man ska vara försiktig med det. Mikael Spetz

Mottagning­en för barn och ungdomar med psykisk ohälsa ska inte förväxlas med BUP.

– Anledninge­n till att Västra Götalandsr­egionen har startat UPH är för att det ska finnas en första linjens vård. Vi gör – tycker vi själva – gedigna kartläggni­ngar tillsamman­s med familj, skola och socialtjän­st, säger Mikael Spetz.

– Om man behöver utredas för neuropsyki­atriska störningar, så ska BUP göra det. Då skriver vi en remiss. Vi hoppas att de som inte

behöver BUP:s resurser inte heller söker sig dit utan söker sig hit.

– Vi är en del av samhället och ser samhällets utveckling. Den psykiska ohälsan har ökat. Belastning­en i sjukvården kopplat till det har ökat jättemycke­t.

Varför ökar den psykiska ohälsan – som du ser det?

– Det finns nog hundra parametrar, men det är klart att det bland annat har med familjens och skolans situation att göra liksom segregatio­n. Det är hela samhället som har förändrats.

Den nationella patientenk­äten är en indikation på hur vårdcentra­lerna utför sina uppdrag. Bedömninga­rna kommer från patientern­a.

– Man ska vara jätteärlig med att det här statistisk­t sett inte är en bra undersökni­ng. Underlaget är för litet. Det är för få patienter som svarar, säger Spetz som dock tycker att det går att använda undersökni­ngen för internt bruk.

– Om vi skulle röra oss i någon riktning i någon av parametrar­na flera år i rad, ja då tycker jag att det har ett värde. Att vi skulle vara ”bättre” än någon annan vårdcentra­l ... jag tycker man ska vara försiktig med det, anser han.

– Men vi tycker att det är roligt att många väljer oss och att de flesta patienter som kommer hit har varit väldigt nöjda. Den känslan har också vi. Det bekräftas i en sådan här mätning.

Så här många patienter är listade på respektive vårdcentra­ler. Siffrorna är från per den 29 februari 2024.

Capio Vårdcentra­l Stenungsun­d: 11 850

Närhälsan Tjörn vårdcentra­l:

11 622

Capio Vårdcentra­l Orust: 10 113

Närhälsan Stenungsun­d vårdcentra­l: 9 597

Närhälsan Stora Höga vårdcentra­l: 7 685

Capio Vårdcentra­l Almö: 5 613

Stora Höga Läkarhus: 3 004

” Det finns nog hundra parametrar, men det är klart att det bland annat har med familjens och skolans situation att göra liksom segregatio­n. Det är hela samhället som har förändrats. Mikael Spetz om varför han tror att den psykiska ohälsan ökar

 ?? BILDER: TONY BALOGH ?? Här är några av alla de cirka 30 som arbetar på Stora Höga Läkarhus & Rehab, den vårdcentra­l som är på första plats i den nationella patientenk­äten för Västra Götalandsr­egionen. Från vänster Mikael Spetz, Anna Persson, Cecilia Eriksson, Emelie Ottosson, Veronica Drejer och Frida Olbin.
BILDER: TONY BALOGH Här är några av alla de cirka 30 som arbetar på Stora Höga Läkarhus & Rehab, den vårdcentra­l som är på första plats i den nationella patientenk­äten för Västra Götalandsr­egionen. Från vänster Mikael Spetz, Anna Persson, Cecilia Eriksson, Emelie Ottosson, Veronica Drejer och Frida Olbin.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden